USA:n F1-osakilpailu: Vettelin haastajien kertoimet nousussa


Sebastian Vettel jatkaa F1-historiankirjojen uusimista. Tänä viikonloppuna hän voi rikkoa yhden kaikkien aikojen pitkäaikaisimmista ennätyksistä.

Alberto Ascari voitti 60 vuotta sitten seitsemän peräkkäistä osakilpailua. Michael Schumacher pystyi myöhemmin samaan, mutta kukaan ei ole pistänyt paremmaksi. Vettel voi tehdä tempun sunnuntaina.

Tässä vaiheessa kautta Vettelin suurin uhka on oman tallin jonkinnäköinen virhe. Kilpakumppaneista kukaan tuskin pääsee vallankahvaan kiinni.

Abu Dhabin kisa osoitti, että vaikka tallikaveri Mark Webber pystyy pitämään Vettelin aisoissa aika-ajossa, itse kisa on jo toinen juttu. Vettel kävi kertaalleen jopa 40 sekunnin johdossa.

Tänä vuonna on nähty muutamia kertoja, että Red Bull on itse itsensä pahin vastustaja. Vaihdelaatikon vika vei Vetteliltä todennäköisen voiton Silverstonessa. Webber keskeytti kakkossijalta Intiassa, kun miehen vaihdelaatikko hajosi. Osa RB9:n suorituskyvystä tuleekin siitä, että luotettavuuden kanssa otetaan riskejä. Tämä ominaisuus yhdistää useita Red Bullin pääteknikko Adrian Neweyn suunnittelemia autoja. Toinen yhdistävä tekijä Neweyn autoille on se, että niillä voitetaan paljon kisoja.

Niinpä Red Bullin kertoimet ovat tänäkin viikonloppuna erittäin alhaiset. Red Bull -auton paalupaikka antaa kertoimen 1,07 ja kisavoitto kertoimen 1,10. Ne ovat koko kauden alhaisimmat kertoimet aika-ajolle tai kilpailulle.

Lotus kärsii Räikkösen lähdöstä

Toisaalta muiden kuin Red Bullien kertoimet ovat vastaavasti suuret. Mercedes on ajanut kahdeksasti paalulle tällä kaudella, mutta Mercedesin paalupaikkakerroin on silti 7,00. Nico Rosbergin tai Lewis Hamiltonin kisavoiton kerroin on 12,00.

Lotuksen voittomahdollisuudet kärsivät kovan iskun, kun Kimi Räikkönen päätti jättää kaksi viimeistä kisaa väliin ja mennä selkäleikkaukseen. Samalla Räikkönen valmistautuu ensi kauteen Ferrarilla.

Kaksi kisaa viimeisen vuoden aikana voittaneen Räikkösen menettäminen on iso isku Lotukselle, joka tavoittelee nousua Ferrarin ohi kolmanneksi tallien MM-sarjassa. Räikkönen paljasti Abu Dhabissa, ettei Lotus ole maksanut hänelle palkkaa koko vuotena. Se ei ole hyvä merkki myöskään uusien kuskien hankkimisen kannalta.

E21 on kuitenkin kilpailukykyinen auto, jonka Romain Grosjean on ajanut neljän joukkoon neljässä viime kisassa. Lotuksen paalupaikka (kerroin 15,00) on epätodennäköinen, mutta kisavoiton kerroin on Mercedesin kanssa sama 12,00.

Magnussenista pitkän aikavälin haku?

F1-huhumylly käy kuumana. McLarenin väitetään luopuvan Sergio Perezistä vain yhden kauden jälkeen. Tilalle tulisi lupaava mutta kokematon Kevin Magnussen.

Entisen F1-kuski Jan Magnussenin poika voitti tyylikkäästi Formula Renault 3.5 -luokan mestaruuden aiemmin tänä vuonna.

Jos uskot Magnussenin kykyihin, voit lyödä vetoa hänen puolestaan jo ennen kuin mies on ajanut ensimmäistäkään kisaa. Kerroin sille, että hän voittaa osakilpailun ennen vuotta 2018, on 6,50. Tanskalaisen mestaruus ennen samaa ajankohtaa antaa kertoimeksi 25,00.

Tulokas ei pääse McLarenin rattiin, ellei talli ole varma kuskin potentiaalista. Edellinen saman kohtelun saanut kuski, Lewis Hamilton, oli lähellä voittaa mestaruuden ensimmäisellä kaudellaan. Toisella kaudella temppu myös onnistui. McLarenin iso sopimus Hondan kanssa alkaa vuonna 2015. Uhkapeli voi hyvinkin kantaa hedelmää.

Keith Collantine on F1-blogi F1 Fanaticin toimittaja.

Lyö vetoa USA:n osakilpailusta täällä!