Benfican viesti paikalliskilpailijalle: vain vahvat selviävät


Usein sanotaan, että sarjataulukolla ei ole derbypäivänä mitään merkitystä. Näin ei ollut ainakaan maanantai-iltana, kun Lissabonin suurimmat seurat ottivat yhteen. Benfica näytti kuitenkin toteen yhden derbykliseen kaataessaan Sporting Lissabonin: tällaisissa otteluissa vain vahvat selviävät.

Jos ei seuraa Portugalin liigaa aktiivisesti, voi herkästi luulla, että Benfican loisto on hiipumassa. Celtic jyräsi Jorge Jesusin miehistön ohi Mestareiden liigan jatkopeleihin, kun Benfica ei pystynyt käyttämään unelmamahdollisuutta kaataa Barcelona Camp Noulla. Samalla arkkivihollisesta Portosta tuli Malagan kanssa ensimmäinen joukkue, joka jyräsi 16 parhaan joukkoon. Siihen meni aikaa vain neljä ottelua.

Kumpikin jätti menetti kesällä tärkeitä työntekijöitä. Porton Hulk lähti Zenitiin, samoin Benfican Axel Witsel. Javi Garcia siirtyi Manchester Cityyn. Urheilullisesta näkökulmasta myynnit heikensivät Benficaa kiistatta. Kun Garcia ja Witsel lähtivät, näytti kuin Jesusin joukkueelta olisi viety sen sielu. Porto oli jo suunnitellut Hulkin jälkeistä aikaa ja latasi toivonsa loistavaan nuoreen kolumbialaishyökkääjä Jamez Rodrígueziin.

Estádio da Luzin yläkerroksissakaan ei ole helppoa. Lokakuinen presidentinvaali päättyi lopulta virkaatekevän Luis Filipe Vieiran selvään voittoon. Sitä edelsi kuitenkin lokakampanja, joka kyseenalaisti Vieiran taloudenhoidon. Benficalla on yli 400 miljoonan euron velat.

Seuran menestyksen takia velka on ainakin jotenkin hallittavissa. Benfica nousi tappioasemasta 3-1-voittoon Sportingia vastaan ja pysyi tasapisteissä sarjakärki Porton kanssa. Myös ensimmäinen tappio antaa odottaa itseään. Kuten Jesus sanoi, joukkue käänsi tilanteen edukseen, koska se uskoi pystyvänsä siihen. Entinen Chelsea-keskikenttäpelaaja Nemanja Matic on loistava esimerkki. Hän näyttää ylityöllistetyltä Garcian ja Witselin jättämässä aukossa, mutta hän käyttänyt saumansa loistavasti hyväkseen.

Sporting antaisi nyt mitä vain vastaavasta uskosta. Tappion jälkeen joukkueella on kasassa säälittävät neljä voittoa 20 ottelusta kaikissa kilpailuissa. Franky Vercauterenin valmentama joukkue on liigassa yhdeksäntenä tilillään kaksi voittoa. 11 ensimmäisestä ottelusta tilillä on vain 10 maalia. Putoamisviiva kummittelee kaksi pistettä Sportingin alapuolella, kolmanteen Mestareiden liiga -sijaan on kiivettävää jo yhdeksän pistettä.

Taloustilanne näyttää myös kestämättömältä. Sporting teki viime kaudella lähes 46 miljoonan euron tappion. Seuralla on velkaa noin 220 miljoonaa. Maanantain otteluun saapui hieman yli 35 000 ihmistä. Se oli paremmin kuin moni odotti ottaen huomioon Sportingin surkean tuloskunnon ja Portugalin vakavat talousongelmat. Pudotus huhtikuun vastaavan ottelun yleisömäärästä 47 409 on silti raju.

Presidentti Luís Godinho saa paljon kritiikkiä osakseen. Yksi suurimmista kritiikinaiheista on se, että Sportingin kuuluisa junioritoiminta - joka kasvatti Cristiano Ronaldon, Luís Figon ja Nanin joitakin mainitakseni - on jääny taka-alalle, kun joukkueeseen on tuotu kalliita pelaajia ulkomailta.

Derbyn avauskokoonpanoissa oli vain kaksi portugalilaispelaajaa, Sportingin maalivahti Rui Patrício ja Benfican teini-ikäinen keskikenttäpelaaja André Gomes. Kuten Mais Futebol -sivusto asian ilmaisi, ottelu oli "vähiten portugalilainen derby koskaan". Sekä Patrício että Gomes pelasivat upeasti, mutta ei ole epäselvää, kumpi seura kärsii tilanteesta enemmän. Sportingilta puuttuu Benfican laadun lisäksi myös naapuriseuran tyyli ja identiteetti.

Andy Brassell