Eurooppa-liiga: HJK:lla loistava sauma lohkovaiheeseen


Helsingin Jalkapalloklubilla on tänään paremmat mahdollisuudet Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen kuin kertaakaan sitten elokuun 2011, jolloin Klubi kohtasi Schalken. Tänään vastassa on toistamiseen Rapid Wien, jonka HJK voitti kotikentällään 2-1.

Aika Rapid Wienin kohtaamiseen on otollinen, sillä yksi Itävallan suurseuroista on tällä hetkellä kriisissä. Se on voittanut Itävallan liigassa kuudesta ottelustaan vain yhden. Pahin kompurointi oli tappio piskuiselle sarjanousija Rheindorf Altachille.

Pientä piristystä Rapid-leiriin saattoi tuoda sunnuntainen derby Austria Wieniä vastaan. Voittoa ei tullut vieläkään, mutta Stefan Schwab iski Rapidille 2-2-tasoituksen aivan ottelun lopussa.

Rapid joutui kuitenkin rasittamaan lähes kaikkia ykköskokoonpanonsa pelaajia. HJK puolestaan lepuutti viikonlopun SJK-tappiossa lähes kaikkia Rapid-ottelun aloittaneita pelaajia. Klubi pääsee siis otteluun tuoreemmilla jaloilla. Asetelmaa tosin tasoittaa se, että Rapidin kausi on alkutekijöissään, kun Klubilla on jaloissaan jo yli 20 ottelun rasitukset.

Kysymysmerkkejä HJK:n kokoonpanossa kuitenkin on. Ryhmä on lähes terve, mutta Teemu Tainio ja sitkeästä flunssasta kärsinyt Rasmus Schüller ovat olleet sivussa. Ainakin toista tarvittaisiin kipeästi keskikentän pohjalle rauhoittamaan peliä ja purkamaan Rapidin prässiä. Jos kaksikko on sivussa, keskikentän pohjalla nähtäneen Robin Lod ja Joel Perovuo. Lod on omimmillaan ylempänä keskikentällä, Perovuo taas tekee vasta paluuta Klubin rinkiin. Positiivista on se, että vaisun kauden pelannut Mika Väyrynen pelasi ensimmäisessä osaottelussa kauden parhaan pelinsä.

Näin HJK voi mennä otteluparista jatkoon

  • Pitävä puolustus. HJK on lähtenyt Mika Lehkosuon alaisuudessa kaikkiin europeleihin puolustus edellä, ja niin tapahtuu varmasti tänäänkin. Huonon alkukauden pelanneella Rapidilla on paineita, joten jokainen minuutti ilman maalintekopaikkoja ja maaleja sataa HJK:n laariin.
  • Virheettömyys. Ensimmäisessä osaottelussa Nikolai Alhon naiivi pelaaminen maksoi kalliin 0-1-vierasmaalin. Tänään yhtä pahoihin virheisiin ei ole varaa: 1-0 riittäisi Rapidille, ja kotikentällään sen olisi todennäköisesti helpompi puolustaa johtoaan kuin viikko sitten Helsingissä.
  • Terävät vastahyökkäykset. Macoumba Kandjin on pystyttävä pitämään palloa ylhäällä ratkaisevat sekunnit, Demba Savagen ja toisen laiturin (Nikolai Alho tai Erfan Zeneli) on pyrittävä vauhdilla Rapid-puolustuksessa aukeavaan tilaan. Kandjin on pystyttävä tekemään peliä edistäviä ratkaisuja useammin kuin Helsingissä. Ensimmäisessä osaottelussa Kandji menetti pallon monesti hyökkäyspäässä, koska ei malttanut luopua pelivälineestä ajoissa.

Yhteenveto

HJK on nostettu kertoimissa suosikiksi menemään otteluparista jatkoon, mutta jatkopaikka vaatii edelleen nappionnistumista. Rapid on edelleen materiaaliltaan joukkueista kovempi, ja kotijoukkue luottaa varmasti siihen, että ainakin 1-0-kotivoitto on otettavissa.

HJK:lla kaikki lähtee puolustuksen kautta, mutta pyrkimyksenä on varmasti myös iskeä vierasmaali, joka tekisi Rapidin ylämäestä paljon jyrkemmän. Maalintekokilpailuun ottelussa ei kuitenkaan lähdetä, ja alle 2,5 maalin kerroin 1,88 on erittäin houkutteleva.

Kertoimet: Rapid Wien-HJK

1: 1,65
X: 3,80
2: 5,00

Jatkoon menevä joukkue

Rapid Wien 1,95
HJK 1,80

Lyö vetoa ottelusta täällä!