Belgian GP: Hamilton väläyttää Mercedesin nousukuntoa


Jalkapallon huippusarjoissa potkaistaan uudet kaudet käyntiin tänä viikonloppuna, mutta jännitystä riittää myös Belgian F1-osakilpailussa, jonka myötä MM-sarjassa ylittyy puoliväli.

Tallit palaavat neljän viikon tauolta. Ennen sitä ruuhka oli melkoinen, kun 14 viikonloppuun ajettiin yhdeksän kilpailua. Paluukilpailun rataa pidetään yhtenä vuoden parhaista: seitsemän kilometrin mittainen Spa-Francorchamps on erittäin nopea rata keskellä Ardennesin metsää.

Mercedes lähetti Red Bullin suuntaan myrskyvaroituksen ennen taukoa ajetussa Unkarin GP:ssä. Lewis Hamilton ajoi kauden ensimmäisen voittonsa olosuhteissa, jollaisiin hänen autonsa ei ole aiemmin sopinut. Se oli merkki siitä, että Hamiltonilla on mahdollisuudet kuroa kiinni 48 pisteen ero MM-sarjaa johtavaan Sebastian Vetteliin.

Mielenkiintoisimmat kertoimet löytyvät kuitenkin tällä hetkellä tallien MM-sarjasta. Red Bull on luonnollisesti ylivoimainen suosikki tallimestariksi kertoimella 1,08. Mercedesillä on kuitenkin kellotettu nopein kierrosaika kahdeksassa tämän vuoden kymmenestä kisasta. Nyt auto näyttää olevan nopea myös koko kisan ajan. Tallin kerroin on paljon Red Bullia parempi 8,00.

Asetelma on todella mielenkiintoinen. Mercedes on tällä hetkellä 79 pistettä Red Bullia jäljessä, mutta jaossa on vielä 387 pistettä. Kumpikin Mercedes-kuski on ottanut osakilpailuvoiton tänä vuonna. Red Bullin mahdollisuudet lepäävät lisäksi paljolti Vettelin käsissä. Vettel on ollut kaikissa tämän kauden kisoissa ylivoimainen tallikaveriinsa Mark Webberiin verrattuna.

Belgian GP:n kertoimet

Vähemmän yllättäen Red Bullin ja Mercedesin kertoimet ovat viikonlopun alhaisimmat. Hamiltonin 3,75 on todennäköisesti hieman parempi kerroin kuin Vettelin 2,75, mutta kummassakaan ei ole kehumista.

Olisi hölmöä jättää Kimi Räikkönen ulos laskuista radalla, jolla hän on voittanut neljästi. Lotuksen kisavauhti on kova, mutta aika-ajossa talli on heikompi. Sen kuskit joutuvat usein aloittamaan eturivin takaa, mikä heikentää voittomahdollisuuksia jo ennen kuin kisa ehtii alkaa.

Span pitkät suorat antavat kuitenkin parempia mahdollisuuksia ohituksille kuin useimmat muut radat, joten Räikkönen voi olla vaarallinen kisapäivänä. Räikkösen voiton kerroin on 5,50.

Huomionarvoista on se, että kaksi maailmanmestaruutta ja 32 kisaa 19 eri radalla voittanut Fernando Alonso ei ole vielä voittanut Belgian GP:tä. Tällaiset tilastot saavat aina harkitsemaan kahdesti. Alonson mahdollisuudet korjata tilasto riippuvat siitä, miten Ferrari on kehittynyt tauon aikana. Saksassa ja Unkarissa auton suorituskyky oli pettymys.

Alonson ja Ferrarin väliset suhteet näyttävät ainakin hieman tulehtuneilta. Ferrari-pomo Luca di Montezemolo yritti aselepoa Unkarin GP:n jälkeen, kun Alonso oli kisan jälkeen kommentoinut autonsa heikkouksia. Montezemolo kysyi, mitä Alonso haluaisi syntymäpäivälahjaksi. "Samanlaisen auton kuin muillakin", kuului Alonson vastaus. Ferrarin omilla verkkosivuilla julkaistu juttu kertoi, että kommentti - joka oli siihen asti jäänyt melko vähäiselle huomiolle - ei miellyttänyt Montezemoloa tai ketään muuta Ferrarilla.

Tallipäällikkö Stefano Domenicali rauhoitteli väitteitä kuskin ja tallin tulehtuneista väleistä. Hän korosti, että tallin keskittyminen on suunnattu F138-auton suorituskyvyn parantamiseen. Kaikki annetaan anteeksi ja unohdetaan, jos Ferrari voittaa tänä viikonloppuna. Alonson voiton kerroin on mukava 8,00.

Keith Collantine on F1-blogi F1 Fanaticin toimittaja.

Lyö vetoa Belgian GP:stä täällä!