F1: Korean kisaennakko


F1:stä tekee niin viihdyttävän se, että sarja yllättää niin usein. Niin tapahtui myös Korean GP:n aika-ajossa.

Sebastian Vettel oli lauantaina vauhdissa. Viimeisissä harjoituksissa hän ajoi puoli sekuntia nopeamman kierroksen kuin McLarenin Lewis Hamilton, joka ajoi toiseksi nopeimman kierroksen. Samanaikaisesti Mark Webber ei päässyt mihinkään. Teknisen ongelman takia hän ei voinut osallistua harjoitusten tärkeille viime minuuteille.

Viime viikolla Vettel nappasi uransa 34. paalupaikan. Vain Michael Schumacherin ja Ayrton Sennan lukema on suurempi. Koko aika-ajon ajan näytti siltä, että Vettel ajaa 35. kertaa paalulle. Hän ajoi ensimmäisessä aika-ajossa vain yhden kierroksen ja pääsi sillä toiseen aika-ajoon. Jatkoonpääsy kolmanteen aika-ajoon hoitui yhtä helposti. Top 10 -karsinnoissa Vettel ajoi vielä yhden ajan, joka nosti hänet joukon kärkeen.

Viimeisellä kierroksellaan Vettel teki kuitenkin karkean virheen. Hän ajautui liian lähelle Felipe Massan Ferraria ja menetti tyhjän radan edestään. Ajan parantaminen ei enää onnistunut. Se riitti paaluhaaveiden kariutumiseen, sillä samaan aikaan Webber ajoi hienon, siistin kierroksen, jonka jälkeen Webberin kierrosaika oli alle sekunnin kymmennyksen verran Vettelin vastaavaa nopeampi. Vettelin tuntemuksista kertoo kaiken myrskyinen ilme, joka hänen naamallaan oli miehen noustessa RB8-autostaan.

Kisaodotukset

Vettel on MM-sarjassa vain neljä pistettä johtavaa Fernando Alonsoa perässä. Webberillä matkaa on 60 pistettä. Määrääkö Red Bull Webberin antamaan tilaa Vettelille, jotta Vettel voittaisi?

He voivat yrittää, mutta Webberiä ei välttämättä kiinnosta. Viime vuonna Silverstonessa Webberiä kiellettiin yrittämästä tallikaverinsa ohitusta, mutta viimeisillä kierroksilla Webber käänsi kaikki mahdolliset kivet yrittäessään päästä ohi. Älä siis epäröi lyödä vetoa Webberin voiton puolesta. Kerroin on 4,25, yli puolet suurempi kuin kakkosruudusta kisaan ampaisevalla Vettelillä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että Vettel starttasi viime vuonnakin toisesta ruudusta. Hän johti neljänteen mutkaan mennessä ohitettuaan paalulta lähteneen Hamiltonin.

Red Bull oli vauhdikkain aika-ajossa, mutta kisan aikana asia voi olla toisin. Kisaoloissa RB8-autot menettivät enemmän kierrosajastaan kilpailijoihin nähden sitä mukaa, kun renkaat kuluivat.

Se tarjoaa mahdollisuuksia haastajille. Kenellä heistä olisi parhaat paikat hyödyntää Red Bullin mahdollinen hiipuminen?

Fernando Alonsoa ei koskaan saa aliarvioida. Hän johtaa MM-sarjaa aivan syystä ja kisassa hänen Ferrarinsa on nopeampi kuin aka-ajoissa. Hän lähtee nelosruudusta voittokertoimenaan 8,00.

Lotukset ovat myös vauhdikkaita kisaolosuhteissa. Lotuksen auto pitää lämpimästä ilmasta ja pehmeistä renkaista ja tänä viikonloppuna ne saavat juuri sitä. Lotus-kuskeista Kimi Räikkösellä on parempi lähtöruutu ja tallista vain hänellä on auton uusi, suorituskykyä parantava päivitys. Antaako päivitys Lotukselle vihdoinkin vuoden ensimmäisen voiton? Kerroin 25,00 Räikkösen voitolle viidennestä lähtöruudusta on ehdottomasti houkutteleva.

Vielä yhtä hakua kannattaa harkita. Koko vuoden ajan kuljettajat ovat ottaneet kaiken hyödyn irti siitä, että kymmenen ensimmäisen lähtöruudun ulkopuolelle jäävät saavat aloittaa kisan millä renkailla tahansa. Jenson Button lähtee 11. lähtöruudusta McLarenillaan, joka kohteli renkaitaan hienosti perjantaina. Jos joku repii renkaista parhaan irti, tyytyy yhden pysähdyksen taktiikkaan ja voittaa puun takaa, se on Button. Kerroin on maukas 50,00.

Keith Collantine

Kirjoittaja on F1-blogi F1 Fanaticin toimittaja.