Bahrainin F1-osakilpailu: Webberin onni kääntyy


Ainakin se on varmaa, että F1:n paluu riitaisaan Bahrainiin tulee herättämään debattia viikonloppuna. Jotkut parlamentin jäsenet ovat jo sanoneet, ettei kilpailua pitäisi ajaa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että kisa ajetaan normaalisti. Käydään siis läpi muutamia potentiaalisia vedonlyöntipoimintoja.

Aika-ajo

Kiinan osakilpailussa taktiikat vaikuttivat paljon aika-ajon luonteeseen. Siksi yhtälöstä tulee normaalia monimutkaisempi - kyse ei ole vain siitä, että tietää, kuka on nopein.

Ennen aika-ajoa kuskit saavat tietyn määrän renkaita. Aika-ajossa ja seuraavan päivän kisassa on pärjättävä näillä renkailla. Renkaiden liiallinen kuluttaminen aika-ajossa voi käydä kalliiksi itse kilpailussa. Kiinassa rengas kuluu paljon, joten jotkut kymmenen parhaan joukkoon kuuluneet kuskit eivät kellottaneet aikaa ollenkaan tai käyttivät hitaampia renkaita.

Näin saattaa käydä tänäkin viikonloppuna. Tosin viikonlopun rengaskiintiöön tehty myöhäinen muutos tekee siitä epätodennäköisempää. Keskikova rengas korvaa pehmeän renkaan Bahrainissa.

Red Bull on ollut kärkijoukoissa ajamassa muutosta perinteisempiin rengasmalleihin. Red Bull -kuski Sebastian Vettel on suosikki paalupaikalle kertoimella 2,60.

Kiinassa kakkosruutuun yltäneen Kimi Räikkösen paalukerroin 8,00 voi myös vaikuttaa hyvältä. Lotuksen autot ovat kuitenkin usein parempia pehmeämmillä rengastyypeillä. Tallissa ollaan varmasti pettyneitä siihen, että niitä ei voi Bahrainissa käyttää.

Kilpailu

Itse kilpailussa Räikkönen on kuitenkin ehdoton voittajaehdokas. Hänen kertoimensa on 4,50. Viime vuonna Räikkönen nousi Bahrainissa upeasti 11. lähtöruudusta toiseksi.

Takarenkaiden kulutuksen hallitseminen on tällä radalla elintärkeää. Juuri siinä Räikkönen ja Lotuksen tiimi ovat erinomaisia.

On kuitenkin vaikea sivuuttaa Mark Webberin voittokerrointa 17,00. Hän nimittäin ajaa autolla, joka johtaa sekä kuskien että tallien MM-kilpailua.

Tänä viikonloppuna Webber kärsii kolmen lähtöruudun rangaistuksesta. Malesiassa Red Bullin autot olivat kuitenkin vahvoja kovilla renkailla. Tuolloin Webber oli matkalla voittoon ennen pahaa verta herättänyttä kolarointiaan tallikaverinsa kanssa.

Jos huono onni välttää Webberin, ja jos mies itse on oppinut, miten tallikaveri pidetään takana, Webberiä voi näillä kertoimilla ehdottomasti kokeilla.

Maailmanmestaruus

Takana on kolme kisaa, joten on hyvä aika vilkaista myös koko MM-sarjan vetovaihtoehtoja. Vähemmän yllättäen viime kauden taisteluparilla Vettelillä (2,40) ja Alonsolla (2,50) on pienimmät kertoimet.

Räikkönen on aloittanut kauden hyvin, joten hänen kertoimensa 6,00 näyttää hyvältä. Jos perinteisten rengasvaihtoehtojen puolesta lobbaavat tallit saavat tahtonsa läpi, Lotus saattaa kuitenkin menettää yhden tärkeimmistä vahvuuksistaan.

Lewis Hamilton on saanut Mercedeksellään paremman alun kuin useimmat odottivat. Kolmen kisan jälkeen hän on vain 12 pistettä jäljessä MM-sarjaa johtavaa Vetteliä. On selvää, ettei Hamilton ole näyttänyt vielä parastaan. Sama pätee myös Mercedeksen autoon, joten britin kerroin 11,00 ei sekään ole hullumpi.

Jos kuitenkin pikkuraha polttaa taskujasi ja haluat rohkeasti kokeilla ison kertoimen vaihtoehtoa, valintasi on Jenson Button.

Kilpailukyvyttömän McLareninsa kanssa tuskailleen Buttonin kerroin on noussut jo 40,00:aan. Talli tuo kuitenkin merkittävän päivityksen seuraavaan kilpailuun Espanjaan. Sen myötä Espanjassa saatetaan nähdä aivan erilainen auto. Button ajoi loistavasti viidentenä maaliin Kiinassa. Jos McLaren löytää viime kauden lopun menestysreseptinsä, Button voi nousta taustalta mukaan mestaruustaistoon.

Lyö vetoa Bahrainin GP:stä täällä!

Keith Collantine toimittaa F1-blogi F1 Fanaticia.