Bundesliiga käynnistyy - seuraa näitä asioita


Perjantaina alkava Saksan Bundesliiga kuuluu monien papereissa Euroopan viihdyttävimpiin pääsarjoihin. Tässä viisi tärppiä alkavalle sesongille.

Onko Wolfsburgista haastajaksi?

Bundesliigassa on rahaa, vetovoimaa, yleisöä, tunnelmaa, kulttuuria, perinteisiä suurseuroja ja viihdyttävää peliä. Yksi avainasia Saksan pääsarjasta on lähivuosina kuitenkin puuttunut: mestaruustaistelu. Bayern München on vienyt kolme peräkkäistä mestaruutta näytöstyyliin.

Todellinen mestaruustaistelu toisi sarjaan vielä lisää jännitystä. Katseet kohdistuvat ennen kaikkea Wolfsburgiin, joka on ottanut vahvoja edistysaskelia viime vuosina. Viime kaudella Saksan Cupin voiton ja Bundesliigan kakkossijan napannut ryhmä on pysynyt hyvin kasassa, ja Borussia Mönchengladbachista tullut Max Kruse on hyvä haku hyökkäyspäähän.

Kysymysmerkkejä kuitenkin on. Miten Wolfsburg jakaa Mestarien liigan ja Bundesliigan rasitukset? Riittääkö penkin taso, jos joku avainpelaajista (esim. NaldoLuiz Gustavo, Kevin de Bruyne) loukkaantuu?

Volkswagenin tuen ansiosta Wolfsburgilla ei ole rahahuolia, mutta ei toisaalta ystäviäkään muiden seurojen kannattajakunnissa. Aito mestaruustaistelu saattaisi silti olla koko Bundesliigan etu. Bayernin todellinen haastaminen, saati mestaruuden voittaminen, vaatisi kuitenkin nappikautta. Bayernin kellistäminen Supercupissa kelpaa silti myrskyvaroituksesta.

Lyökö Hradecky läpi?

Bundesliiga sai täksi kaudeksi suomalaispelaajan (jos Chilen maajoukkuetta edustavaa Miiko Albornozia ei lasketa), kun Lukas Hradecky siirtyi Bröndbystä Eintracht Frankfurtiin.

TPS-kasvatti teki järkevän valinnan. Hradeckya on vuosien ajan pidetty yhtenä Tanskan liigan parhaista maalivahdeista, joten siirto eteenpäin oli perusteltu. Eintracht ei ole kuitenkaan ahnehtimista, vaan juuri sopiva uravalinta: kovaa sarjaa pelaava seura, jossa turkulaisella on kuitenkin kaikki mahdollisuudet saada peliaikaa.

Eintracht menetti monivuotisen ykköskassarinsa Kevin Trappin. Hradeckyn kanssa pelipaikasta kilpailee Austria Wienistä poimittu Heinz Lindner. Hradecky maksoi frankfurtilaisille kaksi miljoonaa euroa. Se on Eintrachtille kohtalainen summa, joka kertoo, ettei "Lukea" hankittu hauskuuttamaan joukkuekavereita harjoituksissa (vaikka sekin varmasti Hradeckylta onnistuu). Hradeckyn onnistuminen tekisi hyvää Suomen maajoukkueelle, jolla ei ole jonoksi asti Euroopan huippusarjoissa pelaavia pelaajia.

Dortmundin uusi aika

Pitkään jopa putoamisvaarassa ollut Borussia Dortmund oli viime kauden suurin pettymys, vaikka loppukiri nostikin BVB:n seitsemänneksi ja Eurooppa-liigaan.

Tämä ei kuitenkaan riitä alkuunkaan kertomaan, minkä haasteen edessä Dortmund on. Keltamustat takaisin Euroopan huipulle johdattanut valmentaja Jürgen Klopp jätti Westfalenstadionin seitsemän vuoden jälkeen, ja korvaajalla on isot saappaat täytettävänään.

Mainzissa erinomaisesta työtä vuosina 2009-14 tehnyttä Thomas Tuchelia pidetään juuri oikeana miehenä ottamaan haasteen vastaan. Yksityiskohtiin paneutuva luotsi on ehtinyt pre-seasonin aikana huomata, kuinka koville ankea viime kausi otti Dortmund-pelaajistossa. BVB tarvitsee onnistumisia nopeasti, jotta tuska ei palaa. Samaan aikaan Tuchel ei voi välttää vertauksia Kloppiin, tapahtui mitä tahansa.

Tasokasta pelaajamateriaalia Dortmundilla kuitenkin riittää. Paluu kärjen tuntumaan on täysin saavutettavissa. Suurimmat haasteet ovat henkisellä puolella.

Pysähtyykö klassikkoseuran luisu?

Vain Hamburger SV on ollut mukana jokaisella Bundesliiga-kaudella, mutta keväällä sekin taika oli murtua. Vain jatkoaikamaali Karlsrüher SC:n verkkoon putoamiskarsinnoissa piti HSV:n edelleen pääsarjassa.

Kesän aikana HSV on tuulettanut flopannutta joukkuettaan isolla kädellä. Esimerkiksi toppari Emir Spahic ja keskikenttäpelaaja Albin Ekdal ovat kiinnostavia hakuja. Periaatteessa hätää ei pitäisi tulla, käytännössä kaaos ei ole koskaan kaukana Hampurista.

Mihin riittävät nousijoiden rahkeet?

Ingolstadtin ja Darmstadtin yllätysnousut tuovat Bundesliigaan kosolti futisromantiikkaa. Ingolstadtilla on toki tukenaan Audi, mutta yllätysnousua ei masinoitu jättimäisilä rahasummilla.

2010-luvun neljänneltä sarjatasolta aloittaneen Darmstadtin rynnistys parrasvaloihin oli vielä suurempi yllätys. Ei ihme, että tulokkaan ryhmässä on todella niukasti liigakokemusta.

Ennakkoarvioissa harva uskoo kummankaan nousijan mahdollisuuksiin säilyttää sarjapaikkansa Bundesliigan mittapuulla heppoisilla miehistöillä. Toisaalta harva myöskään uskoi vuosi sitten, että Ingolstadt ja Darmstadt aloittaisivat seuraavan kauden Bundesliigassa...