CHL:n puolivälieräpaikat jaossa


Jääkiekon mestarien liigassa pelataan tiistaina neljännesvälierien toiset osaottelut. Suomalaisittain lähtökohdat ovat hyvät, sillä viidestä suomalaisosallistujasta neljä pääsee kuskin paikalta toiseen osaotteluun. Tässä lähtökohdat illan suomalaisotteluihin. Suluissa tilanne ensimmäisen osaottelun jälkeen.

Jatkopaikka ratkaistaan kahden ottelun yhteismaalien perusteella. Mikäli yhteistilanne on toisen osaottelun jälkeen tasan, pelataan kymmenen minuutin jatkoaika neljällä neljää vastaan. Mikäli jatkoajallakaan ei synny ratkaisua, ammutaan rangaistuslaukauskilpailu paras viidestä -systeemillä. Jalkapallon kaltainen vierasmaalisääntö ei ole voimassa.

Lukko-Djurgården (2-1)

Lukko haki viikko sitten autiosta Globenista niukan vierasvoiton. Raumalaisilla oli paikkoja lisäosumiinkin, mutta kovin korkeaksi ottelun taso ei kohonnut. Oma osuutensa oli kamppailun rikkonaisuudella, sillä jäähyjä nähtiin runsaasti.

Djurgårdenin päävalmentaja Hans Särkijärven mukaan östermalmilaiset eivät päässeet Globenissa lähellekään parasta tasoaan. SHL:ssä seitsemäntenä oleva DIF lähtee todennäköisesti aktiivisella otteella tiistain otteluun, sillä sen on voitettava. Lukolle riittää tappion välttäminen.

Lukko lähtee kotiotteluunsa selvähkönä suosikkina. Raumalaisjoukkueessa on pykälä enemmän kärkipään osaamista, ja Lukko on myös tällä kaudella ollut erittäin vahva kotijoukkue. Djurgårdenin on pakko panostaa hyökkäyspelaamiseen ennemmin tai myöhemmin, ja tämä avaa myös Lukolle omat tilaisuutensa. Lukon normaalisuorituksella jatkopaikan pitäisi aueta.

Kärpät-Sparta Praha (2-4)

Suomen mestari oli ainoa ensimmäisissä osaotteluissa kontannut suomalaisjoukkue. Normaalisti tiiviiseen puolustukseen nojaava Kärpät joutui antautumaan Prahassa peräti neljästi.

Tshekin liigan kärkikahinoissa oleva Sparta pelasi O2 Arenalla todella vahvan ottelun, kun taas Kärppien esitys oli heikko. Oululaiset hukkasivat tukuttain ylivoimaa ja hävisivät kaksinkamppailuja. Esitys vaikutti suorastaan lepsulta.

Kotihallissaan Kärpät tarvitsee kahden maalin voiton päästäkseen edes jatkoajalle. Jotta jatkopaikka olisi mahdollinen, Raksilan jäällä pitäisi nähdä ainakin huomattavasti sisukkaampi ja kovemmalla asenteella pelaava joukkue kuin viikko sitten.

Kertoimien valossa kotivoitto on varsin todennäköinen (1,65). Tilanne on kuitenkin Sparta Prahan kannalta hyvin turvallinen, ja Kärppien jatkopaikka vaatisi jo huomattavasti enemmän kuin pelkkä tiistain ottelun voittaminen. Spartan peleissä Tshekin liigassa verkko vinkuu usein molemmissa päissä. Nyt joukkue voi kuitenkin pelata puolustusvoittoisemmin ja kytätä vastaiskuja, joiden avulla otteluparin voi ratkaista.

Luleå-Tappara (1-2)

Tappara voitti ensimmäisen ottelun niukasti, mutta samalla Luleålle jäi paljon parantamisen varaa. Ruotsalaiset pääsivät omalle tasolleen vasta päätöserässä.

Itse asiassa ottelu oli paljolti Luleån alkukauden kuva pienoiskoossa. Luulajalaisia pidettiin yhtenä SHL:n kuumimmista mestarisuosikeista, mutta tällä hetkellä ryhmä viruu SHL:ssä vasta kymmenentenä. Tasaisuus ei yksinkertaisesti riitä.

CHL:ssä on sen sijaan kulkenut, eikä tiistain kotijoukkueen potentiaalia ole syytä kyseenalaistaa. Omalla tasollaan pelatessaan Luleå kuuluu Ruotsin parhaiden joukkueiden joukkoon. Kyse on vain siitä, milloin Luleå pääsee omalle tasolleen.

Tappara on ollut todella vahvassa vireessä, mutta siitä huolimatta kotimaisen liigan sarjakärjelle voi ennustaa vaikeaa ottelua. Luleå on kotihallissaan voittajasuosikki, ja kaikista suomalaisjoukkueiden ottelupareista juuri tässä tilanne vaikuttaa kaikkein avoimimmalta.

Storhamar-TPS (3-4)

Entisen TPS-puolustaja Aleksander Smirnovin valmentama Storhamar pelästytti Turkuhallin isännät viikko sitten painelemalla 3-0-vierasjohtoon. TPS kuitenkin nousi takaa rinnalle ja ohi.

Storhamar pelaa isompiaan vastaan klassista altavastaajalätkää. Omasta päästä kiekko pelataan inhorealistisesti laidan kautta ulos ja toivotaan, että joku joukkueen vikkelistä hyökkääjistä voi käynnistää vastahyökkäyksen. Systeemissä on samoja elementtejä kuin Ruotsin maajoukkueen legendaarisessa torpedohyökkäämisessä. Storhamarilla ei vain ole ihan samantasoista arsenaalia taktiikan toteuttamiseen kuin Tre Kronorilla aikanaan.

Norjalaisjoukkue pystyy kuitenkin viimeistelemään tehokkaasti, kuten Turkuhallissa nähtiin. Norjalaisten iskemät osumat olivat hyvin tehtyjä, joskin TPS-puolustus avitti maalien syntymistä hieman enemmän kuin olisi ollut tarvis.

TPS:n nousu 4-3-voittoon puhuu kuitenkin puolestaan ja kertoo joukkueiden välisestä erosta. Storhamar pelaa selviytymislätkää, jolla se on saanut riittävästi hyviä tuloksia päästäkseen tähän vaiheeseen. Pitkässä juoksussa Storhamarin pelityylillä on kuitenkin vaikea yllättää suurempiaan. Liigan kärkijoukkuetta vastaan pelkän selviytymisen ei pitäisi riittää 120 minuutin ajanjaksolla. TPS jatkaa.

HV 71-Blues (1-3)

Blues otti ensimmäisessä osaottelussa voiton kelpo esityksellä ja pääsee hyvistä asetelmista Jönköpingiin.

Kinnarps Arenalla on kuitenkin syytä olla tarkkana, sillä Bluesin vierasotteet eivät tällä kaudella ole häikäisseet. CHL:ssä Blues on käynyt häviämässä muun muassa Grenoblessa ja Mannheimissa, liigassa yhdeksästä matkapelistä on irronnut yksi voitto varsinaisella peliajalla ja kaksi ylitöiden kautta. Ylipäätään Bluesin alkukausi ei anna aihetta hurraahuutoihin kentällä tai konttorissa. HIFK:hon palannut Siim Liivik on tuntuva menetys sekä kentällä että pukukopissa.

Espoolaiset kohtaavat kuitenkin HV 71:n suotuisaan aikaan. Kohtalaisen paljon kauteen satsanneen joukkueen kausi SHL:ssä on alkanut heikosti, vaikka ennen maajoukkuetaukoa vire paranikin. Bluesia vastaan HV:n runkopelaajistosta puuttuu kokonainen viisikko pelikieltojen ja sairastelujen vuoksi. Kaiken lisäksi jönköpingiläisyleisökään ei ole juuri lämmennyt SHL:lle, ja tunnelma joukkueen ympärillä ei vaikuta järin positiiviselta. Näissä olosuhteissa kahden maalin takamatkan kiriminen on paljon pyydetty, vaikka HV suosikki onkin.