Tikkasen isällinen neuvo Leijonille: ”Laukokaa, niin tulee maalejakin”


Suomi on purjehtinut toistaiseksi MM-kisoissa voitosta voittoon. Kolmen voitokkaan ottelun taakse kätkeytyy kuitenkin ongelma. Iso ongelma, jota kutsutaan maalinteko-ongelmaksi. Ykköskentällä kulkee, mutta muilla onkin sitten hiljaisempaa ja vaikeampaa. Unibetin jääkiekon suurlähettiläs Esa Tikkanen kertoo, miksi.

Joko olet Kauppatorilla odottelemassa kultajuhlia, Tikkanen?

– Ei, ei. Aika kaukana ollaan vielä siitä tilanteesta. Yleisö on kyllä viihtynyt kisatunnelmissa, mutta Suomen joukkueella onkin sitten ollut vähän tahmeampaa.

Mikä on mielestäsi pääsyy tuohon tahmeuteen?

– No, kaikkihan sen näkevät, eli tehottomuus ja materiaalin kapeus. Meillä on yksi hyvä kenttä, jonka ominaisuudet riittävät taitokiekkoon ja pistetehtailuihin. Kolme muuta kenttää eivät vain tällä hetkellä riitä. Parantaa pitää.

Suuri yleisö nosti Leijonien heikon ”latauksen” ongelmaksi eilisessä Ranska-pelissä. Mistä tuo latausongelma johtui?

– Heh! Vai, että lataus oli ongelma. Tuo on taas sitä höpöpuhetta, jonka taakse voidaan mennä isompia ongelmia piiloon.

Hetkinen. Mitä ongelmia nyt tarkoitat?

– Kyllähän tuo maalinteko tällä hetkellä mietityttää. Ei voi saada maaleja, jos ei lauota kiekkoa maalille. Vaikka pelataan MM-kisoissa, niin ei kaikkien maalien tarvitse olla niin nättejä. Riittää, kun kiekko ylittää maaliviivan sääntöjen mukaisesti.

– Meille vanhemman polven pelaajille opetettiin aikoinaan, että kiekkoa pitää laukaista, jos sen haluaa menevän maaliin. Jotenkin minusta tuntuu, että sama oppi voisi toimia vielä 2000-luvullakin.

– En ole miettinyt. En sekuntiakaan. Suomen joukkue on nyt tuossa ja tällä nipulla mennään niin pitkälle kuin eväät riittävät. Kisat ovat vielä pahasti kesken ja Leijona karjuu edelleen.