Abu Dhabin GP: Rosbergillä ja Grosjeanilla mahdollisuus varastaa huomio Vetteliltä


Vain harvat ovat pystyneet dominoimaan F1-sarjaa sillä tavalla kuin viime viikonloppuna neljännen maailmanmestaruutensa varmistanut Sebastian Vettel.

Vettel voitti Intiassa jo kuudennen peräkkäisen GP:nsä. Aiemmin vain kaksi kuskia on pystynyt samaan: Alberto Ascari 1950-luvulla ja Michael Schumacher yhdeksän vuotta sitten.

Voittaako Vettel jo seitsemännen peräkkäisen kisan? Kerroin sille on ainakin varsin heikko 1,40.

Vettel voitti kaksi ensimmäistä Abu Dhabin GB:tä vuosina 2009 ja 2010. Jälkimmäinen kisa varmisti Vettelin yllättävän maailmanmestaruuden, sillä tuolloin kisa mestaruudesta näytti olevan Fernando Alonson ja Mark Webberin välinen.

Näiden kisojen jälkeen onnetar on kuitenkin hylännyt Vettelin tällä radalla. Vuonna 2011 hän jyräsi ylivoimaisesti paalupaikalle, ja voitto oli jo käsin kosketeltavissa. Rengasrikko päätti kuitenkin Vettelin kisan vain muutaman sadan metrin ajon jälkeen.

Viime vuonna Vettel kilpaili Alonson kanssa tiukasti mestaruudesta ja sai itselleen aika-ajossa eturivin paikan. Sitten iski katastrofi: bensa loppui ennen varikkokäyntiä. Vettel ajoi vielä erinomaisen takaa-ajon ja nousi kolmanneksi.

Nämä tapahtumat ovat muistutus siitä, ettei Vettelin menestys voi jatkua ikuisesti. Jatkuuko Abu Dhabin epäonni?

Grosjean nousussa

Kuka Vettelin kilpakumppaneista tulee ottamaan ilon irti mahdollisista ongelmista? Alonso on ajanut kolmessa viime kisassa toiseksi, mutta Ferrari on tällä hetkellä paineiden alaisena. Talli on valunut tallien mestaruussarjassa jo kolmanneksi Mercedesin taakse. Lotuskin voi vielä tulla ohi.

Lotus-kuskeja kannattaakin ehdottomasti pitää silmällä. Kimi Räikkönen voitti Abu Dhabin kisan viime vuonna, mutta nyt avaimet vaikuttavat olevan Romain Grosjeanin käsissä.

Räikkönen siirtyy ensi vuonna Ferrarille. Grosjean on jo nyt näyttänyt, että hän pystyy johtamaan tallia Räikkösen lähdettyä. Eikä siinä kaikki: rengasmuutokset ovat muuttaneet F1:n marssijärjestystä. Grosjean on lisäksi todella tyytyväinen Lotuksen tapaan hoitaa asiat.

"Uusimmat päivitykset, kuten suuri akseliväli, sopivat hyvin. Myös Pirellin kesken kauden tekemät muutokset renkaisiin näyttävät hyödyttäneen häntä", tallipäällikkö Eric Boullier totesi. Grosjean on jaettu kolmossuosikki Abu Dhabin voittajaksi kertoimella 15,00. Miestä sopii harkita vetoihin. Grosjean on ajanut palkintopallille kolmessa viime kilpailussa - viimeksi yllättäen 17. lähtöruudusta.

"Aliarvostettu" Rosberg

Myös tuoreen maailmanmestarin "aliarvostetuksi" luonnehtimaa kuskia voi harkita tänä viikonloppuna. Viime viikonloppuna palkintopallille yltänyt Nico Rosberg on ajanut vahvan kauden Mercedesin puikoissa ja kilpaillut Lewis Hamiltonia vastaan tiukasti.

Pitkään näytti, että Hamilton nappaa odotetusti Mercedesin herruuden tällä kaudella. Intiassa Rosberg pärjäsi kuitenkin sekä aika-ajossa että itse kisassa tallikaveriaan paremmin. Rosberg sijoittui tuolloin toiseksi, Hamilton vasta kuudenneksi.

Uransa alkuvaiheilla Rosberg haastoi tiukasti myös Webberin, joka on nyt Vettelin tallikaveri Red Bullilla. Siksi Vettel tietää, että Mercedes-kuskeja on syytä varoa. Rosbergin GP-voiton kerroin on yllättävän korkea 30,00. Vettel saattoi siis olla oikeassa, kun hän kutsui Rosbergiä aliarvostetuksi.

Keith Collantine on F1-blogi F1 Fanaticin toimittaja.

Lyö vetoa Abu Dhabin GP:stä täällä!