Tiki: ”Vatasen aika sanoa Anaheimille näkemiin”


NHL:ssä vietetään yhtä kevään jännittävimmistä päivistä. Siirtotakaraja umpeutuu illalla kello 20 Suomen aikaa. Legenda Esa Tikkanen tietää, miltä pelaajasta tuntuu tällaisena aamuna. Hän toivoo Unibetin haastattelussa Sami Vataselle treidiä.

Trade deadline taas käsillä, Tiki. Millainen päivä tämä on pelaajalle?

– Osalle hyvinkin jännittävä. Mutta ei näitä asioita liikaa mietitä tai puhuta joukkueen kesken. Monella pelaajalla on siirron estävä pykälä. Tietysti ne, jotka ovat itse pyytäneet siirtoa, tai ovat liikkuneet vahvasti huhuissa, tietävät että jotain voi tapahtua ja asia pyörii mielessä.

Itsekin olet useamman siirron nähnyt. Muun muassa kaudella 1997–1998 siirryit Floridasta Washingtoniin trade deadline -päivänä. Millaisia muistoja?

– Silloin halusin joukkueeseen, jolla oli mahdollisuudet menestyä. Aika lähelle cupia päästiinkin. Joskus seuraa on vaihdettu kopista toiseenkin ennen peliä. Mutta se kuuluu lajiin ja liigaan. Jos liikutaan, niin sitten liikutaan, that’s it, Tiki kertoo Unibetin haastattelussa.

Uskotko, että tänään nähdään suomalaissiirtoja?

– No onhan siellä mahdollisia esimerkiksi Sami Vatanen, Tuomo Ruutu, Olli Jokinen ja Ville Leino. Mutta ”Rudin” ja Villen palkoilla, tai tämän kauden näytöillä, ei niin vaan liikuta. Vatasen siirto alkaa sen sijaan näyttää jopa todennäköiseltä.

Näkisitkö siirron Samille hyvänä asiana, vai kannattaisiko taistella vielä paikasta Anaheimissa?

– Kyllä mun mielestä Samin olisi parempi lähteä. Hankalassa paikassa sopimuksensa kanssa Ducksissa, isoa vastuuta ei taida olla luvassa. Kyllä se on aika sanoa näkemiin Anaheim. Tärkeintä nyt päästä pelaamaan ylhäällä isossa roolissa, vaikka joukkueen menestyshaaveista Sami voikin hetkeksi joutua luopumaan, Tiki näkee.

Mitä mieltä olet isoista siirroista takarajalla? Monet rental-kaupat ovat kuitenkin aikamoista uhkapeliä, vai?

– No ovathan ne lyhytnäköisiä. Mutta menestyspaineet ovat kovat ja jotain täytyy tehdä, jos on monta vuotta oltu lähellä. Rangersissa satsattiin isosti keväällä 1994. Tuli Matteau, Noonan, Anderson ynnä muita. Eihän heistä monikaan enää seuraavana vuonna pelannut meillä. Silloin uhkapeli onnistui, mutta huonompiakin esimerkkejä on runsaasti, viiden sormuksen mies muistelee.

Lyö vetoa NHL-otteluista täällä!