Monacon GP: Aika-ajo äärimmäisen tärkeä


Monacon GP-viikonloppuna kuskien ja tallien mielessä on yksi polttava kysymys. Oikea vastaus siihen tarkoittaa oikean taktiikan löytämistä sunnuntain kilpailuun. Vedonlyöjänkin kannattaa pohtia tätä ratkaisevaa tekijää toden teolla.

Monacon GP:ssä on nimittäin aina ollut kyse aika-ajosta. Paalupaikan nappaavalla kuljettajalla on avaimet käsissään, sillä ohittaminen on Monacon kapealla radalla lähes mahdotonta.

Enää asia ei tosin ole täysin näin. Tämän vuoden kuumimpiin puheenaiheisiin on kuulunut tämänvuotisten renkaiden aggressiivisuus, joka pakottaa kuskit useisiin varikkokäynteihin. Se voi muuttaa asioita Monacossa.

Edellisessä kisassa Barcelonassa kuskit tekivät jopa neljää varikkopysähdystä. Sen toisintoa tuskin nähdään Monacossa, missä radan pinta ei ole renkaille yhtä kuluttava.

Rengastoimittaja Pirelli kuitenkin uskoo, että tämän vuoden Monacon kisassa tavanomainen yksi pysähdys ei riitä. "Odotamme autojen käyvän varikolla keskimäärin kaksi kertaa", sanoi Pirellin moottoriurheilujohtaja Paul Hembery.

Näin ollen paalulta starttaavan voi olla aiempaa vaikeampaa pysyä kärjessä, mutta kuka vie ykkösruudun?

Aika-ajokertoimet

Voittoisan Espanjan osakilpailun jälkeen Fernando Alonso sanoi, että Mercedes on Monacossa se talli, joka muiden pitää pystyä haastamaan. Väite on perusteltu. Neljässä viime kisassa Mercedeksen autolla on pyyhälletty kisan nopein kierros, mikä nostaa tallin paalupaikan todennäköisyyttä.

Sekä vuoden 2008 Monacon voittajan Lewis Hamiltonin että Sebastian Vettelin kerroin paalupaikalle on sama 3,50. Hamiltonin Mercedes-tallikaveri Nico Rosberg, joka on kahdessa viime kisassa yltänyt paalulle ja aloitti eturivistä viime vuonna Monacossa, saa kertoimekseen 4,50.

Näiden lisäksi paalupaikalle kannattaa vedoissa harkita vain Mark Webberiä. Hänen kertoimensa on 9,00. Normaalisti Webberiä ei tulisi valittua Vettelin edelle. Webber on kuitenkin Monacossa pärjännyt erinomaisesti ja vallannut paalupaikan viime vuonna sekä kaudella 2010.

Kisakertoimet

Vuodesta 2004 lähtien Monacossa on vain kerran käynyt niin, että paalupaikalta lähtenyt kuski ei ole voittanut kisaa. Kyseessä oli sateinen vuoden 2008 kilpailu, jolloin Felipe Massa keskeytti johdettuaan koko kisaa siihen asti. Jos uskot paalupaikan olevan ratkaiseva tekijä tänäkin viikonloppuna, katse on syytä siirtää kisakertoimiin jo nyt.

Itse kisassa Mercedes-kaksikon kertoimet nimittäin nousevat houkuttelevampiin lukemiin; Hamiltonin voittokerroin on 7,00, Rosbergin 8,00. Kerroin sille, että Webber valloittaa Monacon kolmannen kerran neljän vuoden sisään, on erinomainen 12,00.

Alonso on ajanut Monacossa hyviä kisoja. Hän voitti tämän GP:n vuosina 2006 ja 2007. Ferrarilta muuttuu kuitenkin aika-ajonopeutta. Samanaikaisesti Alonson voittokerroin on kisan alhaisin 3,25, joten hän ei kelpaa peleihin.

Entä, jos uskot, että paalupaikalta napattujen voittojen putki loppuu? Jätä siinä tapauksessa kisan pelipäätökset aika-ajojen jälkeiseen aikaan. Seuraa kertoimien muutosta lauantai-iltana, kun lähtöjärjestys on selvillä.

Eturivistä lähtevien kuskien kertoimet ovat alhaiset. Jos joku renkaitaan muita hellemmin kohteleva auto on lähellä kärkeä, sen kertoimia kannattaa punnita tarkasti. Hyvä esimerkki on Kimi Räikkösen Lotus.

Keith Collantine on F1-blogi F1 Fanaticin toimittaja.

Lyö vetoa Monacon GP:stä täällä!