Viisi Bundesliiga-tähteä vuodelle 2014


5. Raffael    

Borussia Mönchengladbachin pelintekijä oli avainroolissa, kun Gladbach nousi kolmanneksi joulutauon alla.

Raffael on 17 ottelussaan tehnyt yhdeksän maalia ja antanut neljä maalisyöttöä. Hän on yksi liigan tasaisimmista pelaajista. Samalla 28-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja on varastanut muutaman otsikon joukkuekaveriltaan ja Saksan maajoukkuepelaaja Max Kruselta. Raffael tuli Gladbachiin kesällä viiden miljoonan euron sopuhinnalla Kiovan Dynamosta. Sittemmin hän on pelannut vain yhden huonon pelin (1-4-tappio Werder Bremenille).

Raffael ja valmentaja Lucien Favre ovat samassa seurassa jo kolmatta kertaa. Sveitsiläinen hankki Raffaelin Chiassosta FC Zürichiin jo 2003 ja vei pelaajan mukanaan Hertha BSC:hen pari vuotta myöhemmin. "Raffael on nyt parempi kuin koskaan aiemmin", Favre sanoi joulukuun alussa. Jos Raffael jatkaa siitä, mihin jäi, hänen maineensa kasvaa entisestään - ja Gladbach menee Mestarien liigaan.

4. Kevin Volland 

21-vuotias hyökkääjä oli lähellä seurata isänsä Andreasin jalanjälkiä ja alkaa jääkiekkoammattilaiseksi. Saksan alle 21-vuotiaiden maajoukkueen kapteenin mukaan hänen kakkoslajinsa teki hänestä röyhkeämmän ja henkisesti kovan. Yksin nämä ominaisuudet eivät kuitenkaan johtaneet siihen, että Vollandista on tullut yksi liigan kohutuimmista nuorista kyvyistä tällä kaudella.

Volland on löytänyt pelaamiseensa tappajanvaiston. Hänen liikkeensä ja tekniikkansa olivat loistavia jo ennestään. Volland on tehnyt jo seitsemän maalia, joista osa on ollut todella hienoja. Tämä siitäkin huolimatta, että hän pelaa enimmäkseen laidalla tehtävänään tukea Anthony Modestea.

Huhujen mukaan useampi Valioliiga-seura tarkkailee mielenkiinnolla Vollandin kehitystä. Myös Borussia Dortmundin kerrotaan olevan kiinnostunut Vollandista. "Jossakin vaiheessa Vollandin tasoiset pelaajat kasvavat liian suuriksi Hoffenheimille", seuran urheilujohtaja Alexander Rosen totesi hiljattain.

3. Pierre-Michel Lasogga

Leverkusenin Stefan Kiesslingin kanssa Lasogga on Bundesliigan eniten maaleja tehnyt saksalaishyökkääjä. Hän on myös tehokkain: Lasogga tarvitsi syyskauden yhdeksään maaliinsa vain 13 esiintymistä HSV-paidassa.

Lasogga, jonka isäpuoli on entinen Werder Bremen -maalivahti Oliver Reck, on jo noussut kulttihahmoksi Volksparkstadionilla. Hän on klassinen numero ysi, joka kyttää maalintekopaikkoja ja metsästää palloa rangaistusalueella. Hän on myös kohtalainen pääpelaaja. Ei mikään ihme, että HSV ja Hertha BSC taistelevat jo Lasoggasta. Berliiniläisseura on painottanut, että Lasoggan on palattava pääkaupunkiin kesällä, jolloin hyökkääjän HSV-laina päättyy.

Joidenkin tietojen mukaan 22-vuotias Lasogga saattaisi yltää jopa Saksan MM-kisakoneeseen. Todennäköisesti hän on kuitenkin Joachim Löwin makuun liian puhdas ja liian vähän pelinrakenteluun osallistuva hyökkääjä.

2. Adrian Ramos

"Hän on fantastinen pelaaja ja monipuolinen hyökkääjä", Hertha BSC:n valmentaja Jos Luhukay ylisti Bundesliigan verkkosivujen haastattelussa marraskuussa. Häntä vastaan on vaikea väitellä: kolumbialainen on pitkä, nopea ja vahva, hän voi johtaa joukkuettaan edestä, hän sopii vastahyökkäyksiin ja laukoo loistavasti. Maalejakin syntyy. 11 maalia tehnyt 27-vuotias on liigan maalipörssin kärjessä Robert Lewandowskin kanssa.

Ilman Ramosin loisto-otteita Hertha ei olisi lähelläkään europaikkoja. Ramos on yhdistetty useisiin Valioliiga-sueroihin, mutta tällä hetkellä hän ei saisi automaattisesti työlupaa Englantiin, koska ei ole juurikaan pelannut Kolumbian maajoukkueessa. Ramosin otteista saataneen siis nauttia Saksassa vielä jonkin aikaa - paitsi jos kutsu Kolumbian MM-kisajoukkueeseen nostaa miehen parrasvaloihin.

1. Roberto Firmino 

Hoffenheimin hyökkäys on liigan kolmanneksi paras Bayern Münchenin (42 maalia) ja Borussia Dortmundin (38) jälkeen. Ei ole liioittelua sanoa, että brassipelintekijä Robert Firmino on ollut takapiruna suurimpaan osaan TSG:n 36 osumasta.

22-vuotias kymppipaikan pelaaja on tehnyt kymmenen ja syöttänyt viisi osumaa 17 ottelussa. Hän on ollut Hoffenheimin hyökkäyksen avainhahmo. "Hän on Hoffenheimin kauniin jalkapallon symboli", Süddeutsche Zeitung -lehti hehkutti. Hoffenheim hylkäsi jo Lokomotiv Moskovan tarjouksen pelaajasta, mutta lisää on varmasti tulossa. Harvassa pelaajassa yhdistyvät tyylikkyys ja tehokkuus niin luontevasti kuin tämän kauden Firminossa.

Lyö vetoa Bundesliigasta täällä!