Englanti-Italia: taktinen ennakko


Englanti ja Italia avaavat MM-kisansa lauantaina. Taktiikka-asiantuntija Jonathan Wilson analysoi jalkapallon suurmaiden kohtaamista.

KOKOONPANOT

Oikean jalkansa harjoituksissa loukannut Italian Mattea De Sciglio ei pysty pelaamaan Englantia vastaan. Normaalisti De Sciglio on Azzurrin ykkösvaihtoehto vasemmaksi pakiksi. Juuri tämä pelipaikka oli Italialle vaikea läpi karsintojen: 10 karsintaottelussa kahdeksan eri pelaajaa pelasi vasempana pakkina. Giorgio Chiellini pystyy tietysti pelaamaan pakkina, mutta häneltä puuttuu nopeutta. Vasemmalla käyttäkelpoinen Ignacio Abate puolestaan on ensisijaisesti oikea pakki. Nopea ja itseluottamusta uhkuva Raheem Sterling halutaan varmasti pitää laidallaan kurissa.

Englannin ainoa poissaolija on Alex Oxlade-Chamberlain, joka olisi voinut olla 4-3-3:ssa hyvä, pystyynjuokseva vaihtoehto. Roy Hodgson on kuitenkin suosinut 4-2-3-1-ryhmitystä, joten Oxlade-Chamberlain tuskin olisi terveenäkään ollut avauksessa.

ENGLANNIN RYHMITYS

Kolmen valmistavan ottelun perusteella Englanti pelaa 4-2-3-1-ryhmityksessä, jossa Wayne Rooney pelaa Daniel Sturridgen takana. Toisella laidalla pelaa Adam Lallana ja toisella joko Raheem Sterling tai Danny Welbeck. Tosin Hodgson saattaa myös valita maaliskuun Tanska-ottelussa käytetyn turvallisemman 4-3-3:n, jossa Sturridge pelaa sentterinä ja Sterling laidalla. Rooney taas yrittäisi imitoida sitä roolia, jota Luis Suarez pelaa Liverpoolissa. Niin tai näin, Englanti tulee todennäköisesti makaamaan alhaalla, houkuttelemaan Italian luokseen ja iskemään nopeasti vastaan. Toppariparin Gary Cahill-Phil Jagielka hitaus huomioiden alhaalla makaaminen on järkevä ratkaisu. Cahillilla ja Jagielkalla ei ole varaa päästää miehiä linjan taakse. Puolustavan pelitavan vaarana on, että Hodgson vaatii Steven Gerrardilta ja Jordan Hendersonilta kurinalaisuutta puolustussuuntaan läpi ottelun. Gerrard ja Henderson eivät pelaa näin Liverpoolissa, eikä se ole heille luontaista.

Y-MUOTO

Italian päävalmentaja Cesare Prandelli käytti EM-kisoissa 2012 sekä kolmen että neljän miehen puolustuslinjaa. MM-kisoissa ryhmitys oli yleensä 4-2-3-1, mutta kokoonpano vaihteli paljon. Kolmella hyökkäyksen pelipaikalla käytettiin 11 eri pelaajaa. Ennen MM-kisoja Prandelli on kokeillut erikoista Y:n muotoista keskikenttää. Tässä koostumuksessa Thiago Motta ja Daniele De Rossi pelaavat Marco Verrattin takana, Claudio Marchisio hyökkäävässä roolissa Verrattin vasemmalla puolella ja (todennäköisesti) Alberto Aquilani oikealla. Tällä ryhmityksellä pelaaminen tietää kuitenkin Andrea Pirlon jäämistä penkille, ja se on epätodennäköistä.

"Jos ette ole ymmärtäneet ryhmitystä, olemme oikealla tiellä. Emme halua kenenkään ymmärtävän mitään", Prandelli on sanonut.

OLOSUHTEET

Näiden kisojen yhteydessä on puhuttu paljon kuumuudesta ja kosteudesta. Se on ongelma vain tietyillä pelipaikoilla, mutta Manaus kuuluu niihin. Pelin tempo on normaalia alhaisempi ja väsymys tulee olemaan ongelma ottelun lopussa. Teoriassa sen pitäisi sopia Italialle, joka on pallonhallinnassa paljon Englantia parempi. Toisaalta etu saattaakin kääntyä Englannille, jos britit todellakin makaavat alhaalla ja panostavat vastaiskuihin.

Italia ei vakuuttanut harjoitusotteluissa, ja lisäksi sillä on tapana aloittaa arvokisat vaisusti. Nytkään Azzurri ei välttämättä ole vielä huippuiskussaan. Ottelussa saatetaan siis nähdä yksi joukkue, joka pitää palloa tekemättä sillä mitään, ja toinen joukkue, joka antaa vastustajansa toimia näin. Epätasainen kenttä saattaa estää normaalin pelin muutenkin. Olosuhteet huomioiden tasapeli voisi olla kummallekin hyvä tulos.

ANDREA PIRLO

Pirlo dominoi maiden välistä puolivälierää EM-kisoissa 2012. Pirlo johti pelitapahtumia puolustuslinjan edessä ja viimeisteli hienon esityksensä upottamalla rankkarikisassa Panenka-pilkun ohi Joe Hartin. Hodgsonin mukaan Englannin ei tarvitse määrätä yhtä pelaajaa vartioimaan Pirloa. Luotsin mukaan hänen suosimansa aluepeli riittää. On totta, että EM-ottelussa Englanti piti Italian hyvin kurissa, ja pallonhallinnastaan huolimatta Italia loi hyvin vähän selkeitä maalintekopaikkoja. Jos Englanti haluaa tehdä kuitenkin kentällä muutakin kuin selvitä, erityisvartiointi Pirlolle voi olla paikallaan. Jos Pirlo pelaa keskikentän pohjalla ja Englanti käyttää 4-2-3-1-ryhmitystä, Pirlo urakoi Rooneyn alueella. Silloin Rooneyn pitäisi uhrata itsensä yhteisen hyvän nimissä.

YHTEENVETO

Karsinnoissa kummallakaan joukkueella ei ollut suuria vaikeuksia, mutta harjoitusottelut eivät ole vakuuttaneet. Tasapeli näyttää todennäköiseltä: sitä puoltavat olosuhteet, halu selvittää ensimmäinen ottelu ilman tappiota sekä mahdollinen ajatus siitä, että lohkokilpailija Uruguay on nähnyt parhaat päivänsä. Pelivaihtoehdoiksi nousevat lopputulokset 0-0 (6,10) ja 1-1 (6,50).

Lyö vetoa ottelusta täällä!