Chile-Argentiina: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Salaliittoteorioista huolimatta yksikään Argentiinan varoitetuista pelaajista ei hankkinut Paraguay-välierässä ulosajoa, joten joukkueella ei ole pelikieltoja. Sergio Agüero näyttää toipuneen lihasvaivoista, joiden takia hyökkääjä huilasi Jamaika-ottelun. Näin ollen ainoastaan toppari Ezequiel Garayn pelaaminen on epävarmaa. Garay joutui välierästä sivuun viime hetkillä mahapöpön takia.

Chilen Alexis Sanchez on todennäköisesti pelikunnossa, vaikka miehen jaksamista on ehditty epäillä. Puolivälierässä hölmöillyt Gonzalo Jara on pelikiellossa. Valmentaja Jorge Sampaolilla on edessään kaksi vaikeaa päätöstä. Paikkaako Jose Rojas edelleen Jaraa topparina, ja kuka pelaa vasempana laitapakkina? Jälkimmäisellä tontilla Sampaoli on jo kokeillut Eugenio MenaaMiiko Albornozia ja Jean Beausejouria.

VIRE

FBL-COPAM2015-ARG-PAR : News Photo

Finaalissa kohtaavat Copa American parhaat joukkueet. Nämä kaksi ryhmää ovat tehneet eniten maaleja, pitäneet eniten palloa ja ylipäätään pelanneet parasta jalkapalloa, vaikka Argentiina pääsikin parhaalle tasolleen vasta välierässä. Kumpikin joukkue on pitänyt maalinsa puhtaana kolmesti, vaikka puolustuspeli ei ole vielä aivan täysin vakuuttanut.

Chile on voittanut vain kuusi 85 ottelustaan Argnetinaa vastaan. Vuoden 2010 MM-karsinnoissa Chile otti kotivoiton Albicelestestä, mutta vuoden 2014 kisojen karsinnoissa Argentiina vei puolestaan molemmat kamppailut.

MESSIN PYSÄYTTÄMINEN

Chilen vasemman laitapakin paikan arvoitus on erityisen merkittävä siksi, että paikalle asettuva pelaaja kohtaa Lionel Messin. Välierässä Messi iski vihdoinkin pöytään esityksen, jollaista Argentiinan leirissä on odotettu. Messi oli mukana kaikissa kuudessa maalissa. Hänelle on tilastoitu yli tuplamäärä kuljetuksia kuin kenellekään muulle Jefferson Monteroa lukuunottamatta. Avainsyöttöjen määrässä Messi jää kakkoseksi vain Jorge Valdivialle.

Jopa Messiä itseään häiritsee 918 maaotteluminuutin putki ilman pelitilannemaalia, mutta joukkueen kannalta sillä ei ole väliä, jos mies alustaa kuusi maalia. Sampaolin paras mahdollisuus Messin hiljentämiseen on huolehtia siitä, että Chilen vasen keskikenttäpelaaja Charles Aranguiz pelaa kuin ylimääräinen laitapuolustaja. Se taas on Chilen hyökkäyspelistä pois. Aranguizin myöhäiset pystyjuoksut ovat olleet avainasemassa Chilen hyökkäyspelissä.

ERIKOISTILANTEET

Vaikka Chile onnistuisikin pimentämään Messin, Argentiinalla on muita hyökkäysvaihtoehtoja. Chilellä on kisojen lyhyin joukkue (keskipituus 176 cm). Vain Bolivia ja Ecuador ovat voittaneet turnauksessa vähemmän pääpalloja. Argentiina taas on kisojen selvä pääpelikuningas yli 60 prosentin lukemalla.

On helppoa nähdä Garay, Martin Demichelis tai Nicolas Otamendi päättämässä Messin keskityksiä. Vaikka ottelusta tulisikin tasainen ja hermostunut, Argentiina pysyisi suosikkina.

KESKIKENTTÄ

FBL-COPAM2015-CHI-BOL : News Photo

31-vuotias ja ilmeisesti villin menneisyytensä taakseen jättänyt Jorge Valdivia on yllättäen kuulunut Chilen avainpelaajiin. Hänen älykkäät syöttönsä ovat luoneet tilaisuuksia Sanchezille ja Eduardo Vargasille sekä keskikentältä hyökkäykseen nouseville Arturo Vidalille ja Aranguizille.

Välierässä Perua vastaan Valdivia jäi Josepmir Ballonin pihteihin. Finaalissa Valdivian ja Javier Mascheranon yhteenotto on Chilen hyökkäyspelin kannalta ratkaisevan tärkeässä asemassa.

YHTEENVETO

FBL-COPAM2015-ARG-COL : News Photo

Argentiina on joukkueista monipuolisempi, ja joukkue vaikuttaa pääsevän parhaimmilleen juuri oikeaan aikaan. Jamaikaa ja Kolumbiaa vastaan Argentiina kolisteli tolppia, mutta Paraguayta vastaan pallot alkoivat upota verkkoon.

Messi, Javier Pastore ja Angel Di Maria ovat iskussa. Lisäksi joukkue on vaaralinnen erikoistilanteissa. Chilellä puolestaan on tehokas prässinsä sekä hyvävireiset Valdivia ja Vargas. Sanchez vaikuttaa jokseenkin väsyneeltä. Vidal ei puolestaan ole päässyt tasolleen auto-onnettomuutensa jälkeen. Chileä puoltaa luonnollisesti kotietu, mutta Argentiina ei vaikuta joukkueelta, joka murenee yleisön paineen alla.

Argentiinan puolustus on epävarma, mutta niin on Chilenkin. Kokonaisuutta arvioiden Argentiinan varsinaisen peliajan voittokerroin 2,05 on käyttökelpoinen. Lisäjännäriä etsiessä katseet kääntyvät Otamendiin, jonka puskun Kolumbian David Ospina onnistui torjumaan puolivälierässä tolppaan. Otamendin maalikerroin on 13,00.