Yllättääkö Sveitsi vielä kerran?


Jääkiekon MM-kisat ovat olleet täynnä yllätyksiä. Sekä Sveitsin että USA:n kohdalla välieräpaikka on yllätys. Tänään selviää, onko Sveitsillä vielä yksi ässä hihassaan.

Sveitsin pitäisi käytännössä olla jo kotimatkalla, ja siltikin sillä olisi aihetta olla tyytyväinen MM-kisaurakkaansa. Käkikellomaa voitti ensin Kanadan, sitten oman lohkonsa ja puolivälierässään vielä Tshekin. Nyt edessä on semifinaali Yhdysvaltoja vastaan. USA järjesti myös yllätyksen jyräämällä Venäjän täysin. Yhdysvalloilla on nuori joukkue, jossa etenkin maalivahti John Gibson kantaa isoa vastuuta. Gibson oli tammikuussa mukana voittamassa USA:lle nuorten MM-kultaa. Hänet valittiin niiden kisojen parhaaksi pelaajaksi. Ennen Venäjä-ottelua Gibson oli päästänyt lohkovaiheessa vain yhden maalin niin Suomea kuin Saksaakin vastaan. Toinen nuorten maajoukkueesta Gibsonille tuttu pelaaja, niinikään 19-vuotias Alex Galchenyuk oli myös vahvasti mukana Venäjän kaadossa. Ottelussa ei yllättänyt pelkästään USA:n voitto, vaan myös tapa, jolla se tuli. USA:n vastahyökkäykset repivät Venäjän kappaleiksi. Venäjän selkäranka katkesi helposti ja USA:n voittolukemat olivat peräti 8-3.

Nyt on semifinaalin vuoro. Sveitsi on jälleen altavastaaja, sillä suosikin asema sälytetään kaikin tuomariäänin USA:lle. Yhdysvaltojen puolivälieräottelun kaltaisia lukemia kuitenkaan tuskin nähdään. Sveitsin puolivälierän voittolukemat 2-1 ovat todennäköisesti lähempänä.

Sveitsi on pelannut erittäin kurinalaisesti, eikä kukaan luista suunnitelmasta puolustuspäässä. Juuri hyvä puolustuspelaaminen on luonut pohjan Sveitsin menestykselle. USA tuskin saa nyt samoja tehoja irti vastahyökkäyksistään, joilla se teloitti Venäjän.

Sveitsi on ollut myös hyvä erikoistilannejoukkue. Puolivälierässä joukkue pelasi erinomaista alivoimaa avauserän lopussa ja toisen erän alussa, kun jäähylle vietiin kolme sveitsiläistä lähes peräkkäin. Sveitsin alivoima pitää vastustajat hyvin poissa parhailta tekopaikoilta, vaikka Tshekki tekikin myöhemmin ottelussa ainoan maalinsa ylivoimalla. Sveitsi osui itsekin miesylivoimalla, ja se osuma jäi voittomaaliksi.

Voitolla USA varmistaa ensimmäisen MM-mitalinsa sitten vuoden 2004. Suurin mielenkiinto kohdistuu siihen, pystyykö Sveitsi jatkamaan hienoja otteitaan, ja riittääkö se, vaikka pystyisikin. Nimekkäistä joukkueista Kanada ja Venäjä ovat jo pihalla. USA ja varsinkaan Sveitsi eivät missään tapauksessa ole nimekkäitä nippuja. USA on luonnollisesti suosikki, mutta Sveitsi voi aiheuttaa paljon päänvaivaa. Sveitsillä on lisäksi kotietu, mikä MM-areenalla tarkoittaa vaihtoetua.

Kertoimet: Sveitsi - USA

1. 2,90
X.
4,40
2.
1,95

Lyö vetoa MM-jääkiekosta täällä!