Brasilian GP: Vettelin kilpakumppanit tarvitsevat sadekelin


Sebastian Vettel jatkoi uskomatonta putkeaan USA:n osakilpailussa. Kisavoitto oli Vettelille jo kahdeksas peräkkäinen, mikä on uusi ennätys.

Normaaliolosuhteissa Red Bull-Renault RB9 näyttää tällä hetkellä olevan voittamaton, oli rata mikä rahansa. Lotuksen Romain Grosjean tarvitsi nappisuorituksen päästäkseen Vettelin ja tämän tallikaveri Mark Webberin väliin loppusijoituksissa.

Kauden viimeinen kisa on kuitenkin perinteisesti dramaattinen ja sääoloiltaan arvaamaton. Sao Paulossa sijaitseva Interlagosin rata on isännöinyt monia sadekisoja ja todistanut lukuisia yllätyksiä.

Yksi kohokohdista oli viime vuoden mestaruuden ratkaissut kilpailu, jossa Vetteliä kolhittiin ja hän spinnasi viimeisessä mutkassa. Hän runnoi väkisin rikkinäisellä autolla kolmanteen mestaruuteensa.

Vettel on suosikki paalupaikalle (kerroin 1,33) ja kisan voittajaksi (1,35). Jos Vettel kuitenkin jossakin yllätetään, niin Brasiliassa.

Sateen mahdollisuus

Aikaiset sääennustukset povaavat Sao Pauloon sateen mahdollisuutta koko viikonlopulle. Monille kuskeille se tasoittaa Red Bullin etumatkaa.

Fernando Alonso, joka voitti viimeksi kotikilpailunsa Espanjassa toukokuussa, kuuluu tähän joukkoon. Hän on saanut edelleen kaikki irti Ferrarin F138-autosta, vaikka auto onkin hieman heikentynyt kilpailijoihin verrattuna. Alonso ei aina ole parhaimmillaan aika-ajoissa, mutta liukkaalla kelillä hän on erinomainen. Siitä esimerkiksi käy Alonson viimevuotinen voitto Sepangissa autolla, joka ei ollut kovinkaan kilpailukykyinen. Tänä viikonloppuna Alonson voittokerroin on 25,00.

Mark Webber aloittaa viimeisen kilpailunsa F1-kuskina. Hän on voittanut Brasiliassa kahdesti, vuosina 2009 ja 2011. Webber haluaisi tietysti päättää uransa miehen kymmenenteen osakilpailuvoittoon, jonka tallikaveri vei häneltä Malesiassa. Vettelillä on kuitenkin tällä kaudella ollut vastaus kaikkeen, mitä Webber on yrittänyt. Webber tuskin saa edes päätöskisassa tasoitusta tallikaveriltaan. Siitä huolimatta hänen kertoimensa on 4,00.

Myös Mercedes-kuskeja kannattaa harkita, jos kisa ajetaan sateessa. Etenkin Lewis Hamilton on todella taitava sadekelillä. Hamiltonin autoa vaivannut mystinen ongelma saatiin korjattua viime viikonloppuna, joten britti on jälleen iskussa. Viaksi osoittautui lopulta viallinen alusta. Hamilton oli viime vuonna Brasiliassa matkalla voittoon, kunnes kolari keskeytti kisan. Nyt Hamiltonin kerroin on suuri 18,00.

Hulkenberg the track master

Joillain kuskeilla kulkee tietyillä radoilla. Sao Paulossa tällainen kuski on Sauberin Nico Hulkenberg, joka on ajanut hienosti kahdella edellisellä Brasilian-visiitillään.

Vuonna 2010 Hulkenberg hyödynsi sadekelin ja ajoi Williamsillaan paalulle. Viime aikoina Hulkenberg on kiusannut isompiaan aika-ajoissa. Hänen paalupaikkakertoimensa on 150,00.

Viime vuonna Hulkenberg oli kehnolla Force Indian autollaan johdossa useamman kierroksen ajan kuin kukaan muu. Hän yritti ohittaa Hamiltonin ja nousta uudelleen johtoon, kun kaksikon autot sotkeutuivat. Hulkenbergin GP-voiton kerroin on 100,00. Tämä on ehdottomasti kaukaa haettua, mutta kukaan ei voi kiistää, etteikö Sauber-kuski olisi ajanut erinomaisesti Interlagosissa.

Keith Collantine on F1-blogi F1 Fanaticin toimittaja.

Lyö vetoa Brasilian GP:stä täällä!