FA Cup: kuka on jättiläistenkaataja numero yksi?


FA Cupin kolmannen kierroksen kunniaksi Unibetin kertoimenlaskijat ovat kehittäneet kohteen, joka saattaa hyvinkin miellyttää pelaajia.

Maailman vanhin cup-kilpailu tunnetaan yllättävistä altavastaajistaan, jotka ovat osa FA Cupin taikaa - kumarrus Bonnie Radfordille, Matthew Hanlonille ja Roy Essandohille (kuva yllä). Odotamme, että tämäkin vuosi tarjoaa useita yllätyksiä.

Unibetillä on mahdollista lyödä vetoa siitä, mikä Valioliigan ulkopuolinen joukkue etenee pisimmälle tämän vuoden FA Cupissa. Tässä viisi avainehdokasta.

Brighton, 25,00

Gus Poyet on koonnut jännittävän, nuoren joukkueen. Tyylikkään syöttöpelin ja useiden hyvien, teknisten pelaajien ansiosta Lokit ei pelkää kovempia vastustajia.

Arpa oli Albionille kova: kolmannella kierroksella seura isännöi Newcastlea upouudella AMEX Community Stadiumillaan lauantain lounaspelissä.

Historia on kuitenkin Brightonille edullinen: seura pudotti Alan Pardew'n miehet cupista neljännellä kierroksella 11 kuukautta sitten. Viidennellä kierroksella Liverpool oli liian kova. Jos temppu onnistuu tälläkin kertaa, vuoden 1983 finalisti on hyvä ehdokas pesemään muut Valioliigan ulkopuoliset joukkueet FA Cupin myöhemmissä vaiheissa.

Millwall, 20,00

Millwall on pelannut viime aikoina erinomaisesti Kenny Jacketin alaisuudessa. Joukkue on hävinnyt vain kolme 20 viime ottelustaan ja noussut Championshipin pudotuspelipaikkojen tuntumaan. Hyvänä päivänä Millwall haastaa kenet tahansa - miksei myös Ykkösliigan Prestonia, joka tulee vastaan viikonlopun kolmannen kierroksen ottelussa.

Pelaajamanageri Dennis Wise johdatti Leijonat aina FA Cup -finaaliin 2004. Cristiano Ronaldon johtama Manchester United oli liian vahva Cardiffin Millenium Stadiumilla.

Yhdeksän vuotta myöhemminkään ei ole mitään syytä epäillä, etteivätkö Darius Hendersonin ja Andy Keoghin kaltaiset pelimiehet voisi johtaa Millwallia uuteen yllätykseen.

Leeds United, 15,00

Leeds-luotsi Neil Warnock on tunnettu jättiläistenkaataja. Leeds puolestaan kukisti itsensä Manchester Unitedin FA Cupissa joitakin vuosia sitten. Vuoden 1972 cup-voittaja onkin kelpo ehdokas.

Etenkin, jos uskot joukkueen voittavan niinikään Championshipissä palloilevan Birmingham Cityn tänä viikonloppuna.

Cardiff City, 8,00

Punapaitainen Bluebirds on vuosia ollut mukana toisen sarjatason kärkikahinoissa. Nyt näyttää siltä, että Cardiff saattaisi olla valmis liittymään arkkivihollisensa Swansean seuraan ensi kauden Valioliigassa.

Malky Mackayn suojatit ovat jo seitsemän pisteen karkumatkalla Championshipin kärjessä. Peter Whittinghamin, Heidar Helgussonin ja kahden Craigin, Bellamyn sekä Noonen, muodostama vaarallinen hyökkäys pystyy kukistamaan minkä tahansa joukkueen FA Cupissa. Cardiffin edellinen finaalipaikkakin on melko tuore (2008).

Lisäksi nykyjoukkue oli muutaman mokatun pilkun päässä viime kauden liigacupin voitosta. Cupissa Cardiff on laatujoukkue. Viekö nousutaistelu kuitenkin huomion toisaalle? Siitä saadaan osviittaa viikonloppuna, kun walesilaisjoukkue matkaa Macclesfieldin vieraaksi.

Middlesbrough, 5,50

Tony Mowbrayn valmentama Boro on sekä tiukka omassa päässä että tuhoisa hyökkäyspäässä. Kaikki ovat melko yksimielisiä siitä, että kolmannen kierroksen vastustaja Hastings Unitedista ei ole haastajaksi tänä viikonloppuna.

Middlesbrough majailee Championshipin nousukarsintasijoilla eikä paluu Valioliigaan ensi kaudeksi ole sekään hullumpi pelivalinta. Nyt keskitymme kuitenkin FA Cupiin, ja Boro on ykkössuosikki Valioliigan ulkopuolisista joukkueista aivan syystä.

Jos Boro yltää 1990-luvun puolivälin vireeseensä (jolloin joukkue selvisi kerran semifinaaliin, kerran puolivälierään ja kahdesti kuudennelle kierrokselle), 5,50 ei ole yhtään hullumpi kerroin. Kuten Cardiffin kohdalla, kysymysmerkki on se, asetetaanko Championship-menestys prioriteettilistalla ykköseksi.

Ben Cove