EM-karsinnat: Huuhkajat kohtaa Romanian


Suomi pelaa tiistaina tuplamaaottelunsa toisen kotiottelun, kun Olympiastadionille saapuu Romania. Romania on organisoitu ja kurinalaisesti puolustava joukkue, eli varsin samankaltainen kuin lauantain vastustaja Kreikka.

Romania on aloittanut karsintansa vahvasti: avauskierroksella se voitti lohkon suurimpien suosikkien kohtaamisessa Kreikan 1-0, vaikka pelasi lähes koko toisen puoliajan alivoimalla.

Viime lauantain Unkari-ottelu oli kuitenkin romanialaisille pettymys. Romania johti ottelua pitkään, mutta Unkari iski vapaapotkusta tasoituksen 83. minuutilla ja sai huippupaikan vielä aivan loppuhetkillä. Romanialaismedia moitti punapaitoja liian passiivisesta pelaamisesta toisella puoliajalla.

Todennäköisesti Romania ei kuitenkaan lähde mihinkään hyökkäysiloitteluun Helsingissäkään. Lauantaista poiketen Romania antanee pallonhallinnan Huuhkajille ja vetäytyy melko alas. Suomelta tämä vaatii luovuutta, sillä palloa on vaikea saada nopeille hyökkäyspään pelaajille vauhtiin.

Romanian ykköskärki Ciprian Marican poissaolo on Suomelle etu. Helsinkiin matkustavan joukkueen vaarallisimmat yksilöt ovat Steaua Bukarestin kymppi Lucian Sanmartean ja VfB Stuttgartin laitapelaaja Alexandru Maxim.

Kahdessa ensimmäisessä karsintaottelussa Romanian maalia kohti on lauottu vain neljä kertaa. Suomi tarvitsee hyökkäyspeliinsä luovuutta ja nopeaa pallonliikettä, jotta Romanian tiivis puolustus voidaan avata.

Suomen kokoonpanon suurin kysymysmerkki on keskikentällä. Roman Eremenko aloitti Kreikka-ottelun kärjen takana, mutta ei päässyt peliin kiinni. Näin Eremenko ei päässyt antamaan Mixu Paatelaisen toivomia vaarallisia syöttöjä hyökkäysalueilla. Suomen peli parani olennaisesti, kun Kasper Hämäläinen tuli kentälle ja Eremenko siirtyi keskikentällä alemmas.

Toisaalta korttiherkkänäkin Suomen avainpelaajiin kuuluva Perparim Hetemaj on edelleen erittäin todennäköinen avaaja. On vaikea sanoa, kuka Eremenkon tieltä sivuutettaisiin, jos hän siirtyisi alusta alkaen keskikentän alaoksalle.

Teemu Pukki jatkaa todennäköisesti kärjessä, vaikka hänen esityksensä Färsaaria ja Kreikkaa vastaan eivät vakuuttaneet. Viime aikoina sairastellut Kari Arkivuo uupui Kreikka-ottelun loppupuolella, mutta jatkanee avauksessa.

Pelivihjeet

Alle 0,5 maalia ensimmäisellä puoliajalla, 2,43. Romania lähtee otteluun todennäköisesti puolustuksen kautta. Romanialaisten näkökulmasta vierasottelu Helsingissä kuuluu karsintojen vaikeimpiin otteluihin. Maalintekopaikkojen luominen voi olla Suomelle vaikeaa.

Puoliaika/lopputulos: X/1, 6,10. Jos Suomi pysyy kärsivällisenä ja pystyy puolustamaan hyvin, sille avautuu tarvittavat paikat ottelun voittoon. Marican poissaolo syö Romanian hyökkäysuhkaa, ja Suomi tarvitsee pisteitä kahdesta peräkkäisestä kotiottelusta.

Lyö vetoa ottelusta täällä!