EM-karsinnat: Huuhkajilla jo nyt pakkovoiton paikka


Unkarin ja Suomen perjantaisessa kohtaamisessa on kovat panokset, sillä kumpikin joukkue tarvitsee käytännössä voiton pitääkseen EM-unelmansa hengissä. Kummallakin joukkueella on kolmen ottelun jälkeen kasassa neljä pistettä. Lukema on pettymys etenkin Suomelle, joka pelasi voittoisan Färsaaret-ottelun jälkeen kahdesti kotonaan.

Uusi karsintasysteemi on virheille armollinen, mutta kovinkaan moneen tappioon ei silti ole varaa etenkään tasaisessa F-lohkossa. Huuhkajien on parannettava otteitaan huomattavasti aiempaan verrattuna.

Kokoonpanot

Suomen maalilla aloittaa Bröndyssä vakuuttavia otteita esittänyt Lukas Hradecky, joka korvaa lokakuun tuplamaaottelussa haparoineen Niki Mäenpään. Muita merkittäviä yllätyksiä ryhmään ei ole tulossa. Jere Uronen on vaihtoehto laitapakiksi, Markus Halsti keskikentälle. Toisella kymppipaikalla pelaa Roman Eremenko, toisella joko Kasper Hämäläinen tai Riku Riski. Kärjessä Mixu Paatelainen luottaa edelleen Teemu Pukkiin. Eremenko ja Teemu Tainio ovat kärsineet flunssasta, mutta kummankin odotetaan olevan pelikunnossa.

Unkari vaihtoi valmentajaa karsintojen avausottelun jälkeen, ja samalla maan ykköshyökkääjä Adam Szalai (Hoffenheim) palasi maajoukkueeseen. Szalain lisäksi joukkueen vaarallismpia yksilöitä ovat Moskovan Dynamon laituri Balazs Dzsudzsak, Valioliigassa meritoitunut Zoltan Gera sekä pelintekijä Daniel Tözser.

Vire

Suomen lokakuinen kotimaaotteluiden tupla herätti enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia. Kreikka- ja Romania-otteluista jäi käsiin vain yksi piste, ja peliesityksessäkin oli paljon huolenaiheita. Suomi loi melko vähän maalintekopaikkoja eikä ollut myöskään erikoistilanneuhka - ennemminkin päinvastoin. Puolustuspelaamisessakin oli epävarmuutta, eikä maalivahti Mäenpää vakuuttanut.

Unkari ylsi uuden päävalmentajansa Pal Dardain debyytissä tasapeliin Romaniassa, mutta neljä päivää myöhemmin Färsaaret kaatui vain vaivoin nihkeällä pelillä. 4-4-2- ja 4-2-3-1-ryhmityksiä käyttävän Dardain tulo Unkarin peräsimeen on piristänyt pelaajistoa, mutta suuria pelillisiä muutoksia ei ole vielä nähty. Niitä ei välttämättä nähdäkään, sillä Suomi-ottelu saattaa jäädä vuodenvaihteessa Saksaan palaavan Dardain viimeiseksi Unkarin peräsimessä.

Edelliset kohtaamiset

Historiallisesti Unkari on ollut Suomea vastaan niskan päällä, sillä 14 kohtaamisen voitot ovat Unkarille 9-2. Viime kerralla Suomi veti kuitenkin pdemmän korren: maaliskuussa Huuhkajat voitti Unkarissa harjoitusottelun 2-1. Kilpailullisissa merkeissä maat kohtasivat vuoden 2012 EM-kisojen karsinnoissa. Unkari voitti Stuart Baxterin valmentaman Suomen Helsingissä 2-1, Paatelaisen tultua päävalmentajaksi pisteet tasattiin Budapestissa 0-0-tasapelillä. Se eräs vuoden 1997 kohtaaminen saa jäädä mainitsematta...

Ratkaisun paikat

Nopeus. Kummallakin joukkueella on nopeita ja vastaiskuissa vaarallisia pelaajia. Kumpi pääsee käyttämään tätä asetta enemmän?

Erikoistilanteet. Suomen omat erikoistilanteet olivat lokakuussa vaisuja, ja vastustajan erikoistilanteissa soi omissa. Unkarilla on selkeä etu tällä osa-alueella. Unkarille ei saa antaa ilmaisia kulmia ja vapaapotkuja, ja Suomen on keksittävä uusia aseita erikoistilanteisiinsa.

Ensimmäinen maali. Kummallakin joukkueella on kovat paineet, sillä tappio ei enää kelpaa. Ensimmäisen maalin merkitys voi olla poikkeuksellisenkin suuri.

Yhteenveto

Unkarilla on uusi päävalmentaja, ja ottelun luonnetta on vaikea ennakoida etukäteen. Todennäköisesti kovat panokset näkyvät kuitenkin alussa varovaisuutena. Maalittoman avausjakson kerroin on 2,50.

Lyö vetoa ottelusta täällä!