Italia-Englanti: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Italia joutuu otteluun ilman muutamia keskikentän avainpelaajia. Andrea Pirlo ja Daniele De Rossi jäivät ryhmästä pois vammojen takia, ja Juventuksen Claudio Marchisio loukkasi polvensa viime viikolla harjoituksissa. Juventuksen omistaja Johan Elkann ehtikin jo syyttää maajoukkueen päävalmentaja Antonio Contea pelaajien liiallisesta kuormittamisesta. Conte on jopa saanut Juventus-faneilta tappouhkauksia, vaikka mies johti mustavalkoiset kolmeen Serie A -mestaruuteen ennen Italian peräsimeen siirtymistään.

VIRE

England v Italy: Group D - 2014 FIFA World Cup Brazil : News Photo

Kumpikaan joukkue ei ole hävinnyt lohkovaiheeseen päättyneiden MM-kisojen jälkeen. Liettua-voitto oli Englannin seitsemäs peräkkäinen. Se on maan kaikkien aikojen paras suoritus heti arvokisojen jälkeen, vaikka vastaan ei olekaan tullut Sveitsi-vierasottelua kovempaa haastetta.

Italia ei ole jyrännyt yhtä vakuuttavasti. Se voitti Azerbaidzhanin vain 2-1 ja Maltan 1-0. Sen jälkeen vuorossa oli kotitasapeli Kroatiaa vastaan sekä 2-2-pistejako EM-karsinnoissa Belgian vieraana. Syyskuisessa harjoitusottelussa sinipaidat sentään voittivat Hollannin 2-0.

Italia ja Englanti kohtasivat viimeksi Brasilian MM-kisoissa. Englanti hallitsi Manauksessa pelattua ottelua pitkiä jaksoja, mutta kärsi huonosta puolustamisestaan ja hävisi 1-2.

ENGLANNIN RYHMITYS

Hodgson jätti Liettuaa vastaan Kanen penkille osittain siitä syystä, että hän halusi jatkaa 4-3-3-ryhmityksellä, joka on toiminut karsinnoissa hyvin. Wayne Rooneyn laidoilla pelanneet Welbeck ja Sterling osoittivat esityksillään, että ratkaisu oli perusteltu. On kuvaavaa, että kentälle tullessaan Kane korvasi juuri Rooneyn.

Hodgson lähetti selvän viestin: jos Englanti pelaa 4-3-3:lla, kentällä on tilaa vain yhdelle puhtaalle hyökkääjälle, ja tällä hetkellä Rooney on siinä roolissa koskematon. Ajoittain Hodgson on kuitenkin käyttänyt myös keskikentän timanttia, jossa Sterling pelaa kymppipaikalla Rooneyn ja Welbeckin takana. Torinossa Kane ja Rooney ovat luultavasti molemmat avauksessa, joten timanttiryhmitys on tiistaina todennäköisin vaihtoehto. Sterlingin roolin kymppipaikalla ottanee Ross Barkley.

ITALIAN KOLMEN MIEHEN PUOLUSTUSLINJA

Bulgaria v Italy - EURO 2016 Qualifier : News Photo

Englannin timanttiryhmityksen ongelma on se, että Italia pelaa lähes varmasti 3-5-2-ryhmityksellä. Se on kuin luotu timanttia vastaan pelaamiseen. Kolmesta topparista kaksi voi merkata vastustajan hyökkääjiä, ja käytännössä linjaan jää aina yksi "ylimääräinen" puolustaja. Keskikentän pohjalla pelaava Marco Verratti voi puolestaan paimentaa Barkleyta. Toki Englanti saa silloin kolme pelaajaa keskustaan Italian kahta vastaan, mutta tähän Azzurri pystyy puolestaan vastaamaan vahvasti nousevilla laitapelaajilla.

Sveitsissä Englanti kohtasi samankaltaisen ongelman: se pelasi kapealla ryhmityksellä kohdatessaan joukkueen, jolla on hyökkäävät laitapuolustajat. Englanti selvitti haasteen, koska Rooney ja Welbeck hakeutuivat laidoille ja pakottivat vastustajan nousevat laitapakit töihin. Tiistaina Rooneyn ja Kanen on toimittava samoin. Jos he onnistuvat työssään, Englannin omille laitapakeille voi jäädä tilaa nousuille.

ITALIA JA VASTAISKUT

Englannin yksi suurimmista vahvuuksista on nopeus hyökkäyspäässä. Welbeckin, Sterlingin ja Sturridgen poissaolot ovat tässäkin mielessä takaiskuja, mutta myös Jordan Henderson ja Fabian Delph pystyvät johtamaan vastaiskuja. Rooney ja Kane ovat älykkäitä pelaajia, jotka huomaavat, jos Italia nostaa pakkansa liian ylös, kuten se teki toistuvasti Bulgariaa vastaan.

Koko EM-karsintaurakan ajan vaikutelma on ollut se, että Englanti pääsee parhaimmilleen silloin, kun vastustaja pyrkii haastamaan tosissaan ja jättää selustaansa tilaa. Italia-ottelu on hyvä testi tälle teorialle.

YHTEENVETO

England v Lithuania - EURO 2016 Qualifier : News Photo

Harjoitusotteluita on vaikea ennakoida, koska kokoonpanot ja motivaatiotekijät ovat arvaamattomia. Englanti on kuitenkin niin kovassa iskussa, että 3,25 on houkutteleva vieraskerroin.

Suurin huoli liittyy juuri Kolmen leijonan kapeaan ryhmitykseen ja sen Italian laitapelaajille luomiin mahdollisuuksiin. Jos Rooney ja Kane pystyvät kuitenkin riisumaan Italian tästä aseesta, saarivaltakunnassa on aihetta optimismiin. Paras peli-idea on aasialainen tasoitusveto Englanti +0,25 kertoimella 1,89.

Lyö vetoa ottelusta täällä!