Deschampsin ympärillä kysymysmerkkejä Ranskassa


Eurooppalaisfutareiden on vaikea löytää energiaa pariin maaotteluun pitkän kauden päätteeksi. Vierailu Etelä-Amerikkaan voi kuitenkin piristää. Ranska ei pelannut MM-karsintoja menneellä maajoukkuetauolla, joten joukkue pelasi pari harjoitusottelua. Ensin Les Bleus matkusti Montevideoon kohtaamaan Uruguayn, sitten lentokoneen nokka sojotti koilliseen ja Porto Alegreen, jossa Brasilia isännöi Ranskaa.

Matka meni kuitenkin poskelleen, kuten Ranskan kohdalla usein on tapana. Ensin yksi virhe muuten loistavasti pelanneelta Eliaquim Mangalalta päästi Luis Suarezin tekemään Uruguayn voittomaalin. Vielä suurempi huolenaihe oli se, että Ranska romahti hetkessä, kun Oscar vei Brasilian johtoon kiertueen jälkimmäisessä ottelussa. "Tilanne alkaa olla huolestuttava", kirjoitti maanantain L'Equipe. "Vuodenvaihteen jälkeen viidestä viime ottelustaan neljä hävinnyt Ranska on taantumassa."

Valmentaja Didier Deschampsin ympärillä on ensimmäistä kertaa kysymysmerkkejä vain kahdeksan kuukautta sen jälkeen, kun Ranska venyi Madridissa tasapeliin Espanjaa vastaan. Hyvän alun saanut Deschamps ei todellakaan halua kärsiä burnoutista edeltäjänsä Laurent Blancin tavoin.

Vertailuja Deschampsin ja Blancin välillä on mahdoton välttää. Ajatus kääntyy heti heidän yhteiseen maajoukkuehistoriaansa ja siihen, että kumpikin oli pelaajaurallaan yhtä vahva henkisesti kuin taidoiltaankin. Kumpikin myös toimii harkitusti. Sekä Deschamps että Blanc odottivat rauhassa ja valitsivat oikeat valmennustehtävät.

Kaksikkoa yhdistää myös se, että kumpikaan ei jättänyt seuraansa parhaissa merkeissä ennen maajoukkueen valmentajaksi ryhtymistä. Blancin Bordeaux nappasi Ranskan mestaruuden upealla tavalla keväällä 2009. Seuraavan kauden toinen puolisko oli kuitenkin yhtä rämpimistä, ja joukkue oli jo täysin sekaisin, kun Blanc pakkasi laukkunsa. Kausi päättyi kuudenteen sijaan ja europelien ulkopuolelle jäämiseen.

Deschampsin loppuhetket Marseillessa olivat kenties vielä ankeammat. Arkkivihollinen Lyon kaatui cup-finaalissa (ja Deschamps juhli kuudetta pokaaliaan kolmessa vuodessa) ja Manchester United pudotti Marseillen Mestarien liigasta vain niukasti. Nämä saavutukset eivät kuitenkaan auttaneet, kun liigakauden päätös oli katastrofi. Marseillen sijoitus kaudella 2011-12 oli lopulta kymmenes. Seurassa oli sisäisiä ristiriitoja. Valmentajan lähtö oli helpotus sekä Deschampsille että seuralle.

Monet voivat pitää menneitä aikoja poikkeuksina, mutta kumpikin tapaus viittaa huolestuttaviin heikkouksiin valmentajien ominaisuuksissa. Kun asiat alkoivat mennä huonosti, Blancilla tai Deschampsilla ei ollut eväitä kääntää kurssia. Mitä siis seuraa, kun luotsit laitetaan Ranskan maajoukkueeseen, joka on tunnetusti vaikea johdettava? Tehtävässä tulee varmasti vaikeuksia.

Blancin alku oli lupaava, kun hän siivosi vuoden 2010 MM-kisojen jäljet. Ranska hävisi kaksi ensimmäistä ottelua Blancin alaisuudessa, mutta sai sen jälkeen hyvän putken päälle. Tulosten (muun muassa voitot Englannista ja Saksasta) lisäksi myös peliesitykset olivat vakuuttavia. Silti oli selvää, että paineen alla itseluottamus oli kuitenkin hauras.

Ranska meni viime kesän EM-kisoihin 20 ottelun tappiottomassa putkessa, mutta ensimmäinen takaisku oli 0-2-tappio Ruotsille. Se ei vielä vaarantanut Ranskan puolivälieräpaikkaa, mutta riitti avaamaan vanhat haavat ja nostamaan vanhat ongelmat takaisin pöydälle. Kehno esitys ja ilmapiiri puolivälierätappiossa Espanjalle jätti jälkensä.

Jos kukaan saa Ranskan heräämään, sen henkilön pitäisi olla henkisesti erittäin vahva Deschamps. Hänen pitäisi kuitenkin ehdottomasti löytää joukkueestaan liidereitä, jotka auttaisivat vaikeilla hetkillä. Blancin tavoin Deschampsin suurin heikkous saattaa kuitenkin olla se, ettei hän voi peluuttaa itseään.