EM-karsinnat: Norja ja Bulgaria kohtaavat tärkeässä ottelussa


Norja pelaa maanantaina kolmannen EM-karsintaottelunsa. Italia-tappion ja Malta-voiton jälkeen kamppailu Bulgariaa vastaan voi olla ratkaisevassa asemassa, kun EM-kisalippuja jaetaan.

Sinipunaisten valmentaja Per-Mathias Högmo on muuttanut joukkueensa valmistautumista ja vienyt maajoukkueen pois Oslosta. Aiempien otteluiden yhteydessä Norja on asunut Oslon keskustassa sijaitsevassa Bristol-hotellissa, mutta nyt Högmo vei joukkonsa Lilleströmiin.

Ennen Malta-ottelua Norjassa oltiin kenties liiankin pessimistisiä. Ennen ottelua Norjan saldo Högmon alaisuudessa oli kehno 1-3-8. Jotkut uskoivat jo, ettei Norjasta ole kaatamaan edes piskuista Maltaa. Joukkue osoitti kuitenkin pelot turhiksi.

3-0-voitto oli ennen kaikkea joukkuesuoritus. Kiitosta on silti syytä jakaa myös Joshua Kingille - hyökkääjälle, joka saattaa olla Tore Andre FlonJan Åge Fjortoftin ja John Carew'n jälkeen seuraava suuri norjalainen hyökkääjänimi. Kaksi maalia maailman 155. parasta maajoukkuetta vastaan ei toki muuta Kingiä yhdessä yössä supertähdeksi, mutta tähtihyökkääjät osuvat silloin, kun tarve on suurin.

Mats Möller Daehli on toinen pelaaja, josta Norjalle tulee olemaan lähivuosina iloa. Daehlilla on takaan vaikeita aikoja Cardiff Cityssä ennen kaikkea kentän ulkopuolella. Maltaa vastaan nuorukainen onnistui kuitenkin maalinteossa. Myös puolustuspelissä oli nähtävissä kehittymisen merkkejä, vaikka Malta ei ollutkaan kummoinen testi. Vegan Forrenin ja Håvard Nordtveitin yhteistyö on parantunut, ja Alexander Tettey teki hurjan määrän töitä keskikentällä.

Högmo sai jonkin verran kritiikkiä siitä, ettei hän peluuttanut Maltaa vastaan vasta 15-vuotiasta superlupausta Martin Ödegaardia. Ödegaardin pelaaminen Bulgariaa vastaan olisi yllätys.

Ja ehkä Norja on tehnyt riittävästi kokeiluita, jotta tässä vaiheessa ei vielä tarvita rippikouluikäistä pelaajaa. Ennen Malta-ottelua Högmo oli käyttänyt 12 maaottelussa peräti 54:ää pelaajaa. Edellisellä valmentajalla Egil Drillo Olsenilla kesti 57 ottelua käyttää yhtä montaa pelaajaa. Todennäköisesti Högmo on kerrankin johdonmukainen ja peluuttaa samaa joukkuetta kuin Malta-ottelussa.

Arvio

Otteluun on myyty 14 000 lippua, ja Norjan jalkapalloliitto odottaa, että vielä ottelupäivänä kaupaksi menee joitakin tuhansia lippuja. Sekä Norjalla että Bulgarialla on kahden ottelun jälkeen kasassa kolme pistettä, Krotia ja Italia ovat voittaneet kummatkin ottelunsa. Norja-Bulgaria-ottelun häviäjällä on kova työ edessään EM-kisapaikkaa ajatellen. Norja sai uutta itseluottamusta Malta-voitosta, mutta erikoistilannepuolustamisen on parannuttava.

Pelivihjeet:

Norja voittaa, 2,10
Norja voittaa 2-1, 9,50

Lyö vetoa ottelusta täällä!