Jatkaako HPK yllätyksiään?


Kärpät-HPK

Huiman loppukirin runkosarjassa esittänyt HPK pudotti villi kortti -kierroksella Jokerit suoraan kahdessa ottelussa, ja yhteensä voittoja on nyt takana kymmenen. Konsensus tuntuu kuitenkin olevan se, että ylivoimainen runkosarjan voittaja Kärpät on HPK:lle liian kova pala. Paperilla asia toki onkin näin.

HPK:n nousu pudotuspeleihin ja lopulta puolivälieriin ei kuitenkaan perustunut mihinkään epätoivolätkään, vaan oikeasti tasokkaaseen pelaamiseen. Runkosarjassakin HPK otti Kärpistä kaksi maalin voittoa (toisen jatkoajalla). Paras seitsemästä -sarjassa Kärppien materiaalin vahvuus todennäköisesti ratkaisee, mutta ihan heittopussi HPK ei välttämättä ole. Houkuttelevimmat kertoimet saakin sille, että Kärpät voittaa sarjan otteluvoitoin 4-2 (5,10) tai jopa 4-3 (5,50).

Lukko-Blues

Kertoimet suosivat vahvasti Lukkoa (jatkoonmenon kerroin 1,50), mutta ihan niin selkeä joukkueiden välinen ero ei välttämättä ole. Runkosarjassa keskinäisten otteluiden voitot menivät Lukolle vain niukasti 3-2. Mielenkiintoista on se, että kaikki viisi kohtaamista päättyivät kotivoittoon.

Lukon vahvuudeksi pudotuspeleissä voi nousta kokemus. Ilkka MikkolanVille VahalahdenPetteri Nummelinin ja Aki Uusikartanon kaltaiset pelaajat ovat kokeneet ja voittaneet urallaan niin paljon, että pää pysyy varmasti kylmänä kovissakin paikoissa. Lisäksi runkosarjakolmonen oli varsin vahva kotijoukkue - tosin sitä oli myös Blues.

Juuri kotietu voikin ratkaista sarjan. Blues oli runkosarjassa vasta sarjan 10. paras vierasjoukkue, mikä ei lupaa hyvää. Nyt vierasvoitto on kuitenkin pakko ottaa. Jos Blues onnistuu ryöstämään kotiedun, se voi hyvinkin yllättää. Työhaalarit päällä Blues on nimittäin vaikea vastustaja kenelle tahansa.

Lähtökohtaisesti suosikki on kuitenkin Lukko. Lukon voitto otteluin 4-2 antaa maistuvan kertoimen 5,75. Kertoimia kuitenkin kannattaa pitää silmällä, jos Blues hakee Raumalta voiton esimerkiksi ensimmäisessä ottelussa.

SaiPa-JYP

Ennakkoon tasaisin ottelusarja. Jatkoonmenon kertoimet ovat SaiPalle 1,90 ja JYPille 1,82, joten merkittävien erojen löytäminen on hiuksenhalkomista.

JYPin peli oli kuitenkin runkosarjan lopulla ajoittain pahasti hakusessa, kun taas Lappeenrannassa eletään ennennäkemätöntä pudotuspelihuumaa. Lisäksi SaiPa oli runkosarjassa sekä koti- että vierasjoukkueena JYPiä parempi. Kotietukin puhuu SaiPan puolesta.

SaiPalta sen sijaan puuttuu JYPin kokemus ja voittamisen kulttuuri. JYPin ryhmä tuskin hätkähtää ensimmäistä vastoinkäymistä. SaiPan paineensietokyky SM-pudotuspeleissä on aivan toinen kysymys, sillä keltamustien joukkue on täynnä pelaajia, jotka ovat noviiseja tällä tasolla. JYPillä on riveissään 15 Suomen mestaria, SaiPalla kaksi.

Jos SaiPa hoitaa kotiottelunsa, se on kuitenkin vahvoilla. Kaikista sarjoista tämä venyy todennäköisimmin seitsemään otteluun. SaiPan 4-2-voiton kerroin on kuitenkin seitsemän ottelun vaihtoehtoja parempi 7,00.

Tappara-Pelicans

Kärpät ja Tappara olivat runkosarjassa omassa kastissaan, eikä Pelicansille anneta juuri mahdollisuuksia Tapparaa vastaan. Runkosarjavoitot menivät tamperelaisille 4-1. Tappara jos joku osaa nollata vastustajansa vahvuudet useamman ottelun pudotuspelisarjassa. Konkarivalmentajien taistossa Jukka Rautakorpi voinee luottaa vahvasti omaan konseptiinsa ja tiiviiseen puolustamiseen, kun taas Pelicansin Hannu Aravirta voi joutua keksimään keinoja, joilla Rautakorpi ja Tappara olisivat yllätettävissä.

Tapparan runkosarjan loppu oli hieman vaikea. Sen kuitenkin selittänee käytännössä varmistunut sarjan kakkospaikka ja pudotuspelien odotus. Tapparalla on kokeneita, voittamaan tottuneita pelaajia, ja viime vuoden finaalitappiostakin jäi varmasti hampaankoloon. Kirvesrinnat ovat kovaa valuuttaa, kun tosipelit alkavat.

Pelicans ei ole huono joukkue, mutta maalivahti Jere Myllyniemeä lukuunottamatta se on kaikilta osin varsin keskinkertainen nippu. Tapparan 4-0-voitto ei yllättäisi, ja sen kerroinkin on houkutteleva 6,00.