Bundesliigan kausiennakko: löytyykö Bayernille pysäyttäjää?


Kenestä Saksan mestari?

Bundesliigan 18:sta valmentajasta 16 veikkasi Bayern Münchenia mestariksi alkavalla kaudella. Edes ne, jotka olivat eri mieltä, eivät oikeasti olleet eri mieltä.

Bayern-luotsi Josep Guardiola oli todennäköisesti liian kohtelias veikatakseen omaa joukkuettaan. Hän tyytyi vain sanomaan, että hän "toivoo" joukkueensa pystyvän puolustamaan mestaruuttaan. Guardiolan lisäksi vain Eintracht Braunschweigin Torsten Lieberknecht uskalsi poiketa varovasti yleisestä linjasta - nousijajoukkueen luotsi povasi mestariksi joko Bayernia tai Borussia Dortmundia.

Baijerilaisjoukkuetta pidetään yleisesti selvempänä mestarisuosikkina kuin mitään muuta joukkuetta missään suuressa liigassa. Onko mitään syytä epäillä punaisten voittokulun pysähtyvän? Triplamestaruuskauden jälkeen otteiden löystyminen tai keskittymisen karkaaminen olisi vain inhimillistä. Itse asiassa Bayernin edellisiä Euroopan Cup - ja Mestarien liiga -voittoja 1970-luvulla ja vuonna 2001 seurasivat suhteellisen huonot Bundesliiga-kaudet.

Tänä vuonna Bayern on kuitenkin entistäkin laadukkaampi. Se on hankkinut Mario Götzen, Thiago Alcantaran sekä uuden valmentajan, joka pitää valmennettavansa varpaillaan taktisilla säädöillään ja mielenkiintoisilla kokoonpanoratkaisuillaan.

Bayernin toimitusjohtaja Karl-Heinz Rummenigge totesi, että lähes surrealistisen kova kilpailu pelipaikoista on luotu tarkoituksella. "Halusimme näin kovan kilpailutilanteen", Rummenigge sanoi. Seuraus on todennäköisesti tyytymätön pukukoppi, mutta joukkue on niin laadukas, että se pystyy todennäköisesti kestämään valtavat haasteet ja sopeutumaan Guardiolan oudoimpiinkin ajatuksiin. Luvassa on siis jälleen punainen vuosi, ja Unibetin kerroin 1,18 on liian hyvä ohitettavaksi.

Kisa paikoista neljän joukkoon

Neljän joukkoon sijoittumiselle annetut kertoimet - Dortmund 1,02, Schalke 1,50, Bayer Leverkusen 1,75 - kertovat siitä, että vanhat tutut joukkueet saattavat tälläkin kaudella kilpailla paikoista Mestarien liigaan. Seuraaviin haastajiin, kuten Wolfsburgiin (5,00), Borussia Mönchengladbachiin (7,00) ja Hamburger SV:hen (7,00) on jo selvä ero.

Dortmundin korkea sijoitus on lähes varma. Schalke ja Leverkusen joutuvat sen sijaan tekemään täyden päivätyön yltääkseen viime kauden saavutuksiinsa, vaikka kummankin suosikkiasema on ansaittu. Sekä Schalkella että Leverkusenilla on kasassa erinomainen joukkue, joka on sekä taktisesti että henkilökemioiden suhteen yhteenhitsautunut. Pelaaminen Mestarien liigassa voi kuitenkin vaatia veronsa. Suhtaudun myös varauksella kummankin joukkueen valmennukseen. Schalken Jens Keller oli jo viime kaudella lähellä potkuja, ja pelaajat tietävät, että luotsin palli heiluu nopeasti, jos tulosta ei tule. Leverkusenin Sami Hyypiä joutuu puolestaan nyt oikeasti valmentamaan, kun hankalaksi käynyt yhteistyl Sascha Lewandowskin kanssa on päättynyt.

Vaikka tämän kaksikon ja Dortmundin taakse on vaikea katsoa, Gladbach voisi ansaita pienen yllätyshaun vetoihin. Joukkue sijoittui toissa kaudella neljänneksi. Lucien Favren vastahyökkäyksiin panostava pelityyli tulee tuottamaan tuloksia etenkin nyt, kun Eurooppa-liiga ei häiritse. Merkittävämmän menestyksen jahtaaminen pysähtynee kuitenkin samoihin esteisiin kuin aiemminkin.

Tästä päästäänkin kysymykseen, pystyvätkö SC Freiburg (viime kaudella viides) ja Eintracht Frankfurt (kuudes) toistamaan viime kauden urotekonsa. Freiburgin rahkeet eivät lähes varmasti riitä. Puolet joukkueesta on mennyt uusiksi, ja jo putoamistaiston välttäminen olisi hyvä saavutus, kun Eurooppa-liigan aiheuttama torstai-sunnuntai-torstai-ruljanssi lähtee käyntiin.

Armin Vehin Frankfurt on puolestaan pysynyt lähes ennallaan. Ironista kyllä, Eintrachtin on kuitenkin toivottava aikaista putoamista Eurooppa-liigasta, jotta se voisi päästä sinne ensi vuonna uudestaan. En usko muidenkaan vakiintuneiden pääsarjaseurojen, paitsi ehkä Werder Bremenin ja Wolfsburgin, pärjäävän kummoisesti. Tälläkin kaudella yllättäjälle voisi siis olla tilausta. Tulisiko kyseeseen Hertha BSC? Jos Luhukayn luotsaama nousijajoukkue pelaa tyylikästä syöttöpeliä, ja kärjessä on eteläamerikkalaista laatua Adrian Ramosin ja Ronnyn muodossa.

Maalikuninkuus

Mitä Torjägerkanone-pokaaliin tulee, Stefan Kiessling (kuvassa) vaikuttaa ilmiselvältä valinnalta. Leverkusen-hyökkääjä (maalikuninkuuskerroin 4,75) ampui viime kaudella 25 maalia ja voitti palkinnon. Minun papereissani hän on tälläkin kaudella suosikki, vaikka Dortmundin Robert Lewandowskin kerroin (4,50) on alhaisempi. Lewandowskista poiketen Kiessling ei yrittänyt kaikin keinoin saada siirtoa. Koko Leverkusenin joukkue on rakennettu Kiesslingin tehoja ajatellen.

Jos haluat lapulle Dortmund-pelaajan, valitse Marco Reus (15,00). Saksan maajoukkuemiehelle avautuu aiempaa enemmän tekopaikkoja Götzen lähdettyä. Reus voi hyötyä myös valmentaja Jürgen Kloppin lupaamasta, aiempaa aggressiivisemmasta vastahyökkäystyylistä. Pelaaja voi jopa nousta keskushyökkääjäksi, jos Lewandowski alisuorittaa.

Bayernin pelaajia kannattaa välttää, sillä joukkue kierrättää miehistöään paljon. Hyökkäyksessä Bayern voi pelata valeysillä, jossa monikin pelaaja operoi Lionel Messi -roolissa. Sen sijaan hyvä ehdokas on Schalken Klaas-Jan Huntelaar (7,00), joka terveenä pysyessään ampuu maalin poikineen.

Nouseva kyky

Jos haluat seurata tulevaa tähteä, tarkkaile Schalken uskomatonta Leon Goretzkaa. 18-vuotias keskikenttäpelaaja on kaiken hypen arvoinen ja tulee vielä moninkertaistamaan siirtosummansa. Schalke maksoi Goretzkasta VfL Bochumille 2,8 miljoonaa euroa.

Dortmundin uudet hankinnat Henrik Mkhitaryan ja Pierre-Emerick Aubameyang tulevat aiheuttamaan kaaosta muuallakin kuin seuran fanikaupan paitamyyntipisteessä. Myös saman seuran Jonas Hofmann, 21, on esittänyt lupaavia otteita harjoituskaudella. Hofmann viihtyy hyökkäävänä keskikenttäpelaajana.

Putoamistaisto

Valitettavasti nousija Eintracht Braunschweig on suosikki menemään hissillä takaisin alas - ainakin seuran oman urheilujohtaja Marc Arnoldin mukaan. "Emme ole olleet pääsarjassa 28 vuoteen, ja meidän talousraameillamme olemme suurimpia putoajasuosikkeja", Arnold sanoi. Seuran putoamiskerroin on niin alhainen (1,40), että huomio kannattaa kiinnittää siihen, mikä toinen joukkue vaihtaa sarjatasoa kauden päätteeksi.

Augsburg (3,75) on tehnyt ihmeitä parilla viime kaudella, mutta onnistuuko pako kolmannenkin kerran? Nürnberg (4,00) on myös vahva ehdokas. Freiburgillekin (7,50) voi povata vaikeita aikoja.

Lyö vetoa perjantaina alkavasta Bundesliiga-kaudesta täällä!