CHL-tiistaissa puolivälierien avausosat


CHL:ssä on jäljellä kahdeksan parasta joukkuetta, joista puolet ovat suomalaisia. Jo nyt on selvää, että CHL tulee olemaan suomalaisittain menestys: kaikki suomalaisjoukkueet ovat samalla puolella kaaviota, joten loppuottelussa pelaa varmasti suomalaisjoukkue. Unibetin kertoimissa CHL:n kuumimmat mestarisuosikit ovat Kärpät ja Skellefteå AIK. Molempien mestaruuskerroin on 3,20. Ensimmäiset puolivälierät pelataan tiistaina.

Blues-Kärpät

Joukkueet kohtasivat jo lauantaina Oulussa liigaottelussa. Kärpät katkaisi poikkeuksellisen neljän ottelun tappioputkensa 5-2-voitolla eikä antanut Bluesille juuri mahdollisuuksia.

Ennen tappioputkeaan Kärpät pelasi lähes kaikin puolin erinomaista jääkiekkoa, vain ylivoimapelaaminen tökki. Mikäli oululaiset pääsevät samalle tasolle, ryhmän pysäyttäminen vaatii paljon. Kokoonpanotilannekin on rauhoittunut. Mika PyöräläMikko Niemelä ja maalivahti Iiro Tarkki ovat edelleen sivussa, Hokki-lainat Antti Lehtonen ja Miska Humaloja jatkavat toistaiseksi Kärppien mukana.

Blues on vääntänyt liigassa ihailtavan sinnikkäästi talousongelmista huolimatta, ja HV71:n pudottaminen CHL:stä oli myös kelpo meriitti. Sarjasijoitus (14) hämää, sillä Blues on pelannut vähemmän otteluita kuin kilpailijansa. Tilanne muuttui kuitenkin radikaalisti tiistaina, kun kivirekeä selässään raahannut kapteeni Kim Hirschovits purki sopimuksensa maksamattomien palkkojen vuoksi. Hirschovitsillä oli valtava merkitys sekä kentällä että pukukopissa. Miten joukkue käsittelee itseoikeutetun johtajansa lähdön?

Kentällä Blues menetti tärkeimmän pelaajansa, pukukopissa pidetyn veteraanin, joka on auttanut pitämään joukkueen kasassa. Näistä lähtökohdista Kärppien pudottaminen olisi Bluesilta jättiyllätys. Kärpät on selvähkö suosikki jo vieraskentällä ja vielä selvempi viikon kuluttua kotonaan.

TPS-Lukko

Liigan kärkikuusikossa roikkuva TPS pystyy parhaimmillaan erinomaisiin otteisiin, mutta sortuu toistaalta välillä todella heikkoihin suorituksiin. TPS ei ole kertaakaan voittanut liigassa yli kahta ottelua peräkkäin.

Ilmiötä selittää pitkälti se, että Tepsin ykkösketju ei saa juuri minkäänlaista tulitukea. Tomi KallioEric Perrin ja Dave Spina pystyvät tekemään tasaisesti tulosta, ja myös Ilkka Pikkarainen osallistuu kiitettävästi talkoisiin. TPS:ltä kuitenkin puuttuu todellinen kakkosketju käytännössä kokonaan. Jos ykkösketjulle ja pitkälti samoista miehistä koostuvalle ylivoimalle sattuu huono päivä, paikkaajia ei löydy ja tulos on yleensä huono.

Tiistain ottelussa TPS:n huolena ovat puolustuspään poissaolot. Tomas Mojzis kärsii loukkaantumisesta ja CHL:ää jo Bluesin paidassa tällä kaudella pelannut Olli Malmivaara on edustuskelvoton. Petteri Nummelin on kokoonpanossa, mutta viime aikoina otteluita loukkaantumisen takia huilanneen veteraanin todellinen pelikunto on arvoitus.

Lukko on ollut viime viikkoina vaisu. Perjantaina raumalaiset kellistivät KooKoon, mutta sitä ennen sinikeltaiset hävisivät peräti kuusi peräkkäistä liigaottelua. Esitykset eivät välttämättä olleet niin toivottomia kuin tappiokulun pituudesta voisi päätellä, mutta maalinteko on ollut Lukolle tuskaista touhua. Joukkue on vaikuttanut väsyneeltä, ja ilman tarvittavaa energiaa Lukon on vaikea toteuttaa kuluttavaa pelitapaansa. Myös viime kaudella Lukko voitti marraskuussa vain kaksi ottelua kahdeksasta, joten alkukauden jälkeinen väsymys näyttää iskevän joukkueella juuri tähän saumaan.

Ottelupari on lähtökohdiltaan lähes ympäripyöreä. Merkittävää tasoeroa joukkueilla ei ole, sen osoittaa jo liigan sarjataulukkokin. TPS lähtee kotiotteluunsa pienenä suosikkina. Ottelupari ratkeaa siihen, kumman joukkueen kärkiyksilöt ovat otteluissa terävämpinä ja pystyvät iskemään tarvittavat osumat.

HC Davos-Skellefteå AIK

Davos on yhtenä neljästä joukkueesta jakamassa Sveitsin liigan kärkipaikkaa, joskin joukkue on pelannut enemmän otteluita kuin kärkiryhmä Zug ja sarjakakkonen Zürich Lions. Perttu Lindgren on koko liigan pistepörssissä toisena, ja myös muista kärkiyksilöistä on saatu tehoja irti.

SAIK:ta vastaan Davosin on onnistuttava erinomaisesti, sillä Skellefteå on tällä hetkellä hyvin mahdollisesti Euroopan kovin joukkue. Joukkue on voittanut Ruotsin liigassa peräti 12 kertaa peräkkäin ja joutunut edes jatkoajalle vain kerran. Davos aloittaa otteluparin kotonaan, mutta tällä hetkellä Skellefteå on suosikki käytännössä mitä tahansa eurooppalaisjoukkuetta vastaan.

Luleå-Frölunda

Luleålla riittää potentiaalia SHL:n mestaruustaisteluun saakka, mutta alkukausi on ollut suuri pettymys. Joukkue on SHL:n sarjataulukossa vasta kymmenentenä. Merkkejä piristymisestä on kuitenkin näkyvissä, sillä viidestä edellisestä ottelustaan luulajalaiset ovat voittaneet neljä.

Ainoan tappionsa tällä jaksolla Luleå kärsi juuri Artturi Lehkosen Frölundalle. Göteborgilaisten alkukausi on ollut huomattavasti isäntiä vakuuttavampi, ja Frölunda onkin karannut SHL:n kärjessä Skellefteån kanssa omille teilleen. Pohjimmiltaan joukkueiden tasoero ei kuitenkaan ole kovinkaan suuri, ja viime aikojen parantuneet otteet tekevät Luleåsta pienen suosikin kotikentällään.