F1-sarjaa ravistelevat suuret muutokset


Uuden F1-kauden alku muuttaa usein hieman kuljettajien ja tallien marssijärjestystä.


Tänä vuonna muutokset ovat kuitenkin massiivisia. Monet odottavat, että ensimmäisen kisan jälkeen voimasuhdearviot voidaan kirjoittaa täysin uusiksi.


Syynä ovat merkittävät sääntömuutokset, jotka ovat dramaattisimpia vuosikymmeniin. Vanhat V8-moottorit ovat historiaa, ja tilalle ovat tulleet paljon moninaisemmat V6-turbomoottorit, joissa on kehittyneet järjestelmät lämmön ja energian talteenottoon.


Tämä on ollut valtava haaste F1-sarjan kolmelle moottorivalmistajalle Mercedesille, Ferrarille ja Renaultille sekä talleille. Toiset ovat saaneet uudelle aikakaudelle muita paremman alun.


Ketkä ovat suuret voittajat?Tässä vaiheessa Mercedes vaikuttaa olevan voittaja. Viime vuoden tallien MM-kilpailun kakkonen aloitti testit ryminällä ja sai alle enemmän kilometrejä kuin mikään kilpailijatalli. W05-auto vaikuttaa myös nopealta.


Kantaako Lewis Hamiltonin viimevuotinen päätös siirtyä Mercedesille siis hedelmää? Ainakin kertoimenlaskijat uskovat niin. Hamilton on toista kertaa urallaan suosikki maailmanmestariksi kertoimella 2,75. Tallikaveri Nico Rosberg saa kertoimekseen korkeamman 5,00. Rosberg on kolminkertainen osakilpailuvoittaja, joka haastoi Hamiltonin tiukasti viime vuonna.


Mercedes on myös suosikki voittamaan tallimestaruuden kertoimella 1,80. Haastajiksi nousevat kuitenkin ne kolme muuta tallia, jotka käyttävät Mercedeksen moottoreita: McLaren, Williams ja Force India.


Pidä Williamsia silmälläViime vuonna Renault-moottoreilla ajaneen Williamsin kausi oli surkea. Uusi, Mercedes-moottorilla varustettu FW36 näytti kuitenkin testeissä nopealta. Tallin kuskeina nähdään lupaava nuori Valtteri Bottas, joka aloittaa toisen Williams-kautensa, sekä kokenut entinen Ferrari-kuski Felipe Massa.


Bottas ei ole vielä herättänyt vedonlyöntifirmojen huomiota, mutta debyyttikautensa perusteella Bottas on mahdollinen tulevaisuuden tähti. Kanadan märissä aika-ajoissa Bottas ohjasti autonsa kolmanteen lähtöruutuun, paljon korkeammalle kuin se olisi ominaisuuksiltaan kuulunut.


Kerroin sille, että Williams vie tallimestaruuden ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1997, on pudonnut 12,00:aan. Tallin kuljettajien mestaruuskertoimet ovat kuitenkin korkeammat - Massalla 35,00 ja Bottasilla 60,00. Ne kertoimet muuttuvat nopeasti, jos FW36 on kisoissakin yhtä vauhdikas kuin testeissä.


Ferrarin moottori ja auto olivat testeissä lupaavia, mutta tällä hetkellä punainen ori vaikuttaa olevan Mercedesiä ja sen moottoreita käyttäviä talleja jäljessä. Ferrarin F14 T oli luotettava, mikä tekee siitä todennäköisesti vahvan alkukaudella. Myöskään tallin kuljettajissa ei ole vikaa. Kaksinkertaisen maailmanmestari Fernando Alonson mestaruuskerroin on 7,00 ja tallikaveri Kimi Räikkösen kerroin 10,00.


Miten Red Bull menestyy?Neljää viime kautta dominoinut Red Bull on voittanut tallimestaruuden joka kerta vuodesta 2010 lähtien. Sebastian Vettel on tehnyt saman kuljettajien MM-kisassa. Viime kauden päätteeksi Vettel voitti yhdeksän peräkkäistä kilpailua.


Kymmenettä osakilpailuvoittoa tuskin tulee. Renault-moottoreilla ajavilla talleilla oli testeissä vaikeuksia. Etenkin Red Bullin ongelmat olivat akuutteja, sillä RB10 ylikuumeni toistuvasti. Red Bull aloittaa kauden takamatkalta. Vettelin pelkona on, että Australiasta tulee MM-pisteitä vain, jos jokin kilpakumppaneista epäonnistuu.


Lyö vetoa F1-kaudesta täällä!


Keith Collantine on F1-blogi F1 Fanaticin toimittaja.