Leijona-legenda Helminen: ”Venäjä sytyttää joka kerta”


Mikäli Suomen jääkiekkomaajoukkueesta löytyy samanlaista kylmäpäisyyttä ja pelirohkeutta kuin 14 vuotta sitten, saatetaan Hartwall-areenalla nähdä ikimuistoinen perjantai-ilta. Vuoden 1999 MM-turneella Suomi repi Venäjältä legendaarisen tasapelin, vieläkin legendaarisemman Raimo Helmisen johdolla. ”Raipe” kertoi Unibetille tuntojaan perjantai-illan ottelusta ja Suomen MM-mahdollisuuksista.

Tuskin kukaan suomalainen on unohtanut Helmisen loppuhetkien syöttöä Jere Karalahdelle Venäjää vastaan vuoden 1999 MM-jäillä. Aika kultaa muistot ja Venäjän kohtaaminen pysyy Helmisen ajatuksissa korkealla myös nykyhetkessä.

– Mitä tuohon nyt voi sanoa. Venäjä on todellakin Venäjä ja sytyttää Suomen joka ikinen kerta, kun joukkueet kohtaavat, naurahtaa Helminen.

– Naapurimaa, kovat perinteet, kovat pelaajat… kyllähän niitä syitä riittää. Venäjässä on vaan jotain sellaista spesiaalia, mikä tuo virtaa pelaajille.

Sitä virtaa Suomen kisaryhmä tänään todellakin tarvitsee. Jäälle luistelee ärsytetty itänaapuri, kiitos Ranskan järjestämän kivuliaan kevätyllätyksen.

– Tiukkaahan siitä taas tulee, se on aivan selvä homma. Mielestäni Venäjältäkin löytyy myös heikkouksia, joihin Suomen pitää pystyä iskemään. Tämä saattaa kuulostaa vanhan toistolta, mutta joukkuepelaaminen on se terävin ase, jolla pystymme Venäjää kiusaamaan.

 – Kun uskotaan yhdessä ja tehdään töitä yhdessä, niin lopputulos voi olla todella hyvä. Venäjä on todellakin voitettavissa, ”Raipe” painottaa.

Suomen pelaajien harteille ei ole rakennettu järin suuria odotuksia käynnissä oleviin MM-kisoihin. Helmisen näkee tilanteessa kuitenkin vain voimavaroja.

– Urheilussa pienet asiat ratkaisevat, niin myös jääkiekossa. Pomppu sinne, toinen tänne ja yhtäkkiä ollaankin mitalipeleissä. Suomen paukut voivat riittää miten pitkälle tahansa, jos jätkät tekevät joukkueena hommia, valaa 325 A-maaottelun Helminen uskoa Leijona-lauman ympärille.

Lyö vetoa jääkiekon MM-kisoista täällä!