Brasilian GP: Vettelillä ja Hulkenbergillä loistokertoimet


F1-vuoden kyseenalaisimman sääntöuudistuksen takia viikonlopun Brasilian GP:n asetelma on ennennäkemätön. Kilpailu on viimeistä edellinen tällä kaudella, mutta kuljettajien mestaruus ei silti voi ratketa. Mestaruus ratkeaa vasta kahden viikon päästä Abu Dhabissa, jossa jaetaan kaksinkertainen pistemäärä muihin kisoihin verrattuna. Silloin selviää, viekö kuljettajamestaruuden Lewis Hamilton vai Nico Rosberg.

Mestaruustaistelu voi vaikuttaa Brasiliassa

MM-sarjan tilanne voi vaikuttaa Hamiltonin lähestymistapaan Brasiliassa. Hamilton voittaa mestaruuden, vaikka hän sijoittuisi kummassakin jäljelläolevassa kisassa toiseksi. Jos hän jää viime sunnuntain tapaan Rosbergin taakse toiseksi, hän ei voita mitään yrittämällä ohittaa tallikaverinsa. Sen sijaan hän voisi menettää paljonkin, mikäli hän kolaroisi Rosbergin kanssa ja jäisi ulos pistesijoilta - kuten Belgiassa.

Hamiltonin kauden kymmenes GP-voitto pudotti britin mestaruuskertoimen 1,12:een. Rosbergin kerroin on 5,00, Daniel Ricciardo on jo ulkona leikistä. Mercedes on ollut tänä vuonna niin ylivoimainen, että mestaruustaistelun loppusuoralle voi rajata kolme vaihtoehtoa: Mercedes-kuski joko sijoittuu kahden ensimmäisen kuskin joukkoon tai keskeyttää.

Viimeisen kisan tuplapistesysteemin epäoikeudenmukaisuus tiivistyykin tässä: sekä Hamiltonille että Rosbergille kelpaisi teoriassa voitto toisesta kisasta ja pisteittä jääminen toisessa kisassa -  mutta tässä skenaariossa saadaan eri mestari sen mukaan, kumman kisan kukin kuljettaja voittaa. Hamiltonin kannalta pahin mahdollinen skenaario on se, että hän kärsii Abu Dhabissa auton epäluotettavuudesta ja jää pisteittä, ja Rosberg ajaa samalla voittoon ja mestariksi.

Sade avaa oven Red Bullille

Koko viikonlopuksi on luvattu vesisadetta, mikä sopii toisille talleille hyvin ja toisille ei lainkaan. Tällä kaudella on nähty jo useasti, että Red Bull saa märällä kelillä siivet, kun taas Williamsilla on sateessa vaikeuksia.

Koska sade tulee todennäköisesti vaikuttamaan niin aika-ajoon kuin itse kilpailuun, Red Bull -kuskien paalupaikka- ja voittokertoimet kannattaa tarkistaa. Aiemmin tänä vuonna Sebastian Vettel jäi aika-ajossa viiden sadasosan päähän paalupaikasta sateisessa Malesian aika-ajossa. Hamilton on suosikki paalulle kertoimella 1,60. Rosbergin kerroin on 2,40. Vettelin paalukerroin 41,00 saattaa olla kauden parhaita peli-ideoita, jos lauantaina sataa. Myös tallikaveri Ricciardon kerroin on mukava 25,00.

Vettel ei ole ajanut yhtäkään F1-kautta ilman GP-voittoa, mutta tällä kaudella voittoa ei vielä ole tullut. Sadekelin kisa Interlagosissa voi olla Vettelin paras mahdollisuus voittoon tänä vuonna. Vettelin kisavoiton kerroin on 29,00 ja palkintopallisijan kerroin 4,00. Red Bull -kuskeista GP-voittoihin on kuitenkin tällä kaudella yltänyt vain Ricciardo, joka on voittanut kolme kisaa ja sijoittunut palkintopallille kahdeksasti. Ricciardon voittokerroin on 22,00 ja palkintopallikerroin 2,30.

Sadekelin kisassa yllättäjäehdokkaaksi kannattaa kuitenkin etsiä Nico Hulkenberg. Hän on sadekelillä Interlagosin tähti: vuonna 2010 hän nappasi Brasiliassa paalupaikan, ja kaksi vuotta myöhemmin hän johti ison osan kisasta. Hulkenberg ajaa Mercedeksen moottorilla, ja kun miehen palkintopallikerroin on 151,00, pikkupanostuksellakin voi kuitata isot voitot.

Keith Collantine on F1-blogi F1 Fanaticin toimittaja.

Lyö vetoa Brasilian GP:stä täällä!