Australian GP: Ferrari ja Williams voivat haastaa Mercedeksen


"To finish first, you must first finish", kuuluu yksi moottoriurheilun suurista aforismeista. Tulevana viikonloppuna sanonta on täyttä totta F1-kuskeille ja -talleille.


Formuloiden kuninkuusluokassa on alkanut uusi aikakausi. Viikonloppuna nähdään ensimmäinen kilpailu radikaalisti muuttuneilla autoilla.


F1-tallien insinöörit eivät ole vuosikymmeniin kohdanneet näin suuria haasteita. Kahdeksalla viime kaudella käytetyt, luotetut ja käytännössä testatut V8-moottorit ovat vaihtuneet uusiin ja monimutkaisiin hybridimoottoreihin.


Ainakin yksi tuomiopäivän ennustaja on jo nostanut esiin mahdollisuuden, että yksikään kuski ei näe ruutulippua sunnuntain kilpailussa. Se näkemys lienee liioiteltu, mutta yleisesti odotetaan, että autoja hajoaa paljon enemmän kuin viime kausien aikana.


Viime kaudella autoja hajosi keskimäärin kolme kahta osakilpailua kohti. Tänä vuonna lukema tulee todennäköisesti olemaan selvästi suurempi. Osa Melbourneen lähtevistä autoista ei ole testeissä pystynyt ajamaan kisasimulaatiota keskeytyksettä.


Kauden avauskilpailusta vetoa lyövien on syytä ottaa huomioon kaksi asiaa: lyö vetoa sellaisten autojen puolesta, jotka ovat toimineet testeissä luotettavasti, ja suosi kokeneita ja fiksuja kuljettajia, jotka tietävät, miten kilpa-autoista pidetään huolta kovaa ajamisen ohessa.

 

Mercedes kohtaa kilpailuaEi ole salaisuus, että Mercedes on näyttänyt testeissä hyvältä. Tallin W05 oli ensimmäinen auto, joka ampaisi radalle ensimmäisenä testipäivänä, ja sillä on ajettu enemmän kilometrejä kuin millään muulla autolla. Lewis Hamilton ja Nico Rosberg ovat osoittaneet pystyvänsä voittamaan kisoja. Hamilton ja Rosberg ovat Melbournen voittajasuosikkeja kertoimilla 2,85 ja 5,00.


Ennakkopuheet ovat keskittyneet Mercedeksen ympärille, mutta Ferrari on kaikessa hiljaisuudessa keskittynyt omiin asioihinsa. F 14 T -autoa ei ole juuri nähty nopeimpien kierrosaikojen listassa, mutta se on ollut erittäin luotettava. Juuri luotettavuus voi ratkaista sunnuntaina.


Fernando Alonso ja Kimi Räikkönen muodostavat Ferrarin vahvimman kuskikaksikon vuosiin. Nämä kaksi maailmanmestaria kuuluvat F1-sarjan järkevimpiin ja terävimpiin kuljettajiin. Uudet moottorit ovat tuoneet hurjan määrän uusia muuttujia talleille. Näiden haasteiden selvittäminen vaatii juuri harkittua, viileää älykkyyttä, jota Alonsolla ja Räikkösellä riittää. Alonson ja Räikkösen kertoimet 9,00 ja 12,00 vaikuttavat erittäin houkuttelevilta.

 

Williams-kuskit tarjoavat parhaat kertoimetViikonlopun parhaita pelivalintoja ovat kuitenkin Williams-kuskit. Tämä saattaa kuulostaa radikaalilta, koska Williams oli viime vuonna tallien MM-sarjassa kolmanneksi viimeinen. Sunnuntaina Williams voi kuitenkin juhlia osakilpailuvoittoa. Tallissa on muuttunut muutakin kuin auton ulkokuori. Tekninen tiimi on vahvistunut ja Felipe Massa tuli kuskiksi Ferrarilta. Kaikkein suurin muutos on siirtyminen Mercedeksen moottoreihin. Moottorivalmistajan vaihto on tehnyt Williamsista potentiaalisen kisavoittajan.


Urallaan 11 osakilpailua voittaneen Massan voittokerroin on 12,00. Tallikaveri Valtteri Bottaksen uran ensimmäinen osakilpailuvoitto antaa kertoimen 15,00. Bottas on ikäisekseen todella kypsä ja erittäin nopea.


Kummankin voittokerroin on suurempi kuin maailmanmestari Sebastian Vettelin (10,00). Vettel voitti viime kauden yhdeksän viimeistä kilpailua, mutta Red Bull on suurissa vaikeuksissa uuden RB10-auton kanssa. Auto hajosi toistuvasti testeissä. Pistesijoille Red Bull voi yltää, mutta Vettel jos kuka tuntee moottoriurheilun tunnetun aforismin: to finish first, you must finish first...


Keith Collantine on F1-blogi F1 Fanaticin toimittaja.


Lyö vetoa F1-sarjasta täällä!