Englannin MM-kisapaikan seuraukset


Englanti varmisti paikkansa Brasilian MM-kisoissa voittamalla panoksetta pelanneen Puolan. Tie MM-kultaan on auki.

Koko sirkus aiheuttaa paljon nautintoa monilla eri elämän osa-alueilla...

5. TV-yhtiöt ryhtyvät luoviksi

Joka kliseestä rasti ruutuun. Kisakaupunkien turistinähtävyyksiä on kehuttava. Samba tulee soimaan ruudussa. Brasiliassa saattaa jopa vilahdella naisia, joilla on takapuoli, ja lukuisat luovat tuottajat tuovat ne takapuolet televisioon kansan tuijoteltavaksi. Alan Shearer hikoilee helteessä ja Gary Lineker ruskettuu kuin grillissä. Voi vain kuvitella, mitä TV-yhtiöt keksivät, kun Qatarin MM-turnaus on ohi. Edes Brasiliassa ei tulla pääsemään sille tasolle.

4. Englannin fanit

Kun MM-turismi lähtee käsistä, kaksi vain on varmaa. Tuhannet ihmiset ottavat ylimääräisen caipirinhan ja cachaca-huikan ja vetävät sikeitä katukivetyksellä. Samalla nämä fanit saavat pintaansa sellaisen vaaleanpunaisen sävyn, johon törmää yleensä vain meikkihyllyllä. Nämä fanit eivät todellakaan tutustu paikalliseen kulttuuriin: he tekevät vain lisävahinkoa englantilaisturistien jo valmiiksi huonolle maineelle. Varmaa on kuitenkin myös se, että paikalle matkustaa myös järkeviä ihmisyksilöitä, jotka löytävät Brasiliasta muutakin kuin viinan ja jalkapallon ilot. Onnittelut näille kahdelle fanille.

3. Lampard-Gerrard

Peter Higgs sai viime viikolla vihdoin tieteen Nobel-palkinnon tutkittuaan Higgsin hiukkasta jo vuosikymmenten ajan. Älykkyydeltään lähes tiedemiesten veroiset ihmiset - jalkapallofanit ja toimittajat - ovat vieläkin pidempään kirjoittaneet kaikenlaisia blogeja, kolumneja ja artikkeleita siitä, voivatko Steven Gerrard ja Frank Lampard pelata yhdessä.

Vastaus toki selvisi jo ensimmäistä kertaa, kun kaksikko pelasi yhdessä: he voivat pelata yhdessä. Valitettavasti he eivät tee sitä kovinkaan hyvin. Kun pelaajat kehittyivät tahoillaan iän karttuessa, tietty epätasapaino alkoi turhauttaa yhä enemmän. Seurajoukkueissaan pelaajat olivat usein erinomaisia, Englannin paidassa jotain aivan muuta. Ja kun pelaajat alkoivat taantua iän karttuessa, huono yhteispeli vain hyväksyttiin kollektiivisesti. Fanit hyväksyivät sen, että Lampard ja Gerrard taantuvat.

Michael Carrickiin ja Gareth Barryyn ei kuitenkaan luoteta, ja Jack Wilshere liittynee tähän joukkoon vuoden 2014 aikana, joten Lampard ja Gerrard todennäköisesti jatkavat avauksessa. Miksi? Koska se on Englannin kirous. Tai oikeastaan yksi niistä.

2. Näyttäytyminen

Yksi MM-kisojen hienoimmista puolista on se, että kisat antavat pelaajalle mahdollisuuden näyttää kaikki taitonsa. MM-kulta ja kisoissa menestyminen ovat lajin historiaan jääviä asioita. Pelellä ja Diego Maradonalla on jo omat lukunsa jalkapallon historiassa. Lionel Messistä muistetaan edelleen huomauttaa, että hän ei ole johtanut Argentiinaa glooriaan. Englannin kisapaikka antaa pelaajille mahdollisuuden osoittaa, että he ovat aidosti maailmanluokan pelureita.

Ei siis Englannin pelaajille, vaan niille pelaajille, jotka pelaavat Englantia vastaan. Miettikää, kuinka hyvältä Espanja tuleekaan näyttämään, kun se kohtaa Gerrardin, Lampardin ja Andros Townsendin muodostaman keskikentän. Miettikää, kuinka paljon Saksan pelaajien arvo nousee, kun Saksa voittaa Englannin pudotuspeleissä 4-1. Tulemme näkemään kaikki nämä maagiset hetket suorana.

1. Roy Hodgson

Roy Hodgson alkaa olla loppusuoralla muodonmuutoksessa, joka tekee hänestä jalkapallovalmentajan ja pöllön yhdistelmän. Näin syntyy ainutlaatuinen tapa katsoa jalkapalloa. Hodgson pystyy kääntämään katseensa kentän yhdestä päästä toiseen vain kääntämällä kaulaansa myötä- tai vastapäivään, eikä temppu ole lainkaan hengenvaarallinen. Transformaation toinen etu on se, että Hodgson pystyy lentämään korkealle ja saamaan paremman kuvan pelistä. Siten voidaan parantaa taktiikkaa. Kaikkihan tietävät, että se joukkue voittaa, jolla on paras taktiikka.

FIFA ei ole vielä ottanut kantaa siihen, pitääkö teknisen alueen sisällä pysyä myös maan pinnalla, vai voiko lentokorkeuden määrätä oman mielensä mukaan. Hodgson ei toki paljasta kykyään ennen MM-kisojen alkua, sillä FIFA kieltänee vastaavat temput seuraavaan arvoturnaukseen mennessä. Hodgson on ovela.