Copa America: Jokaisessa lohkossa selvä suosikki


Kovatasoinen Copa America pyörähtää käyntiin torstain ja perjantain välisenä yönä. Kolmesta neljän joukkueen alkulohkosta jatkoon etenevät lohkojen kaksi parasta sekä kaksi parasta lohkokolmosta. Tässä lähtökohdat jokaiseen lohkoon.

A-LOHKO

A-lohkossa ei ole kuin yksi suosikki: isäntämaa Chile. Punapaitojen värikäs pelityyli säväytti jo viime kesän MM-kisoissa, ja luvassa on lisää samaa herkkua. Tähtihyökkääjä Alexis Sanchezin ja keskikentän dynamo Arturo Vidalin lisäksi ryhmässä ei varsinaisesti ole supertähtiä, mutta muukin joukkue on kovaa kansainvälistä tasoa. Lisäksi maajoukkueen runko on pelannut yhdessä jo vuosia, joten pelaajat tuntevat toisensa.

Kaaviokin on Chilelle niin otollinen, ettei isäntien kannata tavoitella muuta kuin finaalipaikkaa. Jos Chile voittaa lohkonsa, Brasilia ja Argentiina jäävät toiselle puolelle kaaviota ja voivat tulla vastaan vasta loppuottelussa. Chilen voi lukea jopa mestariehdokkaiden joukkoon.

Lohkon kakkossuosikki on Ecuador, jonka resepti on vanha tuttu: pelijärjestelmä on 4-4-2, ja kaikki lähtee puolustuspelistä. Pallonriiston jälkeen laidoilla ja kärjessä on juoksuvoimaa ja viimeistelytaitoa. Enner Valencian ja Jefferson Monteron takana joukkue on hieman tasapaksu, etenkin kun Antonio Valencia on turnauksesta sivussa. Kakkospaikka on silti napattavissa.

Meksikon prioriteetit näyttävät olevan muualla, eli heinäkuun Gold Cupissa ja tulevissa MM-karsinnoissa. Chilessä ei nähdä El Trin parasta mahdollista ryhmää, joskin mukana on joitakin tasokkaita veteraaneja. Miguel Herrera näyttää kuitenkin keskittyvän Copa Americassa lähinnä pelaajien testaamiseen. Lohkon kolmospaikan ei silti pitäisi olla uhattuna.

A-lohkon nimittäin täydentää Bolivia. Kotimaansa korkeassa ilmanalassa Bolivia on vuosien saatossa yllättänyt vastustajan jos toisenkin, mutta vieraskentillä Bolivialla ei ole oikein mitään annettavaa. Joukkue on lisäksi varsin nimetön. Copa Americassa maa on viimeksi voittanut ottelun vuonna 1997. Arvaa niiden kisojen isäntämaa...

B-LOHKO

Tässä ryhmässä monet ovat lähes varmoja paitsi jatkoonmenijöistä, myös lohkon sijoituksista: Argentiina-Uruguay-Paraguay-Jamaika.

MM-finalisti Argentiina ei valtavasti esittelyjä kaipaa. Lionel Messin johtama Albiceleste on koko kisojen suurin suosikki, jolla riittää kärkiosaamista jokaiselle pelipaikalle ja hieman vaihtopenkillekin. MM-finaalin jälkeen Argentiina on tehnyt vastustajistaan selvää jälkeä, ja se on FIFA-rankingissä Etelä-Amerikan maista korkeimmalla. Syystä.

Toista viulua soittelee Uruguay, joka joutuu Chileen ilman pelikiellossa olevaa Luis Suarezia. Uruguay on edelleen hyvä, mutta ei välttämättä enää erinomainen joukkue. Suarezin pelikiellon ja takavuosien tähti Diego Forlanin lopettamisen myötä maalintekovastuu on ehkä liikaakin Edinson Cavanin harteilla. Keskikentällä Uruguay on ollut viime aikoina vaisu ja staattinen.

Uruguay on edelleen kova joukkue, jonka pitäisi yltää vähintään välieriin. Neljän vuoden takaisen mestaruuden uusiminen vaatisi kuitenkin venymistä, sillä paperilla Uruguay ei yllä aivan kärkimaiden tasolle.

Neljän vuoden takainen finalisti Paraguay ei ole vakuuttanut hopeajuhliensa jälkeen. Paraguay ei ollut edes lähellä paikkaa viime kesän MM-kisoihin.

Joukkueessa ei ole yhtään tähteä, mutta Paraguay on hyvä, sitoutunut joukkue, joka osaa tehdä taitavamman vastustajan elämästä hankalaa. Pisteiden riistäminen Uruguaylta tai Argentiinalta ei olisi jättiyllätys. Seura on silti niin kovaa, että Paraguay joutunee tyytymään lohkon kolmossijaan ja toivomaan jatkopaikkaa parhaiden lohkokolmosten joukossa.

Myös tässä lohkossa nimettömimmän joukkueen odotetaan näyttelevän ovimaton roolia. CONCACAF-alueelta mukaan kutsuttu Jamaika ei kestä vertailua lohkon muihin ryhmiin.

Täysin toivoton porukka Jamaika ei ole. Joukkueessa on muun muassa useita pelaajia Englannin sarjoista. Vertailussa lohkon muihin joukkueisiin karibialaiset kalpenevat kuitenkin heittämällä.

Jamaika pyrkii puolustamaan tiiviisti ja hyödyntämään hyökkäyspään pelaajiensa nopeutta. Se lienee ainoa tapa, jolla joukkue voi kiusata isompiaan. Tässä lohkossa yksikin tasapeli olisi kuitenkin Jamaikalle suoritus, jonka jälkeen kotiin voisi palata leuka pystyssä.

C-LOHKO

Brasilian isännöimät MM-kisat päättyivät karvaaseen pettymykseen, joten motivaatio on varmasti keltavihreiden leirissä huipussaan. Niin on myös pelaajiston taso. Brassien peräsimeen palannut Dunga on tehnyt fiksuja ja osin rohkeitakin muutoksia (esimerkiksi Chelsean Oscar ei pelaa Copa Americassa). MM-kisojen jälkeen Brasilia on voittanut kaikki ottelunsa. Se on kohdannut muun muassa Chilen ja Argentiinan, joten vastustajien tasoakaan ei voi väheksyä.

Neymar on aina ollut todellinen maalitykki myös maajoukkueessa. Dungan on vain pidettävä huolta, ettei Brasilia ole yhtä riippuvainen Neymarista kuin MM-kisoissa, joissa joukkue romahti Neymarin loukkaannuttua.

Laatupelaajat eivät lopu joukkueesta kesken, eikä lohkovoiton pitäisi tuottaa ongelmia. Brasilia on Argentiinan jälkeen kuumin mestarisuosikki.

Kolumbia on selvä suosikki viemään C-lohkon kakkospaikan. Kolumbia lienee hyvänä päivänään yksi maailman viihdyttävimmistä maajoukkueista, ja niitä hyviä päiviä on viime aikoina sattunut kohdalle melko usein.

Hyökkäysvoimansa puolesta Kolumbia ei kalpene juuri kenellekään. Radamel Falcaon kausi Manchester Unitedissa oli pettymys, mutta hyökkääjän vaarallisuutta on turha kyseenalaistaa. Sevillan tähti Carlos Baccakin tietää, missä maali sijaitsee. Hyökkäyspäätä tähdittää myös eräs Jackson Martinez. Lisäksi James RodriguezJuan Zuniga ja Juan Cuadrado mahtuisivat likimain jokaiseen joukkueeseen.

Jopa Brasilian yllättäminen on hyvänä päivänä mahdollisuuksien rajoissa, ja MM-puolivälierätappio juuri brasseille on varmasti nostanut Kolumbian revanssihalun huippuunsa. Keskinäinen ottelu ratkaisee kärkikaksikon marssijärjestyksen.

Venezuela on Etelä-Amerikan CONMEBOL-liiton ainoa joukkue, joka ei ole koskaan pelannut MM-kisoissa. Edistystä on tosin havaittavissa, sillä viime karsinnoissa Venezuela oli paras joukkue Brasilian turnauksen ulkopuolelle jääneistä.

Neljä vuotta sitten Venezuela jyräsi Copa Americassa yllättäen välieriin asti. Nyt menestyksen toistaminen olisi todellinen jackpot. 25-vuotias hyökkääjä Salomon Rondon on nouseva nimi ja Tomas Rincon luotettava keskikentän ankkuri, mutta kärkosaaminen ja leveys eivät tahdo riittää. Jatkoonmeno lohkokolmosena vaatinee venymistä joko Brasiliaa tai Kolumbiaa vastaan.

Myös Peru oli viime kisojen puolivälieräyllättäjä. Nyt sen kohtalon on kisata kolmossijasta Venezuelan kanssa ja toivoa jatkopaikkaa sitä kautta. Joukkueessa on lupaavia pelaajia, muttei terävintä kärkeä - ellei 36-vuotiasta ja parhaita päiviään nähnyttä Claudio Pizarroa lasketa jälkimmäiseen kategoriaan. Perun hyökkäyksessä on potentiaalia, mutta peräpää ei ole samalla tasolla. Lohkon kolmossija olisi kelpo suoritus.

Lyö vetoa Copa Americasta täällä!