Suomalaisjoukkueet aloittavat Eurooppa-liigassa


Hätäisimmät joukkueet ovat jo ottaneet varaslähdön Eurooppa-liigaan, mutta ensimmäisen karsintakierroksen ensimmäisten osaotteluiden varsinainen pelipäivä on tänään. Viime kaudella Suomen Cupin voittanut FC Honka tulee Eurooppa-liigaan mukaan toisella karsintakierroksella. Ensimmäisellä kierroksella mukana ovat suomalaisista FC Inter, TPS ja IFK Mariehamn.

Vikingur-FC Inter

Inter sai Turun derbyssä poikki kuusi ottelua kestäneen maalittoman putkensa. Voitoton putki kotiliigassa on edelleen kahdeksan ottelun mittainen eikä tilanteessa edelleenkään ole liikaa hurraamista. 1-1-tasapeli TPS:ää vastaan oli joka tapauksessa edistysaskel, ja joukkueen jäsenistä muutama myönsikin, että maalinteossa onnistuminen pudotti apinan selästä.

Jos Inter rämpii Veikkausliigassa, niin hyvin ei mene myöskään sen eurovastustaja Vikingurilla, joka on Färsaarten cupin hallitseva mestari. Joukkue on Färsaarten kymmenen joukkueen liigassa kolmanneksi viimeisenä. Sarjaa on pelattu 15 ottelua. Kehnot esitykset olivat liikaa seurajohdolle, joka antoi lapikasta norjalaisvalmentaja Jógvan Martin Olsenille ja palkkasi tilalle Sigfríður Clementsenin. Torstain ottelu on Clementsenin ensimmäinen Vikingurin peräsimessä.

Vikingur luottaa pääasiassa kotimaisiin voimiin. Joukkueen tärkeimpiin pelaajiin kuuluvat 22 maaottelua pelannut keskikenttäpelaaja Jann Ingi Petersen sekä kaksinkertainen Färsaarten liigan maalikuningas Finnur Justinussen. Viimeksimainittu on tälläkin sesongilla Vikingurin paras maalintekijä viiden täysosuman saldollaan.

Vikingur oli mukana Eurooppa-liigassa myös viime kaudella. Silloin joukkue hävisi ensimmäisellä kierroksella valkovenäläiselle FC Gomelille maalein 0-10.

Inter pääsee otteluun lähes parhaalla miehityksellään, sillä vain topparit Tuomo Turunen ja Kalle Parviainen ovat varmasti sivussa. Toppari Babacar Diallon ja laitapakki Ville Nikkarin pelikunnosta tehtiin päätös keskiviikkoillan harjoituksissa, mutta julkisuuteen ei ole kerrottu, nähdäänkö pelaajat kentällä.

Inter ei ole Job Dragtsman alaisuudessa voittanut vielä ainuttakaan europeliä, mutta nyt kaikki muu kuin sinimustien voitto on suuri yllätys. Kotiliigassa Inter on pahassa luisussa, mutta nyt tasoero turkulaisten eduksi on selvä ja sen pitää näkyä myös tulostaululla. 

AC Jeunesse Esch-TPS

TPS:n vastustaja AC Jeunesse Esch sijoittui päättyneellä kaudella Luxemburgin liigassa kolmanneksi ja voitti Luxemburgin cupin. Jälkimmäinen meriitti oikeutti paikkaan Eurooppa-liigan karsinnoissa. Kyseessä on varsin kansainvälinen joukkue, sillä Luxemburgin lisäksi Jeunesse Eschin kansalaisuuksien kirjo kattaa Belgian, Ranskan, Montenegron, Marokon, Bosnia ja Hertsegovinan, Portugalin ja jopa Kiinan. 

Joukkueen tehokkain pelaaja menneellä kaudella oli bosnialainen Sanel Ibrahimovic, joka ampui 14 osumaa. Marokkolainen Yassine Benajiba antoi varsin mukavasti tulitukea 11 osumallaan. Jeunesse Eschin lähiaikojen suurin merkkipaalu eurokentillä on AIK:n kiusaaminen Mestarien liigan toisella karsintakierroksella vuonna 2010. Jeunesse Esch hävisi Solnassa vain 0-1 ja ylsi kotonaan 0-0-tasapeliin. TPS:n ei kuitenkaan luulisi joutuvan yhtä koville.

Vuonna 1963 Jeunesse Esch kohtasi Euroopan Cupissa Valkeakosken Hakan. Valkeakoskella Haka voitti 4-1, mutta Luxemburgissa Jeunesse Esch otti yllättäen 4-0-voiton ja meni jatkoon.

TPS pääsee otteluun parhaalla miehistöllään lukuunottamatta pitkäaikaisloukkaantuneita Duarte TammilehtoaSanteri Mäkistä ja Dennis Okarua. Tässäkään otteluparissa voittajasta ei saisi olla epäselvyyttä; TPS on joukkueista selvästi vahvempi, vaikka Veikkausliigassa peliesitykset ovatkin varsin keskinkertaisia.

Inter Baku-IFK Mariehamn

Arpa ei todellakaan hellinyt ensimmäistä kertaa eurokentillä esiintyvää IFK Mariehamnia. Vastustaja on sekä logistisesti että jalkapalloilullisesti kova haaste.

Inter Baku vilisee muun muassa Georgian, Azerbaidzhanin, Makedonian ja Kongon entisiä ja nykyisiä maajoukkuepelaajia. Suurin tähti lienee satoja otteluita Saksan kahdella ylimmällä sarjatasolla pelannut Alexander Iashvili, joka on kaikkien aikojen kolmanneksi paras maalintekijä Georgian maajoukkueessa. Hän siirtyi Inter Bakun paitaan Bochumista. Lisäksi joukkueeseen kuuluu monia muita kokeneita ulkomaalaisia. Azerbaidzhanin liigassa Inter Baku sijoittui kolmanneksi.

IFK:n terveystilanne on parantunut, sillä Tommy Wirtanen ja Patrick Byskata ovat mukana matkassa. Parhaallakin kokoonpanolla IFK:n urakasta vierasottelussa tulee vaikea. Tasapeli Azerbaidzhanista olisi kuitenkin hyvä tulos, joka antaisi hienot lähtökohdat Idrottsparkenilla pelattavaan toiseen osaotteluun. Unibet tarjoaa tasapelin kertoimeksi 3,80. IFK:n yllätysvoitto palauttaa rahat takaisin 4,75-kertaisena.

Lyö vetoa Eurooppa-liigan karsinnoista täällä!