Espanjan GP: Alonso vahvoilla kotiradallaan


F1-sarja palaa tänä viikonloppuna Eurooppaan Espanjan GP:tä varten. Sebastian Vettel ja Red Bull ovat ottaneet oman paikkansa MM-sarjan kärkipaikoilla, mutta tilanne näyttää silti varsin avoimelta.

Kimi Räikkönen on jälleen ollut Lotuksen ratissa Mr. Tasaisuus. Suomalainen on ehdottomasti mukana mestaruustaistossa. Räikkösen auto pitää hyvää huolta renkaistaan, mikä auttaa Räikköstä hyödyntämään vahvuuksiaan.

Fernando Alonsoakaan ei voi laskea ulos. Malesiassa ja Bahrainissa Alonso ja Ferrari päästivät itselleen epätyypillisesti pisteitä karkuun virheiden ja auton ongelmien takia. Autossa on kuitenkin selvästi enemmän potentiaalia kuin viime kaudella, ja voittotilikin on jo auennut.

Lisäksi Mercedes napsii palkintopallisijoja autolla, joka on tällä hetkellä todennäköisesti kaikkein nopein yksittäisellä kierroksella. On myös vain ajan kysymys, milloin McLaren saa ratkaistua MP4-28-autonsa ongelmat. On tosin ihan toinen kysymys, tapahtuuko se ennen kuin kilpailijat karkaavat MM-sarjassa.

Aika-ajon kertoimet

Viime kausina on ollut vaikeaa keksiä järkeviä syitä lyödä aika-ajossa vetoa jonkun muun kuin Vettelin puolesta. Erityisesti kaudella 2011, jolloin Vettel lähti paalulta 15 kertaa 19 kilpailusa. Aika-ajot eivät kuitenkaan enää ole niin yksipuolisia. Nykyisten renkaiden herkkyys pakottaa tallit huolehtimaan siitä, että renkaat kestävät itse kilpailussa. Siksi aika-ajossa ei aina haeta yksittäisellä kierroksella huippusuoritusta.

Kun tallien prioriteetit muuttuvat, myös voimasuhteet muuttuvat. Kolmessa viime kisassa kovimman kierrosajan on tehnyt Mercedes eikä suinkaan Red Bull. Kertoimet reagoivat muutoksiin hitaasti. Vettel on kertoimella 2,25 selkeä suosikki paalulle. Mercedes-kaksikko tarjoaa kuitenkin paremmat kertoimet: Lewis Hamiltonin paalupaikan kerroin on 6,00 ja Nico Rosbergin 8,00.

Jos tarvitset lisää syitä vedonlyöntiin Vetteliä vastaan, niin todettakoon, että Vettel ei ole koskaan yltänyt Kataloniassa paalulle. Tallikaveri Mark Webber (paalun kerroin 8,00) on tehnyt sen kahdesti.

Kilpailun kertoimet

Kahdessa edellisessä Espanjan GP:ssä Alonso on heti alussa saanut kotiyleisön ekstaasiin ampaisemalla kärkisijalle, vaikka mies ei ole aloittanut paalulta. Hän on saanut Ferrarilla useita erinomaisia lähtöjä. Matka ennen ensimmäistä mutkaa on niin pitkä, että Alonsolla on hyvä mahdollisuus tehdä jälleen sama temppu. Siihen tietysti vaaditaan tarpeeksi hyvää aika-ajosijoitusta. Alonso on kuitenkin tämän kauden kisoissa ampaissut matkaan keskimäärin ruudusta 3,5, joten asian ei pitäisi olla ongelma. Vain Vettelin keskimääräinen lähtöruutu on parempi.

Alonso on siis vahva voittajaehdokas. Hänen kertoimensa 3,00 on kuitenkin yhtä alhainen kuin Vettelinkin. Räikkösen kerroin on 5,00, mutta rengastoimittaja Pirellin päätös vaihtaa kova rengas kestävämpään renkaaseen ei ole Lotuksen etu. Räikköstä voi kuitenkin hyvinkin harkita kohteessa, jossa veikataan kisan nopeimman kierrosajan kellottajaa. Räikkösen kerroin kisan nopeimmalle kierrokselle on 10,00. Kyseessä on kelpo kerroin kuskille, joka on onnistunut tehtävässä uransa aikana 38 kertaa.

Bahrainin GP:ssä Sergio Perez vei McLaren-kuskien viihdyttävän taiston. Kerroin sille, että Perez sijoittuu tälläkin kertaa Jenson Buttonin edelle, on 3,00.

Lyö vetoa Espanjan GP:stä täällä!

Keith Collantine on F1-blogi F1 Fanaticin toimittaja.