Intian GP: löytyykö rohkeutta Vettelin uhmaamiseen?


Japanin GP oli oiva osoitus siitä, kuinka kova haaste Sebastian Vettelin voittaminen on tällä hetkellä.

Tekninen vika ja huono lähtö pudottivat Vettelin kisan alussa kolmanneksi. Edelle jäivät miehen oma tallikaveri sekä nopea Romain Grosjean. Vettel odotti kuitenkin hetkeään ja hyökkäsi kisan loppuvaiheissa Grosjeanin ohi viidenteen peräkkäiseen voittoonsa.

Tänä viikonloppuna kisataan kolmas Intian GP. Kahdella viime kerralla Vettel on ollut vähintäänkin pelottavassa iskussa Buddh International Circuit -radalla. Hän on voittanut molemmat aiemmat GP:t tällä radalla. Kukaan muu kuski ei ole pitänyt näissä kisoissa johtoasemaa edes yhden kierroksen ajan!

Ei ole siis mikään ihme, että Vettelin paalupaikan (1,45) ja kisavoiton (1,48) kertoimet ovat alhaiset. Kaikkien muiden kuskien kertoimet ovat vähintään kaksinkertaiset. Niihin tarttumiseen tarvitaan silti rohkeutta.

Red Bullin luotettavuushuolet

Japanin GP osoitti myös sen, että myös kaikkein parhailla kuskeilla ja talleilla voi olla epäonnea. Luotettavuus on aina ollut Red Bullin akilleen kantapää. Vettelille paalupaikan maksanut KERS-ongelma ei ollut tallin ensimmäinen laatuaan tällä kaudella.

Vian ansiosta Mark Webber kaappasi paalupaikan ensimmäistä kertaa yli vuoteen. Tänä viikonloppuna Webberin paalupaikka antaa kuitenkin kertoimeksi vain 3,25.

Paras syy lyödä vetoa Vetteliä vastaan on se, että tänä viikonloppuna hän saattaa tyytyä vain minimisuoritukseen, jolla miehen neljäs maailmanmestaruus ratkeaisi. Esimerkkitapaus löytyy vuoden 2011 Japanin kisasta, jossa Vettel tyytyi kolmossijaan, joka riitti mestaruuden varmistamiseen. Tuolloin hän ei lähtenyt jahtaamaan Jenson Buttonia ja Fernando Alonsoa.

Tässä skenaariossa Webberillä olisi hyvä mahdollisuus päästä hyötymään. Miehen kauden ensimmäisen GP-voiton kerroin on 5,00. Vettelin ei tarvitse tänä viikonloppuna välttämättä edes ajaa maaliin varmistaakseen mestaruutensa. Jos Alonso sijoittuu huonommin kuin toiseksi, Vettel vie mestaruuden riippumatta muista tapahtumista.

Pidä Lotusta silmällä

Vettel poislukien parhaita pelivaihtoehtoja ovat kuitenkin Lotus-kuskit. Red Bullin tavoin Lotuksen autoissa on Renaultin moottorit. Kilpailevat tallit uskovat, että Renault on saanut aikaiseksi merkittäviä parannuksia pito-ominaisuuksiin. Kahdessa viime kisassa Renault-moottoreilla ajaneet kuskit ovat vallanneet palkintopallin.

Romain Grosjean on tällä hetkellä loistovireessä. Hän ampaisi Japanissa kärkeen heti lähdöstä ja piti ykkössijaa hallussaan 26 kierrosta, eli lähes puolet kilpailusta.

Pirelli tuo Intiaan renkaat, jotka ovat merkittävästi pehmeät kuin aiemmin käytetyt mallit. Lotus on yleensä suosinut näitä aggressiivisempia renkaita ja kuumia olosuhteita, jollaiset Intiassa todennäköisesti vallitsevat.

Näin ollen Grosjeanin ja Kimi Räikkösen voittokerroin 15,00 näyttää erittäin lupaavalta. Näistä kahdesta kuskista suosisin Grosjeania, sillä Räikkösen aika-ajovire ei viime aikoina ole ollut kovin vahva.

Vedonlyönti Vetteliä vastaan on tällä hetkellä riskialtista. Vettelin lisäksi vain viisi muuta kuskia F1-historiassa on pystynyt voittamaan viisi kilpailua peräkkäin. Nekin putket kuitenkin päättyivät joskus, ja niin päättyy Vettelinkin.

Ja kun näin tapahtuu, voittajan kerroin on varmasti todella houkutteleva.

Lyö vetoa Intian GP:stä täällä!

Keith Collantine on F1-blogi F1 Fanaticin toimittaja.