Confederations Cup: trendejä ja tilastoja


Brasilia hakee täyttä pottia

Kilpailu on kulkenut Confederations Cupin nimellä vuodesta 1997. Kuudesta Confederations Cupista Brasilia on voittanut kolme. Maalla on myös yksi kakkossija. Sambamaan ylpeys on jäänyt kilpailussa lohkovaiheeseen vain kerran, vuonna 2003.

Isäntämaa on voittanut Confederations Cupin kahdesti: Meksiko vei pytyn vuonna 1999 ja Ranska 2003. Vain Saudi-Arabia (1997) ja Etelä-Korea (2001) ovat jääneet isäntämaina alkulohkoon.

Kisaisännyys tuo tietysti paljon paineita ja odotuksia. Brasilia on kuitenkin yksi harvoista joukkueista, joka satsaa toden teolla Confederations Cupin voittoon. Joukkue ei ole pelannut kilpailullista ottelua lähes kahteen vuoteen, joten turnaus on Luiz Felipe Scolarille valmistautumista ensi kesän MM-kisoihin. Muut osallistujamaat tuskin ovat liikkeellä arvokisaintensiteetillä.

Brasilia on menestynyt turnauksessa perinteisesti hyvin. Sillä on myös kotietu ja kunnianhimoa, joten Selecao on ansaitusti voittajasuosikki kertoimella 2,2,0.

Isäntämaalle lentävä alku

Confederations Cupia on isännöinyt seitsemän eri maata. Isäntämaista vain Etelä-Korea ja futiskääpiö Saudi-Arabia ovat hävinneet ensimmäisen ottelunsa. Muista isännistä vain Etelä-Afrikka on jäänyt ilman voittoa avausottelussaan. Neljän vuoden takainen kisaisäntä jäi maalittomaan tasapeliin Irakia vastaan.

Avausottelussa nähdään yleensä myös maaleja. Seitsemästä Confederations Cupin avausottelusta viisi on ylittänyt 2,5 maalin rajan. Kolmessa on tehty vähintään viisi maalia.

Brasilian avausvoiton kerroin on alhainen 1,27. Kerroin kohoaa kuitenkin pelattavaksi, kun Japanille annetaan yksi maali eteen ja vedot lyödään edelleen Brasilian voitolle (1,86). Avausottelussa yli 3,5 maalin kerroin on 2,25.

Confederations Cupin kirous?

Confederations Cup alkoi vuonna 1992, silloin nimellä King Fahd Cup. Siitä lähtien yksikään kilpailun voittaja ei ole voittanut mestaruutta seuraavissa MM-kisoissa. Itse asiassa Brasilia on ainoa, joka on hallitsevana Confederations Cupin mestarina päässyt edes MM-finaaliin. Brassit voittivat Confederations Cupin 1997 ja ylsivät finaaliin Ranskan MM-kisoissa 1998.

Brasilia tosin voitti vuoden 1999 Copa American. Samoin Argentiina voitti King Fahd Cupin 1992 ja Copa American vuotta myöhemmin. Nämä maat ovatkin ainoat, jotka ovat voittaneet maanosansa mestaruuden juhlittuaan ensin Confederations Cupin voittoa.

Brasilialaiset haluaisivat varmasti nähdä maajoukkueensa menestyvän Confederations Cupissa. Kenties kilpailun voittaminen ei kuitenkaan olisi paras lähtökohta tulevaisuutta ajatellen. Brasilia on tällä hetkellä ykkössuosikki vuoden 2014 maailmanmestariksi kertoimella 4,75.

Lyö vetoa Confederations Cupista täällä!