Näin voitetaan Ryder Cup


Kotietu

Paperilla joukkueet ovat niin tasaiset, että kotietu kääntää vaakaa USA:n suuntaan. USA on suosikki kertoimella 1,75.

Kuusi seitsemästä edellisestä Ryder Cupista on päättynyt kotijoukkueen voittoon. Ainoa poikkeus on Euroopan voitto Oakland Hillsissä 2004. Ryder Cup muuttui Euroopan ja USA:n väliseksi kilpailuksi 1979 (sitä ennen Ison-Britannian ja Irlannin joukkue kohtasi USA:n) ja sen jälkeisistä kilpailuista kotijoukkue on voittanut 11, vierasjoukkue vain viisi.

Euroopan tämänvuotinen voittokerroin on 2,45. Kerroin sille, että Eurooppa yltää vähintään tasapeliin ja pitää Ryder Cup -pystin hallussaan, on 2,10.

Pysy suunnitelmassasi alusta asti

Ryder Cupia ei voiteta kahtena ensimmäisenä päivänä, mutta hyvä alku on osoittautunut äärimmäisen tärkeäksi edellisissä Ryder Cupeissa. Tällä vuosisadalla ensimmäisenä 10 pistettä kasaan saanut joukkue on joka kerta voittanut Ryder Cupin.

USA on kerroinasettelussa suosikki saavuttamaan 10 pisteen rajan ensimmäisenä (kerroin 1,85). Euroopan vastaava kerroin on 2,05. Kerroin sille, että kumpikin joukkue pääsee kaksinumeroisille luvuille samaan aikaan, on 17,00.

Jos ajatusta viedään pidemmälle, avauspäivän jälkeinen kärkijoukkue on voittanut neljä viidestä viime Ryder Cupista. Ainoa poikkeus on vuoden 2010 kilpailu, jossa sade häiritsi avauspäivää radikaalisti. Tätä poikkeusta ei siis kannata noteerata.

Ranking

USA:n pelaajien keskimääräinen sijoitus maailmanrankingissä on 12,17, Euroopan vastaava luku on selvästi korkeampi 18,92. Maailman kymmenen parhaan joukossa on viisi yhdysvaltalaista Euroopan neljää vastaan. USA:n huonoiten rankattu pelaaja Jim Furyk on rankingissa 23:s. Euroopalla on kolme pelaajaa rankingin 30 parhaan ulkopuolella: Molinari (31), Kaymer (32) ja Colsaerts (35).

Kertoimet sille, että nämä pelaajat saavuttavat kisan korkeimman pistemäärän, ovat 30,00 (Molinari), 35,00 (Colsaerts) ja 40,00 (Kaymer). Hyvävireisen Furykin kerroin samassa kategoriassa on 20,00.

Hole-in-one

Koko Ryder Cup -historiassa on lyöty vain kuusi "holaria". Peter Butler löi niistä ensimmäisen 1973. Seuraavaa saatiin odottaa 20 vuotta, ennen kuin Nick Faldo kiskaisi 14. reiän avauslyöntinsä kuppiin Belfryn kentällä 1993. Sekä Costantino Rocca että Howard Clark onnistuivat tempussa 1995. Paul Caseystä tuli neljäs Ryder Cup -holarin lyönyt britti K Clubilla vuonna 2006.

Casey joutui kuitenkin jakamaan otsikot, sillä 24 tuntia myöhemmin Scott Verplankista tuli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa amerikkalainen, joka on lyönyt hole-in-onen Ryder Cupissa.