SM-liiga alkaa


SM-liigasta on jälleen odotettavissa tasainen sarja, mutta jos yksi mestarisuosikki pitää nimetä, se on Helsingin Jokerit. Joukkue on pysynyt viime kaudesta (välieräpaikka) hyvin kasassa. Valmentajan vaihtuminen Tomi Lämsään ei ole häirinnyt kuvioita, sillä Lämsä jatkaa siitä, mihin Erkka Westerlund jäi. Ulkomaalaishankinta Steve Moses on vielä kysymysmerkki, mutta materiaali on joka tapauksessa riittävä. Harjoitusotteluissa Jokereiden meno on näyttänyt hyvältä.

Lämsän ja valmentaja Tomek Valtosen puuttuminen kahdeksasta ensimmäisestä ottelusta ei myöskään ole katastrofi. Hannu Virta ei ole onnistunut liigatasolla päävalmentajana, mutta kauden alussa muu valmennusjohto on harjoituksissa vahvasti mukana. Virran valmennustaidoilla ja auktoriteetilla alkukaudesta ei tule ongelma. Jokereiden mestaruudelle tarjotaan kerrointa 4,50.

Selkein haastaja lienee Kärpät, jolla on riveissään sekä kovatasoisia konkareita että lupaavia nuoria. Mikäli nuoret ottavat kauden aikana askeleen eteenpäin, Kärpät on kovaa valuuttaa. Joukkueen mestaruudesta tarjotaan kerrointa 5,75.

KalPan ryhmä on edelleen kovatasoinen, mutta joukkue on iso kysymysmerkki: voittamisen kulttuuria joukkueessa ei ole ollut tähänkään mennessä. Vain hetki ennen sarjan alkua potkut saaneen Tuomas Tuokkolan päävalmentajana korvannut Jari Laukkanen on täysin kirjoittamaton kortti. Tuokkolan potkut herättävät myös kysymyksen pelaaja-omistaja Sami Kapasen roolista: onko joukkueessa todellinen harmonia? KalPan mestaruus (6,00) olisi yllätys.

Viime kauden finalistit JYP (8,00) ja Pelicans (10,00) ovat myös heikentyneet. JYPin riveissä on edelleen sarjan kärkisenttereihin kuuluva Eric Perrin, mutta hyökkäysosasto on luvalla sanoen keskinkertainen. JYP oli kesän suurimpia häviäjiä siirtomarkkinoilla myös puolustuksen osalta: Sami Vatasen korvaaminen ei nykypakistolta onnistu, vaikka KHL:stä tullut Jyrki Välivaara onkin pelimies ja kanadalainen Jason Lepine mielenkiintoinen haku. Myös Kristian Näkyvä on nostanut osakkeitaan.

Myös Pelicans on täysi mysteeri. Lähtijälista (mm. Ryan Lasch, Justin Hodgman, Tero Koskiranta, Joonas Järvinen) on paljon nimekkäämpi kuin tulopuoli. Timo Pärssisen ja Jari Kauppilan parasta ennen -päivämäärä lienee kaukana takana. Hyökkäykseen tullut Lee Goren takoo kyllä pisteitä, jos huvittaa - riippuu päivästä, huvittaako. Puolustaja Danny Richmond vaikuttaa hyvältä hankinnalta, mutta italialainen Angelo Esposito on täysi kysymysmerkki. Pelicans lienee keskikastin nippu, vaikka valmentaja Kai Suikkanen onkin loistava motivoija.

Mustia hevosia voi etsiä yllättäviltä suunnilta. Risto Dufvan siirto Lukon päävalmentajaksi ja Jukka Rautakorven paluu Tapparan penkin taakse ovat nostaneet kummankin seuran uskottavuutta roimasti. Lukko on viime vuodet haahuillut ja tuhlannut rahaa vailla minkäänlaista strategiaa. Risto Dufvan pelityyli ei kaikkia miellytä, mutta Dufva tietää, mitä haluaa, ja pystyy välittämään viestinsä myös seurajohdolle. Petri Vehanen on liigan parhaita ellei paras maalivahti. Ässistä tullut Ryan Caldwell on hieno kaappaus ja AHL:stä tullut Justin Azevedo vaikuttaa hyvältä hankinnalta. Krooninen menestymättömyys resursseista huolimatta on vaivannut Lukkoakin, mutta Dufvalla on kyky kääntää kelkka. Lukon mestaruuskerroin on 18,00.

Tapparan uskottavuus kasvoi potenssiin, kun seura lopetti omien tuntemattomien valmentajanimiensä kierrättämisen ja luotti kokemukseen. Jukka Rautakorpi laittaa seuran kuntoon. Ville Nieminen on sekä kentällä että kopissa tärkeä liideri. Puolustaja Teemu Aallon laukaus on kova viivapelote, Markus Kankaanperä tuo takalinjoille kovuutta. Pohjois-Amerikan yliopistosarja NCAA:sta tullut hyökkääjä Chris Connolly napsi harjoituskaudella hyvät tehot, vaikka ei olekaan kovin näyttävä pelaaja. KHL:stä palannut Pekka Tuokkola on liigan kärkiveskareita. Tapparan mestaruuskerroin on 10,00.

Selkeä ehdokas kauden flopiksi on Helsingin IFK. Harjoitusotteluista ei saa vetää liikaa johtopäätöksiä, mutta kauden alla HIFK on ollut todella hajanainen eikä pelisysteemi ole juuri avautunut katsomoon saakka. HIFK kärsii päävalmentajansa kahdeksan ottelun toimitsijakiellosta enemmän kuin Jokerit: Pasi Sormunen on itsekin täysin kirjoittamaton kortti kovassa paikassa, hän ei ole osa pitkäaikaista pelillistä jatkumoa ja IFK:n peli on ollut sekaisin. Joukkue tarvitsisi Sormusta nyt penkillä, ei katsomossa. Kaiken kukkuraksi kauden alussa IFK:ta vetää avausotteluissa Antti Pennanen, joka on SM-liigavalmentajana edes taustalla todella kokematon. Homma voi lähteä alusta asti pieleen. HIFK:n mestaruuskerroin 7,00 kannattaa tässä vaiheessa sivuuttaa.