F1: Japanin GP:n ennakko


Suzuka on Sebastian Vettelin leikkikenttä. Aika-ajossa Vettel jatkoi putkeaan: hän on ajanut paalulle jokaisessa Suzukan-kisassaan. Tämä oli Vettelin neljäs peräkkäinen paalu. Joka kerta homma  on hoitunut ensi yrittämällä. Aika-ajon alussa hän varmistelee kuluttamatta renkaitaan liikaa js viimeistelee leikin top 10 -kisassa.

Tällä kertaa suurin uhka tuli vasta aika-ajon jälkeen. Vetteliä epäiltiin hallitsevan mestari Fernando Alonson tien tukkimisesta. Tänä vuonna voittajalta on viety paalupaikka rangaistuksella jo kahdesti. Kolmen tunnin odotuksen jälkeen tuomaristo päätti kuitenkin vain huomauttaa Vetteliä eikä pudottanut häntä alaspäin.

Se tekee Vettelistä Suzukan selvän voittajasuosikin. Hän on voittanut Japanissa kolmesti neljällä yrityksellä. Keskiviikkona suosittelin lyömään vetoa Vettelin puolesta, kun kerroin oli vielä 5,0. Nyt se on tiputettu 1,5:een.

Vettel on hyvissä asemissa kisan alla. Paalupaikan naapurista lähtee tallikaveri Mark Webber. Senkin jälkeen Vettelin ja pahimpien kilpailijoiden (Alonson ja McLareneiden) väliin mahtuu kolme autoa.

 Suurin uhka Vettelin mahdollisuuksille on auton luotettavuus. Kosla on jättänyt Vettelin tielle kahdesti. Valenciassa se maksoi voiton. Jos tuit Vetteliä kun kerroin oli vielä kohdallaan, saatat haluta vakuutuksen: Kerroin sille, että Vettelin kisa keskeytyy, on 5,00.

Isoja kertoimia tarjolla

Red Bull on kisaviikonlopun ykkösnimi, mikä näkyy kertoimissa. Webberin (5,00) jälkeen pienimmät voittokertoimet ovat Alonsolla ja Jenson Buttonilla (18,00, kuudes ja kahdeksas lähtöruutu).

Kamui Kobayashi on kolmannessa lähtöruudussa. Hänen voittokertoimensa on 25,00, mikä tekee hänestä yhden koko vuoden kiinnostavimmista hauista. Kolmosruudusta mahdollisuudet Webberin ohittamiseen ovat hyvät, sillä Webber saa usein huonon lähdön. Sauberin autouudistus on toiminut hyvin ja C31 on yksi parhaiten renkaita säästävistä autoista lähtöruudussa.

Pidetään silti mielessä, että skenaarion toteutuminen olisi valtava ihme. Kobayashi ei ole koskaan ajanut palkintopallille eikä kukaan japanilainen ole koskaan voittanut F1-osakilpailua, kotikisasta puhumattakaan.

Nopein kierros

Vettelin voittokerroin ei tässä vaiheessa ole pelikelpoinen, joten katse kääntyy nopein kierros -markkinoille. Sieltä löytyvät yleensä korkeammat kertoimet, eikä kohde petä tänäkään viikonloppuna.

Nopein kierros on vaikea veikattava. Arvonimi menee yleensä kuskille, joka ajaa kisan lopussa tuoreilla renkailla ilman autoja edessään. Tilanteota ei ole helppo ennustaa.

Michael Schumacher on harkitsemisen arvoinen. Singaporesta saamansa rangaistuksen takia hän aloittaa 23. lähtöruudusta ja joutuu turvautumaan epätavalliseen taktiikkaan pärjätäkseen. Aika-ajossa hän säästi itselleen tuoreita renkaita kilpailuun.

Useimpien kilpailijoiden odotetaan pysähtyvän kahdesti, mutta Schumacher voi lähteä uhkapeliin kolmen pysähdyksen taktiikalla. Se nostaa mahdollisuuksia ajaa kisan nopein kierros. Kertoimella 20,00 veto tähän kohteeseen on 13 kertaa Vettelin voittovetoa arvokkaampi.

Keith Collantine

Kirjoittaja on F1-blogi F1 Fanaticin toimittaja.