Finlandia-ehdokkaat julki: Selja Ahava ennakkosuosikki voittajaksi


Suomen Kirjasäätiön Finlandia-palkinto jaetaan marraskuun 26. päivä. Suomen merkittävimmän kirjailijapalkinnon saajan valitsee tänä vuonna viihdetaiteilija Heikki ”Hector” Harma, ja tarjolla on aiheita laidasta laitaan. Peliyhtiö Unibet uskoo, että kilpailusta tulee kahden kirjailijan välinen taisto.

Peliyhtiö Unibetin mukaan kirjailijapalkinnon tulee tänä vuonna saamaan Selja Ahava romaanillaan ”Taivaalta tippuvat asiat”. Raskaita aiheita käsittelevä romaani on sadunomaisella tekstillään omaperäinen teos, jonka tarina vetoaa lukijaan koskettavuudellaan. Ahava on kirjoittanut käsikirjoituksia niin elokuviin, televisioon kuin radioon. Jo hänen esikoisromaaninsa ”Eksyneen muistikirja” (2010) keräsi kirja-alan piirissä kiitosta, ja samalla Ahava sai itselleen Laila Hirvisaaren rahaston apurahan. Peliyhtiö Unibetin kerroin Ahavan voitolle on 2,00

Unibetin toinen suosikki Finlandia-palkinnon saajaksi on Markku Pääskynen kertoimella 3,50. Pääskysen romaani ”Sielut” kertoo tragediasta, jossa kadonneen Maija-tytön etsintä laajenee jopa ihmisyyttä ja maailmankatsomusta koskevaksi kokonaisuudeksi. Erityisesti romaanin rytmi ja lumoava kieli koukuttavat lukijan: rohkea tyyli ja yllättävä kerronta tekevät Pääskysen romaanista vahvan ehdokkaan Finlandia-palkinnon saajaksi.

Vaikka kilpailussa on kaksi selkeää voittajasuosikkia, ovat asiantuntijat ennakoineet myös muiden ehdokkaiden olevan yllätysvalmiita. Laura Lindstedtin (6,00) ”Oneiron. Fantasia kuoleman jälkeisistä sekunneista” on tunnelmaltaan ainutlaatuinen, ja Pertti Lassilan ”Armain aika” on sotavuosien jälkeisellä kuvauksellaan romaani, jonka kirjallinen taituruus on kiistatonta. Lassilan kerroin voittajaksi on 6,00.

Todellinen yllätysnimi kilpailussa on Kari Hotakainen (15,00), joka on jo voittanut Finlandia-palkinnon itselleen vuonna 2002. Hotakaisen romaani ”Henkireikä” kertoo ihmisten vaikenemisesta ja oudoista ratkaisuista, joihin vain sekakuoron yhteisö tarjoaa apua. Hotakaisen taitava kerronta imee lukijan erilaisten ihmiskohtaloiden syövereihin. Panu Rajalan ”Intoilija” on puolestaan minämuotoon kirjoitettu tarina taiteilijasta, jonka kaunis ja uskottava menneen maailman kuvaus on ansiokasta. Peliyhtiö Unibet pitää Rajalan voittoa kuitenkin epätodennäköisenä: Rajalan kerroin Finlandia-palkinnon saajaksi on 15,00.

Unibetin kertoimet
Finlandia-palkinnon voittaja 2014

Selja Ahava 2,00
Markku Pääskynen 3,50
Laura Lindstedt 6,00
Pertti Lassila 6,00
Kari Hotakainen 15,00
Panu Rajala 15,00