CHL-puolivälierät käyntiin - mukana viisi suomalaisjoukkuetta


Jääkiekon mestarien liigassa panokset kovenevat, sillä tiistaina pelataan puolivälierien ensimmäiset osaottelut. Ilta tarjoaa muun muassa kolme suomalais-ruotsalaista yhteenottoa, joten puolivälierät tarjoavat mielenkiintoisen tasonmittauksen kotimaisen Liigan ja SHL:n välillä. Tässä lähtökohdat suomalaisjoukkueiden otteluihin.

Blues-HV71

Kummankin joukkueen kausi omissa sarjoissaan on ollut suuressa kuvassa odotusten mukainen. Etenkin ylivoimansa kanssa pahemman kerran tuskaillut Blues on liigassa hännänhuippuna, joskin erot häntäpäässä ovat pienet. HV71:tä povailtiin SHL:n alempaan keskikastiin, ja Jönköpingin ylpeys onkin 14 joukkueen sarjassa sijalla 11.

HV71 tulee kuitenkin Espooseen huomattavasti isäntiään paremmassa vireessä. Ruotsalaisjoukkue voitti SHL-kauden yhdeksästä ensimmäisestä ottelustaan vain kaksi, mutta seuraavista seitsemästä ottelusta on tullut viisi voittoa. Joukkue on myös käytännössä terve, ja pelikieltoja alkukauden keräillyt Jere Karalahtikin on tiistaina käytettävissä.

Blues ei ole ollut kotimaisessa liigassa heittopussi, sillä sen pisin pisteetön putki on kolmen ottelun mittainen. Yksittäiset ottelut ovat tasaisia, mutta Blues ei ole pystynyt kääntämään otteluita voitoksi tarpeeksi usein. Heikko erikoistilannepelaaminen estää voittohaaveet, kun ratkaisijarintama on joukkueessa muutenkin kapea. HV71 lähtee vierasjoukkueenakin suosikkina tiistain otteluun.

TPS-Storhamar

Turussa mielenkiintoisin yksityiskohta on TPS:ssä 1990-luvulla kolme kautta pelanneen Aleksander Smirnovin paluu Turkuhalliin Storhamarin valmentajana.

Lopputuloksen puolesta turkulaisyleisön ei pitäisi joutua jännittämään. TPS on pelannut hieman epätasaisen alkukauden, mutta omalla tasollaan pelatessaan Tepsi kuuluu liigan kärkipään joukkueisiin.

Storhamar kyntää Norjan liigan keskikastissa. Joukkueella on muutamia tasokkaita pelaajia, kuten ruotsalainen pistelinko Jacob Berglund, länsinaapurin juniorimaajoukkueita muutamia vuosia sitten edustanut Erik de la Rose ja pitkään Norjassa kovia tehoja paukuttanut kanadalaishyökkääjä Christian Larrivée. Joukkueena TPS on kuitenkin numeron-pari vastustajaansa suurempi, eikä jatkajasta pitäisi olla epäselvyyttä.

Tappara-Luleå

Tappara pääsee haastamaan hallitsevaa CHL-mestaria hyvistä lähtökohdista. Lauantaina kirvesrinnat hävisivät Kärpille, mutta tappio oli vasta toinen 11 edelliseen otteluun. Tappara pelaa tällä hetkellä sekä laadukasta että tuloksekasta jääkiekkoa.

Luleån alkukausi on ollut pettymys, sillä SHL:n kärkisijoille povattu joukkue viruu sarjataulukossa kymmenentenä. Huolet ovat puolustuspäässä. Erikoistilannepelaaminen sujuu kohtalaisesti ja maalejakin syntyy riittävästi, mutta omassa päässä on soinut neljänneksi eniten liigassa.

Liigan tulivoimaisimmalla hyökkäyskalustolla operoivan Tapparan kohtaaminen ei ole sitä, mitä lääkäri Luleålle tähän paikkaan määräsi. Tamperelaiset ovat tällä hetkellä kotonaan ennakkosuosikkeja käytännössä ketä tahansa vastaan.

Sparta Praha-Kärpät

Kärppiä odottaa hieman kiperämpi haaste. Hyvin kautensa aloittanut Sparta Praha on Tshekin liigassa aivan kärjen tuntumassa. Veteraanihyökkääjä Jaroslav Hlinka ja huomattavasti nuorempi Daniel Pribyl ovat pistepörssissä aivan terävimmässä kärjessä.

Tilastojen valossa vastakkain ovat hyvin erilaiset joukkueet. Spartan peleissä ainakin sattuu ja tapahtuu, sillä joukkue on sekä tehnyt että päästänyt eniten maaleja Tshekin liigassa. Kärpät taas pelaa huomattavasti hallitummin. Oululaisten puolustus kuuluu kotimaisen liigan parhaimpiin.

Kärppien takalinjoilta vaaditaankin onnistumisia, jotta Tshekin vaarallisin hyökkäyskalusto pysähtyy. Kärpät on pykälän kovempi joukkue ja lähtee otteluun pienenä suosikkina, mutta viimeisen päälle öljytty Kärppien kone ei vielä ole, joten Sparta Prahan kanssa on syytä olla tarkkana.

Djurgården-Lukko

Liigakakkonen Lukko on jyrännyt liigassa varsin vakuuttavasti. Raumalaiset lähtivät maajoukkuetauolle sarjakakkosina. Sinikeltaiset onkin hyvät mahdollisuudet saada Hovetista hyvä tulos.

Djurgården on SHL:n tasaisessa keskikastissa seitsemäntenä kohtalaisissa asemissa, mutta ennen maajoukkuetaukoa Rautakamiinoiden kone alkoi hieman piiputtaa. Neljästä taukoa edeltävästä SHL-ottelusta irtosi vain yksi voitto. Östermalmilaisten urakkaa ei helpota sekään, että pitkään Euroopan huipulla pelannut tehohyökkääjä Patrick Thoresen on pelikiellossa.

Lukko joutuu kuitenkin varmasti vuodattamaan paljon hikeä. Eläintarhan tolppien välissä seisoo hyvää kautta pelaava Mantas Armalis, joka on ollut alkukaudesta SHL:n parhaimmistoa pelipaikallaan. Tomi Sallisen tähdittämä Djurgården on vähämaalinen joukkue kummassakin päässä kenttää, ja tiivis puolustus tulee pitämään Lukko-ottelun tasaisena.