CHL:ssä ratkaistaan välieräpaikat


CHL:n välieräpaikat laitetaan jakoon tiistain ratkaisevissa puolivälierissä. Finaalissa nähdään varmasti suomalaisjoukkue, sillä kaikki neljä suomalaista ovat samalla puolella kaaviota. Tiistai-ilta tarjoaa paljon jännitystä, sillä yhtäkään otteluparia ei voi pitää ratkenneena.

Kärpät-Blues

Blues vastasi viime viikon CHL-yllätyksestä. Pelipäivän aamuna kapteeni Kim Hirschovits jätti joukkueen ja seuran taloussotkut saivat jälleen uuden käänteen, mutta illalla espoolaiset yllättivät Kärpät kotonaan 2-0.

Kärpät tarvitsee siis kahden maalin voiton viedäkseen otteluparin jatkoajalle, paikka välierissä irtoaa kolmen maalin voitolla. Urakkaa ei helpota Raksilaan siirtyneen Hirschovitsin poissaolo. Sentteri on edustuskelvoton, koska pelasi CHL:ää jo aiemmin Bluesin paidassa.

Viime viikkoina ailahdellut Kärpät näyttää kuitenkin olevan jälleen oikealla tiellä, sillä edellisen Blues-ottelun jälkeen oululaiset voittivat liigassa viime viikon molemmat ottelunsa. Etenkin lauantain murskaava 8-2-kotivoitto toisesta mestariehdokkaasta HIFK:sta oli vahva hauiksennäyttö Kärpiltä.

Yhteen voittoon ei kannata kuitenkaan ylireagoida, etenkin kun Kärpillä on viime aikoina ollut vaikeuksia tasaisuuden kanssa. Lisäksi Lauri Marjamäellä riittää sovittelemista joukkueen kokoonpanossa tiistaina. Hirschovitsin lisäksi lainamaalivahti Sami Rajaniemi ja -hyökkääjä Miska Humaloja ovat edustuskelvottomia CHL:ssä. Etenkin maalivahtitilanne on mysteeri. Onko Sami Aittokallio vieläkään pelikunnossa, vai torjuuko kiekkoja Hokki-laina Antti Lehtonen?

Bluesin joukkue on osoittanut upeasti selkärankaa ja taistelutahtoa seuran kriisin keskellä. Viime viikollakin espoolaiset onnistuivat voittamaan kaksi ottelua. Lauantaina Blues haki vieraspisteet Kuopiosta.

Pelipäivän aamuna tuli kuitenkin jälleen lunta tupaan. Nyt joukkueen jättää avainhyökkääjä Ville Korhonen, joka ei ole mukana enää Kärppiä vastaan. Blues on ajautunut siihen pisteeseen, että se antaa materiaalinsa puolesta tasoitusta illasta toiseen. Erittäin hyvällä asenteella joukkue pystyy yksittäisissä otteluissa napsimaan voittoja, mutta pistejahdista tulee jatkuvasti vaikeampaa.

Tiistain ottelussa Blues lähtee puolustamaan tiiviisti johtoasemaansa, maalintekokilpailuun tämänhetkisellä materiaalilla ei ole mitään asiaa. Kärpät tulee kuitenkin painaamaan kotikaukalossaan vahvasti päälle, ja Bluesilta vaaditaan jälleen venymistä, mikäli se aikoo viedä jatkopaikan Suomen mestarin nenän edestä. Kärpät on suvereeni ennakkosuosikki (kotikerroin 1,32), mutta parin maalin johtoasema antaa Bluesille kohtalaiset edellytykset venyttää ratkaisu jatkoajalle tai rangaistuslaukauksiin.

Lukko-TPS

Lukko oli todella lähellä saada ratkaisevan tuntuisen etumatkan toiseen osaotteluun. TPS nousi kuitenkin Turussa viime hetkillä 1-3-tappioasemasta tasapeliin. Toisen osaottelun asetelma on yksinkertaisin mahdollinen: voittaja korjaa koko potin.

Lukko on kääntänyt kurssinsa viimeisen puolentoista viikon aikana. Kolmesta viime ottelusta on irronnut kaksi voittoa ja CHL-tasapeli. Lukko on pystynyt tekemään kolme maalia kaikissa näissä otteluissa, mikä on kohtuullinen lukema. Raumalaisten yleisilme ei enää ole niin väsynyt kuin vielä pari viikkoa sitten, jolloin joukkue tarpoi tappioputkessa.

TPS on tehnyt tällä kaudella selväksi ainakin sen, että joukkue ei ymmärrä luovuttaa. Pelkästään viime viikolla Tepsi nousi CHL:ssä Lukkoa vastaan viime hetkillä tasoihin, ja lauantaina Palloseura nousi 0-2-tappioasemasta 4-2-voittoon Sportin vieraana.

TPS pelaa itsensä kuitenkin liian usein sellaiseen asemaan, jossa se tarvitsee loppukirin taistellakseen pisteistä. Otteluiden alut menevät turkulaisilta säännöllisesti vihkoon ainakin tulosten valossa. Pelaamisessa on edelleen varsin paljon ailahtelua.

TPS on myös ollut liikaa ykkösketjunsa varassa. Tulosvastuu on läpi alkukauden ollut liian kapeilla hartioilla. Lukkoa vastaan TPS saa takaisin riveihinsä ajoittain väläytelleen Tadas Kumeliauskaksen, jonka toivotaan pystyvän tasaisempaan pisteidentekoon. Samalla Ari-Pekka Selin on tehnyt pieniä muutoksia kärkiketjuihinsa. Viime aikoina TPS on kärsinyt puolustuspään poissaoloista, mutta niiden vaikutus on ollut pelättyä pienempi.

Joukkueilla ei ole merkittävää tasoeroa, kuten Liigan sarjataulukkokin kertoo; Lukkoa ja TPS:ää erottaa sarjassa vain yksi piste. Lähtökohdat ratkaisevaan CHL-otteluun ovat lähes ympäripyöreät. Lukon kotietu on arvioitu yllättävän suureksi (kotikerroin 2,05), joten TPS vaikuttaa kiinnostavalta poiminnalta kupongille.

Skellefteå AIK-HC Davos

Davos sai viikko sitten kotonaan vastaansa kenties Euroopan sen hetken kovimman joukkueen. SHL:ssä 12 ottelun voittoputkessa liitänyt SAIK jäi kuitenkin Davosissa 1-1-tasapeliin. Kaupan päälle Skellefteå hävisi Ruotsin liigassa Frölundalle ja Djurgårdenille, joten Davos pääsee Pohjois-Ruotsiin sopivaan aikaan.

Toisaalta kahden tappion sisuunnuttama Skellefteå tulee varmasti kotihalliinsa kovalla raivolla. Skellefteå on tehnyt Ruotsin liigassa toiseksi eniten maaleja ja päästänyt niitä jaetusti vähiten, joten paketti on kunnossa molemmissa päissä.

Sveitsin liigassa kolmantena olevan Davosin haaste on kova. Sveitsissä pelataan varsin hyökkäysvoittoista jääkiekkoa, eikä Davos ole poikkeus. Joukkueen otteluissa verkko tapaa heilua molemmissa päissä. Viime viikolla Davos pystyi mukautumaan hyvin ja pelaamaan tiivistä puolustuspeliä, mutta on kokonaan toinen asia tehdä temppu toistamiseen Skellefteån kotiareenalla.

Frölunda-Luleå

Heikon alkukauden pelannut Luleå on parantanut peliään viime viikkoina. Potentiaalia joukkueella on SHL:n mestaruuskahinoihin saakka, joten tämänhetkistä sarjasijoitusta (kahdeksas) ei kannata tuijottaa liikaa.

Viikko sitten Luleå yllätti SHL:ää johtavan Frölundan kotonaan 3-2, mikä oli jälleen yksi osoitus luulajalaisten nousuvireestä.

Göteborgissa nähdäänkin kaikella todennäköisyydellä tasainen vääntö viime kauden CHL-finalistien välillä. Frölunda on pelannut erittäin vahvan alkukauden, mutta SHL:n sarjataulukko ei kerro koko kuvaa joukkueiden tämänhetkisestä tasoerosta.

Luleån leiristä on korostettu, ettei johtoasema vaikuta juurikaan joukkueen lähestymistapaan. Vierasjoukkue hakee Scandinaviumista voittoa. Käytännössä Luleå ei varmasti ota suuria riskejä, mutta kilpikonnapuolustukseenkaan se ei voi ryhmittäytyä. Frölunda on pakkovoittotilanteessa, joten ainakin isäntien on satsattava hyökkäykseen. Kahden tulivoimaisen joukkueen välillä on lupa odottaa viihdyttävää ottelua, johon Frölunda lähtee pienenä suosikkina.