Hollanti-Costa Rica: asiantuntijat ennakoivat


Viime kisojen hopeamitalisti Hollanti odotti varmasti olevansa Brasiliassa mukana vielä puolivälierävaiheessa, mutta Costa Ricalle paikka kahdeksan parhaan joukossa on enemmän kuin kukaan uskalsi villeimmissä unissaankaan toivoa. Mohamed Moallim ja Eduardo Mendez ennakoivat maiden kohtaamista.

KOKOONPANOT:

Moallim: Hollanti menetti keskikentältään Nigel de Jongin loppukisojen ajaksi. Nyt pohditaan, kuka perii de Jongin paikan keskikentän pohjan hallitsijana. Ykkösehdokas on Daley Blind, joka tuurasi de Jongia jo tämän jouduttua Meksiko-ottelussa sivuun nivusvammansa takia. Toinen vaihtoehto on Jordy Clasie. Päävalmentaja Louis Van Gaal valitsee jälleen kerran 5-3-2:n ja 4-3-3:n välillä. 4-3-3-auttoi Hollantia kukistamaan sinnikkään Meksikon, 5-3-2:sta ei ole aiheutunut muuta kuin ongelmia.

Mendez: Neljä ottelua siihen tarvittiin, mutta loukkaantumiset ja pelikiellot ovat vihdoin ehtineet Costa Rican kiusaksi. Toinen keltainen kortti pakottaa toppari Oscar Duarten sivuun puolivälierästä. Roy Miller olisi ollut todennäköisin vaihtoehto hänen tilalleen, mutta vasemman jalan lihasvamma lopetti hänen MM-kisansa. Edes maalivahti Keylor Navas (olkapää) ei ole harjoitellut täysillä. Jorge Luis Pinton vaihtoehdot ovat vähissä. Pelaajia täytyy etsiä syvältä vaihtopenkin syövereistä. Johnny Acosta noussee oikeaksi toppariksi 5-4-1-ryhmityksessä: Keylor Navas - Junior Diaz, Michael Umaña, Giancarlo Gonzalez, Johnny Acosta, Cristian Gamboa; Christian Bolaños, Yeltsin Tejeda, Celso Borges, Bryan Ruiz; Joel Campbell.

VIRE:

Moallim: Neljännesvälierässä van Gaal luotti omiin aseisiinsa: Hollanti pelasi pitkät tovit reaktiivista jalkapalloa nyky-Hollannin vastaiskutaktiikalla. Fortalezan kuumuus oli myös osasyy taktiikkaan, sillä reaktiivinen pelitapa antoi mahdollisuuden säästää energiaa. Pelaaminen ei kuitenkaan ollut kovin vakuuttavaa. Van Gaal haluaa omiensa hallitsevan tempoa, mutta nyt hänen ryhmänsä jäi jalkoihin. Kaikkien huippuvalmentajien tavoin van Gaal teki kuitenkin tarvittavan muutoksen: hän vaihtoi kesken ottelun 4-3-3:een, joka sai ottelun kääntymään hiljalleen Hollannille. Voitto on voitto.

Mendez: Kreikka-ottelun ensimmäinen puoliaika oli kieltämättä katselukelvotonta. Yleisen uskomuksen vastaisesti Costa Rica teki kuitenkin tauolla tarvittavat muutokset. Vain 10 minuuttia tauon jälkeen tarjoutui mahdollisuus mennä tavoittamattoman tuntuiseen 2-0-voittoon, mutta erotuomarin huonon hetken takia rangaistusalueella tapahtunutta käsivirhettä ei vihelletty. Duarten ulosajo muutti ottelun luonnetta. Kreikalla oli kuitenkin ylivoimallakin vaikeuksia avata Costa Rican tiivistä puolustusta. Costa Rica tarvitsi rankkarikisan, mutta tosiasioita se ei muuta: Costa Rica on edelleen luottavainen, tappioitta etenevä ryhmä, joka on maan jalkapallohistorian parhaassa vireessä.

VALMENTAJIEN SUUSTA:

Louis van Gaal: "Pelaajamme ovat hyvin vaatimattomia. Meillä on uskomaton joukkuehenki ja ilmapiiri, jotka johtivat meidät voittoon. Costa Rica on todella vaikea vastustaja, muuten se ei olisi edes edennyt puolivälieriin."

Jorge Luis Pinto: "Tiedämme, että kohtaamme maailman parhaita pelaajia, kuten Wesley Sneijderin, Arjen Robbenin ja Robin van Persien. Hollanti osaa hallita otteluita. Se on vahva joukkue, jolla on sulava ja kova hyökkäys. Lähdemme kuitenkin kohtaamaan heidät ilman pelkoa, luottavaisina ja menestykseemme uskoen."

AVAINPELAAJA:

Moallim: Ei olisi yllätys, jos van Gaal käyttäisi alusta asti 4-3-3-ryhmitystä turnauksen yllättäjä Costa Ricaa vastaan. Jos näin käy, kaikki katseet kohdistuvat "kuutospaikan" pelaajaan eli de Jongin korvaajaan. Tämä pelipaikka puolustuslinjan edessä on Hollannin systeemin avainpaikka. Sekä Blind (Ajax) että Clasie (Feyenoord) pelaavat seurajoukkueissaan näillä pelipaikoilla, mutta hieman eri tavoin. Blind on taktisempi, usein topparien väliin pudottava pelaaja. Clasie taas on xavimainen "diktaattori".

Mendez: Turnauksen suurimman yllätyksen tekeminen vaatii johtajuutta. Pinto on tuonut sitä sivurajalta, mutta kentällä vastuu on kapteeni Bryan Ruizilla. Kahden maalinsa lisäksi 28-vuotias on kellottanut keskiarvoikseen yhden onnistuneen haaston ja 1,8 avainsyöttöä per ottelu. Ruizin kyky pelata yhteen Campbellin kanssa ja tukea tätä ovat Costa Rican hyökkäyksen kantava voima. Los Ticosilla ei ole mitään mahdollisuuksia, jos Campbell jää yksin.

PELIVIHJE:

Moallim: Hollanti on neljässä ottelussaan noussut kolmesti tappioasemasta voittoon. Espanja ja Meksiko aloittivat maalinteon Hollantia vastaan. Australiaa vastaan Hollanti maalasi ensin, mutta Australia nousi 2-1-johtoasemaan. Sitkeys on vain vahvistanut Hollannin uskoa siihen, että joukkue voi tehdä jotain erityistä, vaikka sen mahdollisuuksiin ei uskottu ennen kisoja. Tästä kumpuaakin mielenkiintoinen tilasto: Hollanti on tehnyt 12 maalistaan 10 toisella puoliajalla, joukkue on tehnyt jokaisessa ottelussaan vähintään kaksi maalia, ja kerroin sille, että Oranje voittaa toisen puoliajan 2-0, on 6,30.

Mendez: Hollannille tuomitaan enemmän paitsioita (1,62). Uruguay, Italia ja Kreikka joutuivat lopulta Costa Rican aggressiivisen ja korkean puolustuslinjan uhriksi. Näille kolmelle joukkueelle tuomittiin yhteensä 27 paitsiota. Costa Rica pyrkii turhauttamaan myös Hollannin samalla taktiikalla.

TULOSVEIKKAUS:

Moallim: 3-1, 12,50

Mendez: Olen läpi turnauksen veikannut tuloksia järjellä enkä sydämellä. En muuta linjaani nyt. 2-1, 8,00.

Lyö vetoa ottelusta täällä!