F1 jatkuu Unkarissa raskaissa tunnelmissa


F1-kuljettaja Jules Bianchi menehtyi lauantaina viime vuoden Japanin GP:ssä saamiinsa vammoihin. Bianchista tuli yli kahteen vuosikymmeneen ensimmäinen kuski, joka kuoli kilpailussa sattuneen kolarin seurauksena. Traaginen uutinen tuo synkän varjon viikonlopun Unkarin GP:n ympärille.

Ennen kisan alkua pidetään minuutin hiljainen hetki. Show jatkuu, mutta Bianchi tulee pyörimään tallien ja kuskien mielessä viikonlopun aikana.

Voiton puolustaminen olisi yllätys

F1 Grand Prix of Great Britain - Qualifying : News Photo

Mercedeksen haastajat ovat todella haastavassa tilanteessa. Esimerkiksi kelpaa tämä: kausi on Unkarin GP:n myötä puolivälissä, ja kerroin sille, että viime vuonna Hungaroringilla voittanut Daniel Ricciardo uusii voittonsa, on 201,00. Muistakin ei-Mercedes-kuskeista vain neljän kerroin on pienempi.

Kumpikin Mersu on yltänyt palkintopallille kaikissa tämän kauden kilpailuissa. Yhdeksästä kisasta kahdeksan on päättynyt Mercedes-kuljettajan voittoon. On vaikea uskoa Mercedeksen jäävän tänäkään viikonloppuna kakkoseksi. Toisaalta tilanne oli sama myös 12 kuukautta sitten, ja silloin näin tapahtui.

Kertoimet Mercedeksen voitolle (Lewis Hamilton 1,50, Nico Rosberg 2,75) eivät houkuttele. Rosbergin mestaruuskerroin on tosin noussut 4,50:een, mikä on yllätys, sillä Rosberg voi nousta Unkarissa MM-sarjan kärkeen.

Williams loisti Silverstonessa

Silverstonen osakilpailussa kaksi autoa ajoivat kärjessä 16 kierrosta, eikä kumpikaan niistä ollut Mercedes. Williams yllätti Silverstonen yleisön saamalla kummankin kuskinsa Mersujen edelle alkukierroksilla. Kumpikin Williams-kuski jäi lopulta ulos palkintopallilta, mutta ilman loppuhetkien sadekuuroa palkintopallisijoitus olisi ollut lähellä. Paremmalla taktiikalla voittokin olisi ollut haarukassa.

Tekeekö menestys Silverstonessa tallista menestyjäehdokkaan Unkarissa? Tuskin.

Williamsin Mercedes-moottorilla hyrräävä FW37-auto on parhaimmillaan Silverstonen kaltaisilla kovavauhtisilla radoilla. Hungaroring on hidas ja mutkainen, eikä Williams ole omimmillaan näissä oloissa. Aiemmin tällä kaudella Monacossa kumpikin Williams-kuski jäi kymmenen parhaan ulkopuolelle. Todennäköisesti siksi sekä Valtteri Bottaksen että Felipe Massan voittokerroin on niinkin korkea kuin 41,00.

Ferrari kakkossuosikki

F1 Grand Prix of Great Britain : News Photo

Sopivaan aikaan osunut sade siivitti Sebastian Vettelin kolmanneksi Silverstonessa. Kuivan kelin aikana Ferrarin suoritustaso oli kuitenkin pettymys. Mahdollisuudet Mercedeksen haastamiseen ovat kehnot.

Kimi Räikkönen (3,00) saa kaikista kuljettajista kovimman kertoimen sille, että hän voittaa tallikaverinsa. Räikkösen voittokerroin on 22,00, Sebastian Vettelin 15,00.

Yllättäjäehdokkaat

Jommankumman Sauber-kuljettajan, Marcus Ericssonin tai Felipe Nasrin, yltäminen kymmenen joukkoon antaisi kertoimen 6,00. Kumpikin on yltänyt pistesijoille tämän kauden aikana, mutta tasaisuus puuttuu, koska talli ei juuri tee parannuksia autoonsa.

McLarenin tunnelin päässä alkaa näkyä valoa, sillä kumpikin kuski on saanut pisteitä tililleen. Fernando Alonson pistesijakerroin on 3,00, Jenson Buttonin 3,50. McLarenin voittokerroin on kuitenkin 1251,00, vaikka tallin autolla valloitettiin Hungaroring vain kolme vuotta sitten. Se kertoo, kuinka paljon työtä McLarenilla on edessään.

AUTO-PRIX-FRA-BIANCHI : News Photo