Englanti-Liettua: taktinen ennakko


Englanti kohtaa perjantaina EM-karsintaottelussa Liettuan kotikentällään. Jonathan Wilson ennakoi ottelun ratkaisun paikkoja.

KOKOONPANOT

Daniel Sturridge (lonkka) ja Adam Lallana (nivunen) jäivät sivuun Englannin ryhmästä. Raheem Sterling on pelannut viime aikoina varvasvaivaisena ja puudutuksen avulla. Sterling on mukana Liettuaa vastaan, mutta palaa Liverpooliin ennen ensi viikon harjoitusottelua Italiaa vastaan.

Vielä jonkin aikaa sitten hyökkäyspään poissaolot olisivat olleet Englannille lähes katastrofi, mutta viimeisen vuoden aikana pinnalle on noussut lukuisia hyökkäysaseita, merkittävimpänä Harry Kane. Aiemmin tällä viikolla Roy Hodgson kantoi harjoituksissa paperia, johon oli piirretty alustava kokoonpanohahmotelma. Kanen ja Wayne Rooneyn nimet oli ympyröity, joten Hodgson harkitsee mahdollisesti Kanen ja Rooneyn peluuttamista kärkikaksikkona.

FIFA ei antanut Liettualle lupaa peluuttaa eteläafrikkalaisen Moroka Swallowsin puolustaja Larry Cohenia. Cohen on syntynyt Etelä-Afrikassa, mutta hänellä on liettualaisia sukujuuria. Pelaajasta tuli marraskuussa Liettuan kansalainen. Kapteeni ja keskikenttäpelaaja Arvydas Novikovas sekä hyökkääjä Lukas Spalvis ovat sivussa vammojen takia.

VIRE

Scotland v England - International Friendly : News Photo

Kaikki neljä otteluaan voittanut Englanti on turvallisesti karsintalohkonsa kärjessä. Englannin lisäksi vain Slovakia ja Tshekki ovat voittaneet kaikki ottelunsa. Englanti on päästänyt vain yhden maalin. Ottelut eivät ole olleet järin viihdyttäviä, mutta Sveitsiä lukuunottamatta kaikki vastustajat ovat lähteneet lähinnä sumputtamaan Englantia vastaan. Kolme leijonaa on siis joutunut kaapimaan voittonsa raa'alla työllä ilman hienouksia. Voittoisassa Skotlanti-harjoitusottelussa nähtiin merkkejä siitä, että Englanti on hitsautumassa yhteen.

Liettua aloitti karsintansa voitoilla San Marinosta ja Virosta, mutta Sloveniaa ja Sveitsiä vastaan joukkue jäi selkeästi jalkoihin. Marraskuun maalittomassa harjoitusottelussa Ukrainaa vastaan Liettua kuitenkin osoitti osaavansa puolustaa.

Englanti ja Liettua eivät ole kohdanneet koskaan aiemmin.

ENGLANNIN HYÖKKÄYS

England Training Session : News Photo

Danny Welbeck kuuluu siihen harvinaiseen pelaajajoukkoon, joka vaikuttaa pelaavan maajoukkueessa paremmin - tai ainakin tasaisemmin - kuin seurajoukkueessa. Hyvin Englannin paidassa pelannutta Welbeckiä olisi vaikeaa jättää ulos kokoonpanosta.

Jos Hodgson aikoo kuitenkin peluuttaa sekä Kanea että Rooneyta, on vaikea kuvitella, että viimeisen vuoden aikana tulosta tuonut 4-3-3-ryhmitys olisi mahdollinen. Welbeck voi pelata kummallakin laidalla. Myös Rooney taipuu laidalle, mutta hän on tehnyt halunsa pelata keskustassa täysin selväksi.

Kenties Hodgson suunnittelee paluuta 4-2-3-1-muotoon, jossa Welbeck pelaa vasemmalla ja Sterling oikealla. Liettua tulee todennäköisesti puolustamaan syvällä, joten hyökkäysvoimainen kokoonpano olisi Englannilta järkevä valinta perjantain otteluun. Pitkässä juoksussa hyökkäykseen panostaminen tekee kuitenkin Englannin puolustuksesta haavoittuvan, etenkin kun maalla ei ole jonoksi asti huippuluokan puolustavia keskikenttäpelaajia.

KYSYMYSMERKKI NIMELTÄ CARRICK

FBL-EURO2016-ENG-TRAINING : News Photo

Fabian DelphinJordan Hendersonin ja Jack Wilsheren johtama keskikentän kolmikko on toiminut tähän mennessä hyvin meneillään olevissa karsinnoissa. Trio on sekoitus nopeutta ja aggressiivisuutta, ja kolmikolla on myös riittävästi syöttötaitoa.

Nyt Wilshere on loukkaantumisen takia sivussa, joten yksi ottelun mielenkiintoisimmista pointeista on Michael Carrickin paluu maajoukkueeseen. Carrick ei ole koskaan saanut täyttä luottoa Englannin valmentajilta. Tällä kaudella Manchester United on kuitenkin kerännyt 50 prosenttia enemmän pisteitä, kun Carrick on pelannut vähintään tunnin verrattuna otteluihin, joissa Carrick pelaa vähemmän kuin 60 minuuttia.

Jos Englannin ryhmitys on 4-3-3, Carrick voisi olla suora korvaaja Wilsherelle. Carrick on muita keskikenttäpelaajia selvästi kokeneempi keskikentän pohjapelaajan paikalla. Hän laskeutuu mielellään toppareiden väliin hakemaan palloa. Tässä roolissa Carrick voi olla tärkeä tekijä Englannin matkalla kohti EM-kisoja.

LIETTUAN TAKTIIKKA

FBL-EURO-2016-SUI-LTU : News Photo

San Marinoa ja Viroa vastaan Igoris Pankratjevas peluutti Liettuaa 4-2-3-1-ryhmityksessä. Sloveniaa vastaan ryhmitys oli 4-4-1-1, ja Sveitsiä vastaan luotsi vaihtoi viiden miehen keskikenttään. Perjantaina todennäköisin vaihtoehto on 4-5-1, jossa Karolis Chvedukas nousee keskikentältä ylös.

Liettua lähtee ainakin alussa tukehduttamaan Englannin peliä. Liettuan todennäköisin hyökkäysuhka on kookas keskushyökkääjä Deivydas Matulevicius. Vieraiden parhaat tilaisuudet piilevät erikoistilanteissa. Matuleviciuksenkin vaarallisuutta syö kuitenkin se, että hyvä keskittäjä Novikovas on sivussa.

YHTEENVETO

Englannin pitäisi voittaa selvin numeroin, mutta 1,12 ei ole kiinnostava kerroin. Liettua tulee puolustamaan tiukasti, mutta ratkaisuvoimaa vierailla ei ole. Todennäköisin lopputulos on 2-0- tai 3-0-kotivoitto, jolla Englanti ei saa juuri ketään innostumaan, mutta ottaa kuitenkin yhden askeleen lähemmäs Ranskan kisoja.

Edes tulosvedoista ei löydy kiinnostavia kertoimia, ja myös Englannin voitto nollapelillä antaa kertoimeksi pliisun 1,57. Lienee parasta luottaa siihen, että Liettua ei kestä taukoon asti ja lyödä vetoa sen puolesta, että Englanti voittaa molemmat puoliajat. Kerroin on 2,02.

Lyö vetoa ottelusta täällä!