Saksan GP: Rosberg hyvä voittajaehdokas kotiradallaan


Britannian GP aloitti taas yhden keskustelun aiheesta, joka on muutenkin ollut kiistanalaisin kuuma peruna tänä vuonna: renkaista.

Silverstonen osakilpailun alla Mercedes välttyi kovalta sanktiolta tehtyään Pirellille salaisen rengastestin. Itse kilpailussa lukuisat dramaattiset rengasrikot pakottivat lähes keskeyttämään kilpailun.

Ensimmäisenä rengasrikon uhriksi joutui Mercedesin Lewis Hamilton. Katsomossa istuneiden tuhansien Hamilton-fanien toiveet - ja rahat - katosivat savuna ilmaan kahdeksannella kierroksella Hamiltonin vasemman takarenkaan mukana.

Tämä sekä Sebastian Vettelin vaihdelaatikon hajoaminen avasivat Hamiltonin tallikaveri Nico Rosbergille tien voittoon. Se puolestaan sai pahat kielet liikkeelle, sillä Mercedes ei ollut voittanut tällä kaudella ainuttakaan kilpailua ennen sääntöjenvastaista rengastestiään. Nyt talli oli oppinut Katalonian radalla ajetuista tuhannesta harjoituskilometristä.

Saksan GP:n alla ilmassa on kaksi kysymystä: pystyykö Mercedes toistamaan menestyksensä kotiradallaan, ja pystyykö F1 välttämään Silverstonen farssin toisinnon?

Renkaanvaihdon voittajat ja häviäjät

Pirelli ilmoitti tiistaina tekevänsä useita muutoksia renkaaseensa ennen tätä viikonloppua. Joitakin näitä muutoksia (kuten Kevlarin käyttämistä teräksen sijaan renkaan sisällä) ehdotettiin jo alkuvuodesta. Silloin toteutumisen estivät ne tallit, jotka uskoivat, että muutos antaisi edun kovia renkaita suosiville tiimeille. Kevlarin käytöstä hyötyvät eniten Mercedes ja Red Bull, joten vedonlyönnissä voi lähteä liikkeelle näistä kahdesta tallista.

Rosbergilla on korkeampi kerroin kuin kolmella muulla ennakkosuosikilla, vaikka hän on voittanut kolmesta edellisestä kisasta kaksi. Rosberg on myös ajanut kolmesti paalulle tänä vuonna, joten hänen voittokertoimeensa 6,00 kannattaa tarttua.

Kummankin Mercedes-kuskin paalupaikan kerroin on alle 3,00, mikä ei tarjoa hyvää palautusta. Mark Webber on sen sijaan mielenkiintoinen yllätyshaku kertoimella 12,00. Hän ei ole kertaakaan tänä vuonna sijoittunut aika-ajossa tallikaveriaan paremmin, mutta viime viikonloppuna se oli jo lähellä. Hän on myös pärjännyt hyvin Sebastian Vetteliä vastaan aiemmin Nürburgingillä.

Ferraria rengasmuutokset eivät miellytä. Sama pätee Lotukseen. Lisäksi Ferrarin viikonloppu Silverstonessa oli epäilyttävän huono. Fernando Alonso myönsi itsekin, että hän pääsi onnekkaasti palkintopallille. En siis lähde punaisten autojen kelkkaan tällä hetkellä. Ison-Britannian ja Saksan kisojen välissä on vain viikko, mikä on Ferrarille todella lyhyt aika korjata ongelmansa, oli se ongelma sitten mikä tahansa.

Seuraukset MM-sarjan kannalta

Kannattaa aina pohtia asioita pitkällä tähtäimellä. Pirelli on ilmoittanut, että kuun lopussa ajettavaan Unkarin osakilpailuun renkaisiin tehdään vielä lisää muutoksia. Todennäköisesti näemme kestävämpiä renkaita, jotka eivät heikkene niin helposti.

Tämä antaa lisää syitä uskoa, että vaaka kallistuu pois Ferrarin ja Lotuksen puolelta ja kohti Mercedesiä ja Red Bullia. Mercedes nousi juuri tallien MM-sarjassa toiseksi, joten tallin kertoimet kummassakin mestaruustaistossa kannattaa tarkistaa.

Mercedesin tallimestaruuden kerroin on 5,50. Kuljettajien MM-sarjassa Hamiltonin kerroin on 12,00. Hän on tällä hetkellä 43 pistettä Vetteliä jäljessä, kun jaossa on vielä 275 pistettä. Rosberg on vain seitsemän pistettä Hamiltonin takana, mutta hänen kertoimensa on yli kaksinkertainen eli 25,00.

Lyö vetoa F1-sarjasta täällä!

Keith Collantine on F1-blogi F1 Fanaticin toimittaja.