La Liga: El Clasico niukasti Real Madridille


Lauantain El Clasico on jopa Clasicon mittapuulla vaikea veikattava.

Real Madrid on voittanut kahdeksan peräkkäistä ottelua kaikissa kilpailuissa maalierolla 35-5. Barcelona on kuitenkin neljä pistettä edellä Los Blancosia ennen lauantain ottelua. Barca teki kautensa alkajaisiksi seuraennätyksen: kahdeksan ottelua ilman takaiskumaalia.

Realin tähti Cristiano Ronaldo on hurjassa iskussa: 18 maalia kymmenessä La Ligan ja Mestarien liigan ottelussa. Uudet galacticot James Rodriguez ja Toni Kroos ovat sopeutuneet hyvin Barcelonaan. Gareth Balen loukkaantumista pidetään joissakin asiantuntijapiireissä jopa hyvänä asiana, koska Isco on pelannut erinomaisesti alempana keskikentällä.

"Olemme hyvässä vireessä ja keskittyneitä. Pääsemme Clasicoon loistavista lähtökohdista", päävalmentaja Carlo Ancelotti lausui keskiviikkona, kun Real oli kukistanut Liverpoolin Mestarien liigassa puhtaasti 3-0.

Samaan hengenvetoon Ancelotti tosin huomautti, että Barcelona on yhtä hyvässä iskussa - ja puhui täysin totta. Luis Enriquen suojattien La Liga -saldo on seitsemän voittoa ja tasapeli. Sekä Lionel Messi että Neymar ovat hurjassa lyönnissä. Neymar on tehnyt 10 maalia yhtä moneen otteluun, Messi on iskenyt samalla aikajaksolla yhdeksän maalia ja syöttänyt kymmenen osumaa.

"On vaikea ennakoida, mitä lauantaina tapahtuu. Nämä ottelut ratkeavat usein pieniin yksityiskohtiin. Kummassakin joukkueessa on paljon laatua, ja ottelu voi kääntyä kummalle tahansa. Haluamme vain pelata hyvin, voittaa ja kasvattaa sarjajohtoamme", Blaugranan keskikenttäpelaaja Andres Iniesta ennakoi.

Hyvästä vireestä huolimatta on todettava, että monet kummankin joukkueen voitoista, maaleista ja nollapeleistä on tullut "helpoista" otteluista. Jopa Realin voitto Anfieldillä voidaan laskea mukaan. Kumpikin joukkue on itse asiassa hävinnyt kauden vaikeimmat pelinsä.

Barcelonan puolustus ei vakuuttanut, kun joukkue hävisi Mestarien liigassa Paris Saint-Germainille 3-2. Ronaldo saattoi vain katsella sivusta, kun Realin uusittu keskikenttä jäi pahasti alakynteen La Ligan ottelussa Atletico Madridia vastaan.

Kummallakin valmentajalla oli selityksensä tappioille. Luis Enrique pani PSG-tappion yksilövirheiden piikkiin, Carlo Ancelotti syytti vaikeasta alusta lyhyttä harjoituskautta. Nämä peliesitykset kannattaa silti pitää mielessä.

Myös viimeiset Clasicot kertovat monenlaista viestiä. Jose Mourinhon valmentajakauden loppuaikoina Real näytti saaneen yliotteen Barcasta kamppailuvoiman turvin. Los Blancosin nykykeskikentän Luka Modric, Kroos ja Isco eivät kuitenkaan ole sen tyyppisiä pelaajia.

Viime kaudella Barcelona voitti molemmat liigakohtaamiset. Maaliskuussa Blaugrana oli selvästi parempi joukkue, kun Messin hattutemppu siivitti joukkueen 4-3-voittoon. Madrid voitti kuitenkin ansaitusti Espanjan Cupin finaalin muutamaa viikkoa myöhemmin. Sen ottelun ratkaisi Balen pitkä juoksu keskiviivalta saakka. Ronaldo oli tuolloin sivussa loukkaantumisen takia. Ancelotti saattoi näin peluuttaa "ylimääräistä" pelaajaa keskikentällä. Lauantaina hän toimii samoin.

Lähivuosina Clasicot ovat olleet runsasmaalisia. 2,5 maalin rajan alle on jääty vain yhdessä 15 edellisestä Clasicosta. Kerrointenlaskijat ovat huomanneet tämän. Myös tasapelit ovat olleet harvassa: niitä on nähty vain kaksi 12:ssa edellisessä kohtaamisessa. Vierasvoitot taas ovat yllättävän tavallisia: Barca on voittanut kolme kuudesta viime vierasottelustaan Bernabeulla. Real on voittanut Camp Noulla kahdesti viidellä viime yrittämällä.

Kuten Iniesta sanoi, ottelua on siis vaikea ennakoida. Pienet asiat ratkaisevat: esimerkiksi se, ovatko Luis SuarezSergio Busquets tai Sergio Ramos avauksen kunnossa. Tai se, miten Clasico-debytantit Claudio BravoJeremy MathieuIvan Rakitic ja Rodriguez kestävät paineet. Miten puolestaan Luis Enrique kestää ensimmäisen Clasiconsa Santiago Bernabeulla, jonka lehtereillä fanit eivät ole antaneet anteeksi Enriquen pelaajauralla tekemää loikkaa Realista Barcaan?

Enemmän kysymysmerkkejä on Barcelonan ympärillä. Nollapelisaldosta huolimatta etenkin puolustuspää on arvoitus. Real Madrid siis vie ottelun. Juuri ja juuri. Ehkä. Kenties.

Tulosveikkaus: 2-1, 9,00
Pelivihje: Real Madrid voittaa, 2,30.

Lyö vetoa ottelusta ja katso se suorana täällä!