Benfica haastajana Eurooppa-liigan finaaliin


Keskiviikkona Amsterdamissa pelattavassa Eurooppa-liigan finaalissa kohtaavat kaksi joukkuetta, jotka tulivat mukaan kilpailuun pudottuaan Mestarien liigasta lohkovaiheen jälkeen. Benfica hävisi viime lauantaina Portugalin liigassa Portolle. Jos se häviää tänäänkin, hyvin mennyt kausi voi saada kurjan päätöksen vain viiden päivän sisällä. Chelsea-luotsi Rafael Benitez puolestaan tavoittelee pokaalia ennen lähtöään seurasta. Chelsealla on mahdollisuus voittaa eurocup toista kertaa peräkkäin, sillä viime keväänä lontoolaiset voittivat Mestarien liigan.

Kokoonpanot

Benfica-valmentaja Jorge Jesus on lauantain tappion jälkeen keskittynyt lähinnä piristämään pelaajiaan ja nostamaan näiden itseluottamusta. "Ei ollut vaikeaa saada pelaajia keskittymään tulevaan haasteeseen", Jesus sanoi viitaten keskiviikon finaaliin. Benfican ainoa poissaolija on pelikiellossa oleva Maxi Pereira. Jesus käyttänee normaalia 4-2-3-1-muodostelmaansa, jossa Oscar Cardozo pelaa yksinäisenä kärkenä. Toinen vaihtoehto on 4-1-3-2-ryhmitys, jossa Lima pelaa Cardozon kärkiparina.

Chelsean puolelta finaalista ovat sivussa lauantain Aston Villa -ottelussa loukkaantuneet Eden Hazard ja John Terry. Benitezin käyttämä ryhmitys on 4-2-3-1. Gary Cahill korvaa toppari Terryn, ja Ramires nousee avaukseen Juan Matan ja Oscarin vierelle yksinäisen hyökkääjä Fernando Torresin taakse.

Vire

Porto-tappio teki vakavaa vahinkoa Benfican mestaruushaaveille. Benfica on nyt vain pisteen jäljessä sarjakärki Portoa ja kohtaa sunnuntaina kotonaan sarjan hännillä olevan Moreirensen, mutta jos Porto voittaa samaan aikaan vieraissa FC Pacos de Ferreiran, mestaruuspokaali viedään Pohjois-Portugaliin. Hollannin reissulla Benficaa tukee maan jalkapallon legenda Eusebio, joka hyppäsi samaan lentokoneeseen.

Aston Villa -voitto varmisti käytännössä Chelsealle paikan ensi kauden Mestarien liigaan. Joukkue pääsee kohtaamaan Evertonin paineettomassa tilassa liigan päätöskierroksella. Terryn ja Hazardin poissaolo tuntuu, mutta Torres on ollut oivassa iskussa etenkin Eurooppa-liigassa.

Aiemmat kohtaamiset

Joukkueet kohtasivat viime kaudella Mestarien liigan puolivälierissä, joissa Chelsea voitti molemmat ottelut: 1-0 Lissabonissa ja 2-1-Lontoossa. Ottelu on toinen eurocup-finaali, jossa kohtaavat englantilainen ja portugalilainen joukkue. Vuoden 1968 Euroopan Cup -finaalissa Manchester United kukisti jatkoajan jälkeen juuri Benfican maalein 4-1. Benfica kuitenkin voitti edellisen europokaalinsa juuri Amsterdamissa. Portugalilaisjätti juhli kaupungissa myös vuonna 1962, jolloin Kotkat kukisti Euroopan Cupin finaalissa Real Madridin 5-3.

Kertoimet

Chelsea on suosikki kertoimella 2,25, Benfican voittokerroin on 3,25. Tasapeli, joka veisi ottelun jatkoajalle, antaa kertoimen 3,35. Ottelun maaliodotusarvo on matala, joten vedot kannattaa lyödä alle 2,5 maalin puolesta.