British Open: näin rikastut


Kokeneiden pelaajien heiniä

Golfin muita major-turnauksia ovat hallinneet golf-mittapuulla nuoret, nousevat kyvyt. British Open on kuitenkin vanhempien valtionmiesten heiniä. Kokeneet, kaiken nähneet ammattilaiset eivät hätkähdä British Openin kivikovia haasteita.

Webb SimpsonKeegan Bradley ja Rory McIlroy ovat uusimpia alle kolmekymppisiä major-turnauksen voittajia. Adam ScottJustin RoseGraeme McDowell ja Bubba Watson puolestaan ovat lähiaikoina vieneet pytyn hieman yli kolmekymppisinä.

Kahden viime vuoden British Openin voittajat - Ernie Els (2012) ja Darren Clarke (2011) ovat kuitenkin olleet 42-vuotiaita. Turnausvoittajien keski-ikä on viimeisen kuuden vuoden aikana ollut 36,3 vuotta. Tämän ajanjakson ainoa alle 35-vuotias mestari on Louis Oosthuizen, joka voitti British Openin 27-vuotiaana.

Elsin mestaruuden kerroin on 29,00. Vain Tiger Woods on voittanut turnauksen kahdesti peräkkäin viimeisen 30 vuoden aikana. 43-vuotias Phil Mickelson on jaettu nelossuosikki (kerroin 21,00). 40-vuotiaan Lee Westwoodin kerroin on 29,00 ja nyt 41-vuotiaan Padraig Harringtonin kerroin 61,00.

Skotlannin avoimet eivät näytä suuntaa

Phil Mickelson on saanut paljon kehuja voitettuaan Skotlannin avoimet, mutta jos historiankirjoihin on uskominen, Mickelsoniin ei ole tällä viikolla luottamista. Kukaan ei ole koskaan voittanut Skotlannin ja Britannian avoimia samana vuonna. Useimmilla lämmittelyturnauksessa menestyvillä pelaajilla on itse asiassa vaikeuksia British Openissa.

Viime vuonna Jeev Mikah Sing ja Francesco Molinari menivät Skotlannissa play-offiin saakka, mutta British Openissa heidän sijoituksensa olivat 69. ja 39. Vuoden 2011 Skotlannin avoimet voittanut Luke Donald ei selvinnyt British Openissa edes jatkokierroksille. Samana vuonna vain yksi niistä pelaajista, jotka ylsivät Skotlannissa viiden lyönnin päähän Donaldista, selvisi British Openissa 50 parhaan joukkoon.

Skotlannin avoimet siirtyivät Castle Stuartiin vuonna 2011. Sen jälkeen vain Alexander Noren on yltänyt sekä Skotlannin avoimissa että British Openissa kymmenen parhaan joukkoon samana vuonna.

Näiden faktojen perusteella ei kannata lyödä vetoa sen puolesta, että Mickelson voittaa British Openin (21,00) tai sijoittuu viiden parhaan joukkoon (5,00). Viime viikolla Skotlannissa Mickelsonille play-offissa hävinneen Branden Gracen kerroin on 67,00.

Aiempi menestys toivottavaa, muttei pakollista

Kahdeksan viime vuoden Britannian avointen voittajista seitsemän oli selvinnyt edellisen vuoden turnauksessa kuuden parhaan joukkoon. Ainoa poikkeus on Louis Oosthuizen, joka ei selvinnyt jatkokierroksille vuonna 2009, mutta voitti golfin himotuimman palkinnon vuonna 2010.

Vuonna 2004 Todd Hamilton voitti, vaikka kolmessa edellisessä British Openissa hän oli pudonnut kahdesti kesken leikin ja sijoittunut kerran sijalle 45. Ben Curtis puolestaan otti yllätysvoiton uransa ensimmäisessä major-turnauksessa vuonna 2003. Curtis putosi sen jälkeen jatkokierroksilta kolmesti peräkkäin, ja myös hänen neljä edellistä major-turnaustaan ovat päättyneet ennen viikonloppua.

Tämän perusteella kannattaa siis lyödä vetoa sellaisen pelaajan puolesta, joka on pärjännyt British Openissa aiemminkin, mutta ketään ei voi jättää pois laskuista. Britannian avoimet on nimensä mukaisesti erittäin avoin turnaus...

Lyö vetoa British Openista täällä!