Bahrainin GP: Mercedes ottaa ohjat


Tämän vuoden Mercedes alkaa olla kuin viime vuoden Red Bull: pysäyttämätön. Lewis Hamilton otti Malesiassa kauden avausvoittonsa johdettuaan kisaa alusta loppuun. Nico Rosberg teki saman Australiassa.

Kyseessä oli tärkeä voitto Hamiltonille, sillä hänen kisansa Australiassa meni täysin vihkoon. Melbournessa hänellä ei ollut edes mahdollisuuksia kilpailla kunnolla, kun moottori reistaili. Malesiassa hän oli sen sijaan selvästi Rosbergia nopeampi. Vaikka Rosberg on edelleen 18 pistettä edellä kuljettajien MM-sarjassa, kertoimet suosivat vuoden 2008 maailmanmestaria.

Hamiltonin mestaruuden kerroin on 2,00 ja Rosbergin 3,25. Ainoana varteenotettavana haastajana pidetään kuljettajaa, joka nousi Mercedes-kaksikon kanssa palkintopallille viime sunnuntaina: Sebastian Vettel.

Vettelin loistosuoritus

Vettelin kolmossija ei välttämättä vaikuttanut erityiseltä saavutukselta. Vettel on yltäny palkintopallille yli puolessa starttaamistaan kisoista. Tämä tapaus oli kuitenkin erityinen.

Red Bullin kautta edeltäneet testit menivät surkeasti. RB10 pystyi hädin tuskin ajamaan tusinan verran kierroksia ennen lahoamista. Vettelin kolmas sija Malesiassa oli tallille iso helpotus. Toki Australiassa Daniel Ricciardo ajoi toiseksi, mutta hänet hylättiin sääntörikkomuksen takia. Vettelin suoritus osoitti, että Mercedeksen kovin haastaja voikin olla Red Bull eikä Ferrari, McLaren tai Williams, kuten aiemmin uumoiltiin. Käänne on merkittävä.

"Kovin haastaja" on kuitenkin suhteellinen käsite. Tilastoja ei nimittäin tarvitse tutkia kovinkaan tarkasti todetakseen, että kilpailijoilla on täysi työ saada Mercedeksen lentävät W05-autot kiinni. Malesiassa Hamiltonin nopein kierros oli kokonaisen sekunnin nopeampi kuin mitä minkään muun tallin kuskit saivat aikaan. Kisan 23. kierroksella, hyvissä ajoin ennen puoliväliä, Hamilton kysyi kisainsinööriltään radioitse, onko hänellä varaa hieman löysätä, jotta moottori ei kulu liikaa.

Bahrainin radalla on vähemmän RB10-auton rakastamia pitkiä mutkia ja enemmän kiihdytysalueita, joilla Mercedeksen PU106A Hybrid -moottori tekee tehtävänsä. Siksi Hamilton on selkeä suosikki ajamaan paalulle (kerroin 1,60) ja voittmaan kisan (1,85). Rosbergin GP-voiton kerroin on 3,00.

Vakuuttaako Williams jälleen Bahrainissa?

Williams ei ole vielä vastannut kauden alla nousseisiin odotuksiin. FW36-autot näyttivät erittäin kilpailukykyisiltä Bahrainin testeissä ennen kauden alkua, ja Felipe Massa ajoi silloin nopeimman kierroksen. Massan ja tallikoveri Valtteri Bottaksen paalupaikkakerroin on Bahrainissa 5,00.

Jos etsit aika-ajoon isoa kerrointa, harkitse Nico Hulkenbergia. Hulkenberg ei yllättäen kelvannut millekään suuremmalle tallille, joten hän palasi Force Indialle, jonka riveissä ajoi vuonna 2012. Kahdessa ensimmäisessä kisassa Hulkenberg sijoittui kuudenneksi ja viidenneksi. Williams-kuskien tavoin Hulkenbergin työsuhde-etuna on Mercedeksen moottori. Hän ei ole koskaan ajanut paalulle, mutta kerroin 12,00 on hyvin kiinnostava.

On liian aikaista sanoa, että kaudesta on tulossa Mercedeksen ylivoimaa. Tällä hetkellä tallilla on turvallinen etumatka, mutta muut tallit tulevat kehittymään nopeammin kuin aiemmilla kausilla. Ne tallit, joiden testit eivät onnistuneet (mm. Red Bull) tulevat paranemaan vauhdilla. Red Bull tulee haastamaan Mercedeksen entistä tiukemmin tämän kisan jälkeen, kun F1-sarja siirtyy sellaisille radoille, joissa Red Bull on yleensä pärjännyt hyvin (Shanghai, Katalonia ja Monaco). Näillä radoilla downforcelta vaaditaan enemmän kuin tähän asti ajetuissa kisoissa.

Keith Collantine on F1-blogi F1 Fanaticin toimittaja.